“Наш брат на своїх наживався”: хмельничанин Сергій розповів, як перетинав кордон перед його закриттям

“Наш брат на своїх наживався”: хмельничанин Сергій розповів, як перетинав кордон перед його закриттям
Фото ілюстративне
  • Перед закриттям державного кордону до України повернулися тисячі заробітчан. 

  • На пунктах пропуску були величезні черги та провокації. 

  • Хмельничанин Сергій бачив усе власними очима.

Прориви кордону, тисячні черги та масові сутички - такими у соцмережах постають українські пункти пропуску з країнами ЄС 27 березня. Саме цей день був визначений, як останній перед закриттям кордонів для пасажирських перевезень. Пасажиропотік зріс у десятки разів. До півночі тисячі українців намагалися потрапити додому. Був у цьому списку і хмельничанин Сергій. Як все було наживо та що довелося пережити, щоб потрапити додому, він розповів для vsim.ua.

На інтерв’ю Сергій погодився лише за умови повної конфіденційності. Тому в матеріалі ми не називаємо його прізвище та не використовуємо світлини. 

“Повиганяли з роботи всіх українців”

Сергій поїхав на роботу до Польщі пів року тому. Працював в автомобільній сфері, винаймав житло. Корективи у звичний ритм життя вніс COVID-19. Сергій розповідає, що в Польщі почалися масові звільнення українців. 

Відео дня

За словами Сергія, українці масово ринули до кордонів 27 березня через незнання. Чоловік каже, що в Польщі їм ніхто не пояснив реальний стан речей. 

Черги та провокації

Кордон Сергій перетинав на власному авто через пункти пропуску Корчова (польська сторона) - Краківець (українська сторона). Каже, що реальний стан речей відрізнявся від описів у соцмережах. Черги дійсно були великі, о от конфлікти - спровоковані. 

На польському кордоні Сергій затримався на 7 годин. Каже, що поляки перевіряли ретельно. Паспортний контроль включав перевірку на відсутність штрафів та правопорушень. Люди стояли в черзі та трусилися від холоду. Їм час від часу підвозили гарячі напої та бутерброди. За словами чоловіка, більшість була в масках та рукавичках. 

“Лупили п’ятірні ціни”

Український кордон чоловік пройшов за три години. Каже, що невелика затримка була лише в оформленні заяв. Перевірку документів українські прикордонники здійснювали набагато швидше ніж польські. 

Після перетину кордону для багатьох українців постало питання “Як дістатися додому?”. Сергій зазначає, що бачив лише два великі пасажирські автобуси. Всі інші діставалися у приватному порядку. Когось забирали рідні, іншим довелося платити шалені гроші для того, щоб потрапити додому. 

Сергій їхав із Польщі з пасажирами, тому підібрати нікого не міг. Каже, що деякі українці йшли кілька кілометрів від кордону і по дорозі ловили попутну машину, щоб дістатися додому. 

Частину своїх пасажирів Сергій залишив у Львові, інших підкинув до Тернополя. Сам же повернувся у рідний Хмельницький втомлений, але щасливий, що нарешті вдома. Каже, що по приїзду зачинився у квартирі. Протягом двох тижнів самоізоляції планує підтягнути англійську. Вже знайшов кілька цікавих онлайн курсів та розпочав роботу над самоосвітою. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Таня

    Людоньки гарна новина, зайшла в гугл, думаю гляну як там принц Чарльз, той що Діана його дружина була.
    на тому тижні виявили що він хворий на Ковід 19,
    а ось зайшла вже виздоровів! Хіба це не радість. 71 рік.
    Скоро і прем.єр Анлії Баріс виздоровіє.  Звичайно.
    Так що виздоравлюють швидко.

    Вова Площинский reply Таня

    Загадково захворів і так само загадково одужав Не смішіть Це все шоб народ не падав духом Я бачу працює На вас теж подіяло
  • Таня

    Як китайцы могли зробити тести, на хворобу яку не можуть знайти ліки. а як же тоді робляться тести, не знають що це, а як перевірити чи є воно то знають.
    А самі повідкривали заводи і метро і т.д
  • Таня

    Цікаво коронавірусів є багато і давно їх виявили, а яким чином тест виявляє в люидин саме ковід 19 а не якийсь інший корони, які люди вже могли мати. як це виявляється.
  • Анонім

    Українці і їх менталітет винуватий, що Україна розвалюється. Не Петя, Зеленський або Янукович.  Від такого суспільства роботящі тікають у світ за очі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:02 На Староміській люди у військовій формі силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up