«Не відчиняв церкву для відспівування Героя». Деталі конфлікту в Шепетівському районі

«Не відчиняв церкву для відспівування Героя». Деталі конфлікту в Шепетівському районі
  • 10 серпня в Шепетівському районі прощалися із загиблим Героєм - Олександром Дячуком.

  • У його рідному селі Кутки священник відмовляв у відкритті церкви для відспівування.

  • Запитали в нього причину та поспілкувалися з дружиною загиблого захисника.

Від початку повномасштабної війни по всій Україні стали вимагати переходу храмів УПЦ (мп) до ПЦУ. Крім того, у церквах, що підпорядковані московському патріархату, не рідко стали відбуватися конфлікти. Такі фіксувалися й на Хмельниччині. Більше про них ми розповідали вам раніше - “Релігійні” скандали на Хмельниччині: зібрали історії за участі УПЦ (мп).

Не хотів відкривати церкву й все звідти виніс

10 серпня, в селі Кутки на Шепетівщині, прощалися з 30-річним Олександром Дячуком. Військовий став на захист країни у 2014 році. Згодом якийсь час працював за кордоном. Після повномасштабного вторгнення він повернувся в Україну, аби захищати державу. Про все це розповідає дружина загиблого, Любов Дячук. 

Відео дня

Олександр Дячук проходив службу радіотелефоністом механізованої роти. Він загинув на Херсонщині, 4 серпня. Без батька залишилося двоє дітей - 2-річна донька та 7-річний син. 

Перш ніж провести Героя в останню путь, зазвичай відбувається обряд відспівування. У рідному селі захисника є одна церква. Вона підпорядковується УПЦ (мп), в якій станом на 9 серпня, правив отець Андрій. 

Сім’я загиблого Олександра Дячука хотіли, аби ритуальні обряди в храмі провів священник ПЦУ. Проте дозволу на це не отримували від батюшки московського патріархату. За словами пані Люби, він відмовлявся відчиняти церкву. 

Отримавши ключі, Олександра Дячука відспівав священник ПЦУ, який приїхав з Рівненщини. Героя поховали в рідному для нього селі - Кутки. 

Позиція отця Андрія й обрання комісії 

Журналістка vsim.ua звернулася до отця Андрія, який за словами дружини загиблого, відмовлявся відчиняти церкву. Під час розмови священник розповів, що він не хотів, аби до храму заходили, через аварійний стан стелі. Також батюшка сказав, що це не церква, а каплиця. І саме приміщення є старим. 

На запитання, чи дійсно було винесено майно з церкви й чому, відповів так:

Отець Андрій повідомив, що наступного дня після відспівування він віддав ключі від церкви мешканцям села. Тож, за його словами, він більше не має жодного відношення до храму. 

Тим часом у селі Кутки в неділю, 13 серпня, вже провели збори жителів. На них була обрана спеціальна комісія з трьох людей. Про це розповіла староста села Оксана Скок. 

За її словами, наразі комісія опитує людей в селі, чи згодні вони стосовно переходу церкви з УПЦ до ПЦУ. Результати стануть відомі згодом. Ми повідомимо вас про розвиток подій в цій історії. Тож стежте за оновленнями на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Іванна Ткачук-Ружицька

    Герою вічна і світла пам'ять 🙏
  • Іванна Ткачук-Ружицька

    Гонити на рашу такого священика.
  • Nadiya Artyukh

    Скільки вже таких випадків!!! Геть гнидних кацапських попів з України!!!
  • Наталія Погоріла Макарова

    Вічна світла пам'ять Герою.

keyboard_arrow_up