“Релігійні” скандали на Хмельниччині: зібрали історії за участі УПЦ (мп)

“Релігійні” скандали на Хмельниччині: зібрали історії за участі УПЦ (мп)
  • Перед загиблими Героями не відкривали двері храму.
  • Відмовлялися відспівати воїнів чи знімали ікони, перед якими вшановували ЗСУ.
  • Зібрали скандальні історії, що сталися за участі УПЦ (мп) на Хмельниччині.

Від початку повномасштабної війни по всій Україні стали вимагати переходу храмів УПЦ (мп) до ПЦУ. Крім того, у церквах, що підпорядковані моспатріархату, не рідко стали відбуватися конфлікти. Такі фіксувалися й на Хмельниччині. 

У цьому матеріалі розповідаємо історії, що розгорнулися за участі московського патріархату.

Не відчинили церкву перед загиблим Героєм

18 червня минулого року село Антонівка на Хмельниччині проводжало в останню дорогу загиблого Героя Володимира Бабія. 44-річний чоловік був за кордоном, але в перші дні війни повернувся і пішов добровольцем на фронт. Воїн загинув під Волновахою на Донеччині. Вдома залишились дружина та дочка. 

Відео дня

Ховали Героя в рідному селі. Там же мали й провести заупокійну службу по померлому. Але тодішній настоятель Свято-Миколаївського храму, який підпорядковувався УПЦ (мп), закрив двері церкви та не дозволив провести релігійні обряди. Розпочався скандал. 

- Втрутилися військові, втрутилися присутні священники - їх було 5 українських, втрутилися люди, одні - “за”, інші - “проти”. Картина була… Самі розумієте, словами описати важко. Тут тримають труну, родина плаче…”, - розповідали очевидці.

Місцеві почали скандалити з настоятелем, навіть стукнули його авто. “Люди до нього почали кричати: “Відкрийте двері, це ганьба, це позор!”. Це ж наш захисник! Казали: “Він на сході воював з московією, і в рідному селі з московією воює?!”. І рукоприкладство трохи до оцього батюшки було, машину йому хтось стукнув”, - розповідала староста села. 

В результаті, вже через 9 днів після скандалу, люди проголосували за перехід церкви до ПЦУ. А священник склав свої повноваження.

У церкві УПЦ відмовилися відспівати загиблого військового

На тіло воїна Сергія Цимбалюка рідні чекали 190 днів. Він загинув у квітні на Харківщині. Близькі змогли провести його в останню путь лише після деокупації території. Із Сергієм Цимбалюком прощалися 10 листопада, минулого року. Ритуальні обряди та поховання провели в рідному селі військового - Велика Березна, що в Полонській громаді. 

У селі є одна церква. яка підпорядковується московському патріархату. Саме під час того, як труну з Героєм занесли до храму, почався конфлікт із його настоятелем. Той відмовляв у тому, аби священник ПЦУ відспівав Героя. В результаті, мати загиблого встала навколішки й просила провести обряд. Тоді настоятель московської церкви Ігор Бондарук дав дозвіл. 

- Священник не хотів пускати українську церкву, щоб ми відспівали Героя. Під тиском і слізьми односельчан, він дав згоду. Коли ми увійшли в церкву, то перед царськими воротами були вишикувані жінки - прихильники мп. Вони відразу символізували те, що до престолу йти ми не маємо права. Але з канону, Царські ворота відкриваються коли починається будь-яке служіння в храмі. І такий виголос, що починає будь-яке служіння, благословен Бог наш чи благословенне Царство, воно виголошується з престолу, де перебуває сам Господь. Це нам було заборонено. Спочатку я просив, щоб відкрили Царські ворота. Я говорив, що треба відкрити їх. Бо по канону і літургії це буде означати, що воїну дозволили увійти до раю. На що священник спочатку сказав, що він не буде відкривати їх. Але потім побачив, що все не на його користь, і погодився, - пояснював священник, який відспівував Героя.

Після всього жителі ініціювали проведення зборів задля переходу єдиної в селі церкви до ПЦУ. На них був присутність отець Андрій, який відспівував Героя. А також правоохоронці, місцеві жителі та прихильники московського патріархату. Останні в один голос повторювали - церква не має нічого спільного із росією. Натомість решта присутніх доводили протилежне. 

Ситуація з церквою в селі досі залишається не вирішеною. 

Руйнування унікальної церкви під керівництвом священника мп

Покровська церква-фортеця в селі Сутківці, що в Хмельницькому районі, є пам’яткою архітектури національного значення. Це двоярусна церква, зведена у XV столітті у формі хреста із чотирьох циліндричних частин.

У грудні минулого року  голова громадської організації “Малієвецька спадщина” Анастасія Донець розповіла про занедбаний вигляд пам’ятки та господарювання там моспатріархату. До того ж всередині церкви на той час перебували ікони з зображенням російського царя. 

Анастасія Донець пояснювала: церква-фортеця збудована з вапна й піску. За її словами, російський священник залив у церкві підлогу цементом, що лише зашкодило її загальному вигляду. Після проведених там робіт пам’ятка почала просто знищуватися на очах. Всередині стоїть конденсат і є пліснява. А дах, говорить Анастасія Донець, перетворився у справжнє решето. 

“Там засів московський патріархат”: на Хмельниччині руйнується унікальна церква

Cвященник моспатріархату, розповідає активістка, править у церкві давно. За її словами, змінити що-небудь не можуть, бо пам’ятка не має власника. Тож настоятель на свій розсуд виконує будь-які дії в унікальній церкві-фортеці, що на думку активістки, є незаконним. 

Цього тижня стало відомо, що церкву у селі Сутківці передають у власність держави. Наразі Хмельницька районна військова адміністрація виготовила технічний паспорт на будівлю та замовила оцінку вартості майна. Після цього відомості про церкву внесуть до Єдиного реєстру об’єктів державної власності. 

Таким чином церква перебуватиме на балансі Ярмолинецької ОТГ. Це допоможе розв’язати питання із незаконним перебуванням у церкві, як вважають активісти, московського патріархату. Що, своєю чергою, допоможе зберегти унікальну церкву-фортецю в Сутківцях. 

Московські попи зняли ікону, біля якої вшановували ЗСУ

З центральної печери скельного Бакотського монастиря, у серпні, минулого року, зняли ікону Богородиці. Зробили це священники моспатріархату за підтримки своїх прихожан. 

Ікону встановили 17 травня на прохання керівництва парку «Подільські Товтри», зокрема, Тараса Горбняка. Ініціативу підтримали небайдужі подоляни, мешканці та волонтери Кам’янеччини. В храм монастиря на центральну стіну придбали та встановили образ Пресвятої Богородиці, яка руками покриває воїнів – Захисників України. До слова, монастир є пам'яткою архітектури ХІ століття й належить державі.

Священники моспатріархату зняли ікону в Бакотському монастирі

Протоієрей Олександр Цісар тоді обурювався: 

- Що сталося? Для чого зняли ікону? Невже така велика кількість полеглих наших українських військовослужбовців, добровольців, медиків, малих дітей, жителів східних областей України, закатованих, зґвалтованих і вбитих російськими нелюдами мешканців Бучі, Гостомеля, Волновахи, Маріуполя, Вінниці, Херсона, Миколаєва, не заслуговують молитви, бо це розходиться з видуманими на свій лад московським патріархатом правилами? 

Ці питання були поставлені прихильникам мп. Вони відповіли: “Зняли ікону, бо неканонічна. Не може висіти таке у вівтарі”.  

Не пускали людей в церкву

Таких випадків на Хмельниччині за час повномасштабної війни було чимало. З-поміж останнього - конфлікт зі священником церкви УПЦ (мп), що стався в селі Білогородка, на Шепетівщині. 

До редакції ВСІМ звернулася жителька села Білогородка. Жінка розповіла: населення від минулого року не пускають до Свято-Троїцького храму УПЦ (мп), що на території села. 

Мешканці Білогородки минулоріч проголосували про перехід храму до ПЦУ. Також це підтверджують офіційні документи від обласної військової адміністрації. Проте священнослужитель храму, Микола Воробйов, не пускав людей всередину. 

- Священник навідріз відмовляється переходити до ПЦУ. Хоча його неодноразово просила і громада, і староста села. І ми вже маємо на руках офіційні документи від ОВА про перехід церкви до ПЦУ. Ще минулого року у нас були збори, де громадою це було вирішено. Відбувалося все шляхом збору голосів. Священнослужитель все відмовлявся. Казав людям: “Ви ніхто і я це все не визнаю”. Він казав, що переходити до ПЦУ не буде, - розповідала Катерина.

3 квітня біля храму знову зібралися мешканці села. Прийшли близько 200 осіб. Також на місці були правоохоронці, староста села та міський голова Ізяслава - Сергій Шлегель. Усі стали вимагати, аби священник пустив громаду до храму. Під дверима люди викрикували: “Слава Україні!” та інші патріотичні гасла.

В результаті, як говорила Катерина, люди все ж увійшли до церкви. Тож там вперше за багато років залунала молитва українською мовою. Попри це, Микола Воробйов так і не віддав ключі від храму громаді. 

Хресна хода з кольорами російського прапора

На Яблуневого Спаса, 19 серпня, на Хмельниччині стартувала щорічна хресна хода до сусідньої Тернопільщини. Попри воєнний стан та загрозу ракетних обстрілів священник та прихожани української православної церкви московського патріархату вирушили хресним ходом з Кам'янця-Подільського у Свято-Успенську Почаївську лавру. Тоді розгорівся черговий скандал. 

Серед символіки учасники дійства несли палицю з різнокольоровими стрічками, в яких помітили російський триколор. Про це повідомляв нардеп Володимир Ар'єв. Він виставив фото  і закликав СБУ розібратись із подібними заходами моспатріархату під час воєнного стану. 

Нет описания фото.

- А що місцева влада і правоохоронці? А нічого. Голова Хмельницької ОВА мовчить, мер Кам‘янця Посітко не зупинив цей промосковський шабаш, керівництво СБУ і поліція просто спостерігали за цим, - додав тоді Ар’єв. 

Ексначальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій згодом прокоментував ситуацію:

- Будь-який натяк на триколор під час війни в Україні вважаю державною зрадою, незалежно від того, хто його використовує. Наші правоохоронці правильно реагують на будь-які прояви колабораціонізму. І цей випадок не був би виключенням. Але триколору під час ходи не було, це стрічки — в тому числі з надрукованими на них молитвами, - зазначив Гамалій. 

Нагадаємо: 2 квітня прихильники московського патріархату, в соборі на Володимирській, побили військового. Все зафіксували на відео очевидці. А після того, як воно потрапило в мережу, подія набула значного розголосу. Того ж вечора біля собору зібралися хмельничани, з метою голосування про перехід храму УПЦ (мп) до ПЦУ. В результаті, собор перейшов до ПЦУ й там вже проводили перші богослужіння українською мовою. Як все було - переглядайте в окремому матеріалі.

Вже після вище описаного випадку на Хмельниччині активісти стали активно збиратися біля храмів мп. Вимагати: “Геть московського попа!” та голосувати про перехід до ПЦУ. Зокрема, у квітні в Хмельницькому так сталося із собором на Володимирській, церквою в Гречанах, на Вайсера та на Франка. 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач55

    Бога треба бояится,а не цих чортів фсбешних.Примусово вилучити землі та будівлі церков у законному порядку,а агентів Кремля у рясах посадити за грати,щоб потім обміняти на наших полонених.
  • Natalia Semenyuk

    Прокоментуйте будь-ласка, от ці люди, які закрилися, може їх треба було закрити ззовні, "щоб вони там здохли", як зробила староста одного з сіл Хмельницької тергромади. Серед закритих людей було 2 неповнолітніх дітей. Дайте будь-ласка  однозначну відповідь: так, ні
  • Наталия Семенюк

    Прокоментуйте будь-ласка, от ці люди, які закрилися, може їх треба було закрити ззовні, "щоб вони там здохли", як зробила староста одного з сіл Хмельницької тергромади. Серед закритих людей було 2 неповнолітніх дітей. Дайте будь-ласка  однозначну відповідь: так, ні
  • Li I

    Багато фейкових історій в публікації

keyboard_arrow_up