“Побував у борделі, якому 2000 років”: хмельничанин Сергій Толстіхін про пригоди в Помпеї

“Побував у борделі, якому 2000 років”: хмельничанин Сергій Толстіхін про пригоди в Помпеї
На фото Сергій і Юлія перед входом у стародавнє місто Помпеї
  • Сергій Толстіхін підкорив 20 європейських країн на велосипеді.
  • Зараз мандрівник розширює горизонти та пробує нові туристичні маршрути.
  • Сьогодні ми розповімо вам про пригоди хмельничанина на руїнах  стародавнього міста Помпеї та підйом на славнозвісний вулкан Везувій.

Сергій Толстіхін - тревел-блогер, який підкорив 20 європейських країн на велосипеді. Мандрівник прагне розширювати горизонти та зважився на першу в своєму житті подорож літаком. В попередньому матеріалі про неймовірні пригоди хмельничанина в Неаполі, ми розповіли вам про 7 цікавинок міста, розташованого на півдні Італії. Про  враження мандрівника від першого в житті авіаперельоту, місцевого колориту та італійської гостинності. Проте на цьому історія пригод хмельничанина в Італії не завершилася.

Всього за 27 кілометрів від Неаполя розташувалася справжня “мекка” археологів, любителів старовини та давньої історії. В будь-яку пору року сюди їдуть туристи з різних куточків світу. Це місто одночасно захоплює і викликає жах. Майже два тисячоліття тому, тут загинуло понад 2000 осіб. А процвітаюче місто стало величезною братською могилою. Мова йде про горезвісні Помпеї - місто у підніжжі величного вулкану Везувій. Яке просто не могли оминути увагою хмельницькі туристи.

До Везувію на велосипеді?

Після трьох насичених днів у Неаполі, Сергій Толстіхін вирішив підкорити і Везувій. Без свого велосипеда мандрівник довго не може. Тому, за словами Сергія, йому на думку спала просто “божевільна” ідея: піднятися на вершину 1277-метрового вулкану на велосипеді. Проте не все сталося так, як задумав хмельницький турист.

Відео дня
  • Відпочинок у Неаполі у нас видався дуже активний. Ми находилися, надивилися і наїлися смаколиків, а вночі “мертві” лягли спати, уявляючи, як завтра сядемо на велосипеди і вирушимо дивитись Помпеї та Везувій. Однак, виявилося, що у Везувію непроста історія не лише з Помпеями, але і з нами. Ми вирішили поїхати на верхівку вулкану на велосипеді. Попросили Луку та Олю підготували для нас двох італійських залізних жеребців. Але Везувій нас не захотів, - говорить Сергій Толстіхін.

Сергій розповідає, що ще з вечора всі місцеві телеканали прогнозували ураганний вітер. А за такої погоди на велосипеді не сильно покатаєшся, тим паче, коли мова йде про підняття на вершину Везувію.

  • Ми ще в Неаполі відчули, що таке італійський вітер. Погода весь час була не дуже добра. А в день, коли ми спланували їхати, піднявся шквальний і дуже холодний вітер. На вулиці був майже ураган. Тому ідею з велосипедами ми мали залишити. Ми зважили всі за і проти й вирішили не ризикувати життям. Подумали, що ще приїдемо, і тоді вже гайнемо на велосипедах. А цього разу відвідаємо заплановані місця, як звичайні туристи, - пояснює Сергій.

На фото наслідки буревію, що зносив навіть припарковані на вулицях Неаполю мотоцикли

Вхід в історію - 15 євро

Подорож до Помпей та вулкану виявилася сама по собі цікавою. Сергій говорить, що бачив просто неймовірні краєвиди циганських фавел на фоні сучасної автостради і  вулкану Везувій.

  • Ми порадилися з Олею і Лукою, сіли в автомобілі та вирушили в стародавні Помпеї. Велосипеди пообіцяли зачекати нас до наступного разу. Дорога до самого міста займає десь 30 кілометрів. До речі, з вікна авто відкриваються дуже класні краєвиди, - зазначає мандрівник.

Через півгодини Сергій та його подруга Юлія були вже на місці. Пара попрощалася з друзями, заплатила за вхід по 15 євро та  розпочала мандрівку стародавнім містом.

  • Наші італійські друзі побажали нам витривалості і міцних ніг. Ми заплатили за вхід десь 1000 гривень на двох і пішли гуляти Помпеями. Ніби дорогувато, але відверто скажу - воно того варте. Перше враження дуже яскраве: ти згадуєш, що ще в дитинстві читав у книжках про це місто, а тут бачиш його наяву, - ділиться враженнями Сергій.

На фото Юлія Мазур неподалік від входу в стародавнє місто

Гуляли містом самі і без мапи

Мандрівники із Хмельницького вирішили досліджувати Помпеї самостійно, тому від екскурсії відмовилися. Із книжок знали, що це - давньоримське місто, яке загинуло внаслідок виверження вулкана Везувій в 79 році. Місто було поховано під тоннами пилу. А його розкопки почалися в 18 столітті та тривали понад 200 років. Наразі на розкопаній частині Помпеїв облаштовано музей просто неба.

  • На вході нам дали мапу міста. Вона, на жаль, була зроблена з неякісно паперу і швидко рвалася на вітрі. Тому ми вирішили, що будемо просто “бродити”, авось не заблукаємо. Про Помпеї ми знали те, що й всі, з підручників. Але виявилося, що місто набагато цікавіше ніж про нього пишуть. Сказати, що воно справило на нас глибоке враження - не сказати нічого. Місто досить велике і дуже гарно організоване. Зараз вже розкопано значну частину Помпей. Певні знахідки віддають в Національний археологічний музей. Але вся велич, звісно ж, залишається у місті, - пояснює Сергій.

На фото Помпейський форум (центральна площа міста) на фоні Везувію

Ринок з басейном для рибок

Помпеї розкопали лише частково, але тут вже є на що подивитися. Руїни говорять про колишню велич міста, адже тут купа могутніх напів зруйнованих храмів і портиків, є бібліотеки, пекарні, ресторани, громадські туалети і, навіть, публічні будинки. За словами Сергія одне з найважливіших місць Помпеї - критий продовольчий ринок Мацеллум.

  • Для хмельничан знайомо, коли говорять, що ринок - головна окраса міста. Проте нам до таких ринків ще далеко. Не знаю, яким він був 2000 років тому, але зараз у самому центрі ринка облаштували басейн для живої риби. Дуже гарно виглядає і надає життя мертвому місту, - розповідає Сергій.

Прообраз сучасної “зебри”

Помпеї мали розвинену торгову промисловість. Щоденно містом рухалися десятки возів і в мощених мостових вони вибили глибокі колії колесами.

  • Ми побачили, яким були стародавні римські дороги, пройшлися тротуарами по яких ходили помпейці та побачили, так званий, прообраз сучасних “зебр”. Ці громадні вимощені каміння серед дороги дійсно нагадують наші пішохідні переходи. Цікаво було дізнатися, що ще в стародавньому Римі думали про безпеку пішоходів, а тоді міський рух значно поступався нашому, - посміхається Сергій.

На фото Юлія Мазур біля  “праобразу” пішохідних переходів в Помпеї

34 хлібопекарні та 89 ресторанів

Сергій розповів, що їх з Юлею вразило наскільки добре збереглося місто після виверження вулкана та майже 2-х тисяч років забуття. Та й сама інфраструктура Помпей на час руйнації -  була вражаючою. В місті працювали 34 хлібопекарні, а громадське харчування забезпечували 89 термополіумів - стародавніх аналогів сучасних ресторанів і кав’ярень.

  • Ми дізналися, що в місті  були пекарні, які навіть виготовляли хліб на експорт. Були також окремі будівлі для занять спортом, типу сучасних тренажерних залів та фітнес-клубів. Ще тут були лазні. Найбільші -  Стабієві терми, мали зали з холодною і гарячою водою, - розповідає мандрівник із Хмельницького.

  • На фото Юлія біля залишків лазні у Помпеї

“Побував у 2-х тисячолітньому борделі”

Хмельничани помітили в центрі розкопаного міста надзвичайне скупчення людей. Як виявилося, то була черга до Лупанарію - аналогу  борделю. Під час розкопок в Помпеях виявили понад 30 приміщень, що використовувалися для проституції. Це були окремі кімнати, які будували над винними крамницями та один двоповерховий лупанар з 10 кімнатами.

  • Ми спочатку не зрозуміли, чому біля цього місця зібралося стільки людей. На перший погляд звичайна двоповерхова будівля, а коли зайшли всередину, то зрозуміли, що тут був бордель. От де-де, а в таких місцях під час своїх подорожей Європою я ще не бував. Тут стіни були повністю в зображеннях еротичних картинок. Специфічні сцени висікали на кам’яних стінах у кожні з 10 кімнат борделю. Видовище 18+, - з посмішкою розповідає Сергій.

На фото зображення еротичних сцен в Лупанарії в Помпеях

Театри більші ніж у Хмельницькому

А ось найбільше своєю масштабністю  хмельницького мандрівника зачарував давній помпейський театр.  У місті було два театри: Великий і Малий. Великий міг вмістити до 5 тисяч глядачів і накривався від сонячних променів наметом. Окремо був побудований амфітеатр на 20 тисяч глядачів розмірами 135 на 104 метрів.

  • Розважатися та культурно відпочивати у Помпеї вміли. Уявіть собі у Хмельницькому театр, який вміщує 5 тисяч глядачів. А в стародавньому місті Помпеї такий був. Тут виступали актори з усієї Італії. Зараз від колишньої величі практично нічого не залишилося, лише велика сцена в центрі та практично зруйновані глядацькі східці. А колись тут вирувало життя, - говорить Сергій.

На фото амфітеатр в Помпеї

Сучасний ресторан посеред руїн

Після кількох годин мандрів по зруйнованому місту, туристи добряче втомилися та вирішили перекусити. В одному зі стародавніх будинків Сергій та Юля знайшли досить сучасний ресторан.

  • На третю годину в Помпеї - ми втомились. При чому і фізично, і візуально. Багато цікавого і все в купу, вирішили трохи перепочити. Прямо посеред міста, в одному зі стародавніх будинків, ми знайшли класний сучасний ресторан із смачною італійською кухнею. Підкріпилися і пішли далі, - говорить Сергій.

На фото Юлія Мазур

Як хмельничанин підкоряв Везувій

Пара ще годину прогулювалася Помпеями, а потім вирушила в місто Портічі, де їх чекали друзі для спільного сходження на Везувій.

  • На четверту годину ми геть вибилися з сил і вирушили в місто Портічі. Їхали туди електричкою. До речі, зручні в Італії електрички. Лука і Оля якраз нас зачекалися. Ми пересіли в авто і рушили на Везувій, - розповідає Сергій Толстіхін.

На фото італійська електричка

Виявляється прямісінько на сам вулкан прокладена автодорога. Сергій розповідає, що шлях досить стрімкий, тому він ще раз впевнився, що не даремно залишив ідею з велосипедом.

  • На Везувій підіймається досить стрімка автодорога. Коли уявив, що цей шлях ми планували подолати на велосипедах, то аж не по собі стало. Тягнув би я свого коника на плечах кілька годин. Тому добре, що вітер змінив наші плани, - зазначає Сергій.

Біля самої вершини на хмельницького мандрівника чекало несподіване розчарування.  Вхід на верхівку вулкану виявився зачинений.

  • Наверху було дуже вітряно і занадто холодно, тому вхід у жерло вулкану зачинили і нікого не пускали. Ми трохи розчарувалися, але вирішили, що це наша не остання мандрівка і ми ще обов’язково тут побуваємо, - наголосив Сергій.

На фото друзі Сергія піднімаються на Везувій

Сергій Толстіхін розповів, що провів неймовірний вікенд в Неаполі. Та знайшов новий бюджетний спосіб для подорожей. Але все ж хмельницький мандрівник не збирається залишати своє захоплення велотуризмом. Вже в травні він відправиться у вояж Польщею, Словаччиною та Угорщиною на своєму залізному коні та в компанії таких же відчайдухів. А поки слідкуйте за оновленнями на vsim.ua та читайте про “Неймовірні пригоди хмельничанина зеленими шляхами Межимор’я” наступного тижня.

Читайте також: 

“Ночували навіть у психушці”: турист із Хмельницького розповів, як об’їхав 20 країн на велосипеді

“Бандитський і брудний, але все ж прекрасний”: пригоди хмельничанина в Неаполі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Елена Швец

    Надіюсь гейші не 2000 р.😄З днем народження!!!

    Сергей Толстихин reply Елена Швец

    дякую!)

    Марина Юрчук reply Елена Швец

    Elena  Shvets 😆
  • Сергій Толстіхін

    Хаха! Дуже вам дякую!)))
  • Sergii Koval

    Це хоч на правах реклами?
  • Dima Boiko

    В мене вийшло навпаки: на Везувій піднявся з одного боку (де трапився велосипедист на крутому шосейному байку, що спускався старою бруківкою) та спустився самотужки традиційним серпантином саме у день його виверження 24 серпня, було символічно і приємно чути на верхівці й українську мову, а ось в Помпеях (історичній частині) не був! Улітку значно краща погода, тому готовий запросити Сергія та інших на спільну мандрівку показати свої цікаві знахідки! До речі, вхід щомісяця першого понеділка чи неділі безкоштовний.

    Сергей Толстихин reply Dima Boiko

    Супер, залюбки колись зустрінемось
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up