“Мріяв першим зайти в рідний Крим”. Історія загиблого на війні Всеволода Грабаря

“Мріяв першим зайти в рідний Крим”. Історія загиблого на війні Всеволода Грабаря
  • В рамках проєкту “Портрети Героїв” продовжуємо розповідати про військових, які віддали життя за Україну. 
  • Їхні фото хмельничани можуть побачити на кубах, що на Проскурівській.
  • Ким вони були, про що мріяли та чим ділилися з рідними, будучи на війні?
  • У цьому матеріалі розповідаємо про воїна родом із Криму, колишнього поліцейського і командира роти, який мріяв першим зайти у рідний Севастополь. Це 32-річний Всеволод Грабар.

“Всеволод був такою людиною, яких дуже мало…”, - розповідають про військового його друзі. Він був родом із Севастополя, проживав і служив у Хмельницькому. Ніс службу у лавах поліції й захищав Україну ще в часи АТО/ООС. Всеволод Грабар загинув під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку. Вдома його не дочекались батьки і кохана з маленькими дітьми - донечкою і сином. 

З ним навколішки прощались у Хмельницькому. Йому було 32… Нині він посміхається на фото з-поміж кубів загиблих Героїв на Проскурівській. Розповідаємо історію захисника. 

Йшов у бій першим

  • Відео дня
    /li>

Всеволод був її найкращим другом, а вона - хрещеною мамою його доньки. 

Протягом восьми років чоловік служив у патрульній поліції. Чотири роки - у складі підрозділу “ТОР”. Воював з ворогом під час АТО. Друзі кажуть, повномасштабну війну Всеволод зустрів, будучи на службі в поліції. Але патріотизм і жага до перемоги спонукали його вступити до лав Збройних Сил України. Так восени 2022 він змінив поліцейську форму на військову. 

Юлія Яценко пригадує, в перші години повномасштабної війни  Всеволод запропонував допомогу її сім’ї.

Військовий пройшов необхідну підготовку й навчання у Німеччині, вміло керував технікою і сучасними видами зброї. На фронті Всеволод воював у складі 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура» Збройних Сил України. 

Підняти наш прапор у Севастополі

Всеволод Грабар народився у Севастополі. Він найбільше мріяв про звільнення рідного Криму. І звісно ж, про перемогу. 

Після війни ж Всеволод мріяв подорожувати. Про це знають його близькі і друзі. Він хотів зробити максимум для коханої дружини і дітей - “показати їм увесь світ”. 

  • Коли проходив навчання, у Німеччині від Bradley Fighting Vehicle Academy, ним захоплювалися усі інструктори. Ще тоді, вони писали дружині Всеволода, що він у неї унікальний і досягне значних висот у житті. Тоді під час навчання, Всеволод дуже потоваришував з інструктором зі Сполучених штатів і вони домовилися, що після війни Сєва з родиною приїде до нього в гості у Каліфорнію. Мріяв зробити це одразу після війни, - каже кума військового. 

Для близьких, друзів і побратимів Всеволод Грабар назавжди залишиться справжнім патріотом, відповідальним професійним командиром, люблячим батьком і сином. 

У нього залишились батьки, дружина, син Данило і донька Маргарита. 

“Він заслуговує на визнання”

Всеволод Грабар загинув 9 травня внаслідок важких поранень. Трапилось це під час виконання бойового завдання поблизу села Дудникове Запорізької області. Тоді він отримав проникаюче уламкове поранення шиї та грудної клітки з ушкодженням внутрішніх органів. 

 “Загинув в бою, безстрашно захищаючи нашу країну”, - пишуть друзі. Також вони зареєстрували петицію про надання йому почесного звання “Герой України” (посмертно). Переконані, він був найкращим і заслуговує на визнання. 

  • Наш Сєва був такою людиною, зустріти і знати яку є справжньою вдачею. Особисто я дуже пишаюся тим, що знаю Всеволода. Він найкращий. Його загибель – це величезна втрата для нас усіх та для України. Я присягаюся, що поки я буду жива, буду докладати усіх зусиль, щоб пам’ять про Всеволода жила і примножувалася у поколіннях. Він заслуговує на визнання! На присвоєння йому усіх найпочесніших звань, - каже Юлія Яценко. 

Підтримати петицію про присвоєння Всеволоду звання Героя України можна за посиланням. 

Читайте також:

Портрети Героїв: історія 22-річного Назара Кравчука, який загинув в перший день наступу
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Людмила Мороз-Лісніченко

    Світла пам'ять і Царство небесне Герою!
  • Maria Ferreira

    E vais ver o explendor quando teus amigos e companheiros soldados com bandeiras ucranianas e bandeira ao símbolo da Crimeia,vai ser o teu sonho do céu á terra que tantos amaste Deus te dê uma LUZ eterna com um sorriso Maravilhoso, condolências á família,nos🇵🇹 ❣️ também sentimos a vossa perda, beijinhos saúde paz amor ❤️🇺🇦🙏❤️❣️
  • Денис Бойко

    Вічна пам'ять!!! Земля пухом!!!😭😭😭🙏🙏🙏
  • Михайло Возовик

    Вічна пам'ять Герою!

keyboard_arrow_up