“Покохав зрячою і не покинув в сліпоті”: історія унікального подружжя із Хмельницького

“Покохав зрячою і не покинув в сліпоті”: історія унікального подружжя із Хмельницького
Всі фото в матеріалі з родинного архіву Круліковських
  • Олена Круліковська понад 20 років живе у суцільній темряві. 
  • Попри сліпоту, веде свій кулінарний блог в інтернеті та вишиває бісером.
  • Чоловік став для неї “життєвим компасом”, хоч і сам практично сліпий. 
  • Подробиці із життя унікальної подружньої пари, читайте в нашому матеріалі.

Разом в горі, і в радості, в здоров’ї й у хворобах. Сила їхнього кохання здатна подолати будь-які перепони. Навіть проблеми із зором та сліпоту - це подружжя сприймає, як можливість пізнати світ по-новому. Сьогодні ми розповімо вам історію унікальної пари із Хмельницького. Олена та Валерій Круліковські 32 роки у шлюбі, мають дорослу доньку та двох онуків. Вони живуть яскравим повноцінним життям: ходять у театр, годинами гуляють у парку, мріють про спільну мандрівку на велотандемі. Валерій все життя працює не покладаючи рук, займається самоосвітою та багато читає. А Олена донедавна навіть вела свій кулінарний блог. І це попри суцільну сліпоту. У темряві жінка живе понад 20 років. 

Сліпнути Олена почала ще зі школи. В 10 класі дівчина мала вже 3-ю групу інвалідності. Пережила 4 операції. Їх робили провідні спеціалісти в Києві та Москві. Однак зору дівчині це не додало. Через слабкий зір Олена побоялася здійснити свою мрію та поїхати на навчання до столиці, щоб стати бібліотекарем. Натомість пішла працювати в українське товариство сліпих (УТОС), що базувалося у Хмельницькому. Каже, що жодного разу не пожалкувала, адже спілка подарувала їй кохання. Тут вона зустрілася зі своїм Валерієм. У Хмельницькому УТОС мав своє потужне виробництво з виготовлення електропроводів. На нього працевлаштовували незрячих та слабозорих людей. Олена працювала там комплектувальницею. 

Сліпота коханню не завада

Саме в УТОСі її й уподобав Валерій. У товариство він прийшов відразу після школи. До зустрічі з Оленою вже встиг відпрацювати 2 роки. У Валерія також серйозні проблеми із зором. Виявили їх, коли Валерію було 3 роки.. Тоді медики повідомили батьків хлопчика про діагноз - прогресуюча міопія. Навчався Валерій у звичайній школі, дуже любив читати, тому зір почав погіршуватися із блискавичною швидкістю. В студентські роки - придбав перші окуляри. А згодом вдалося дістати й лінзи. 

Відео дня

Поганий зір не завадив Валерію розгледіти красу та витонченість Олени. Дівчиною вона була дуже тендітна та худенька. Однак мала “сталевий” характер. Валерій згадує, що довелося чимало побігати, щоб завоювати непохитну красуню.  

Кохану підкорював, як недосяжний бастіон

Залицявся Валерій романтично та оригінально. Олена згадує, що всі дівчата з гуртожитку заздрили їй. А от вона на хлопця жодної уваги не звертала. 

Пара почала зустрічатися. Згодом Валерій став натякати на одруження. Олена ж до такого повороту була не готова. Відмовляла скільки могла. Через півтора року Валерій вирішив брати ситуацію у свої руки. 

Пропозицію робив також оригінально. Сказав “шлю сватів, от і все”. 

“Він мій життєвий компас”

Згодом пара одружилася. Їх переселили у блок для сімейних, дали дві кімнати. Закохані багато подорожували. Таку змогу надавало їм УТОС. За словами Олени, у товаристві вона отримувала, на той час, шалену зарплату - 300 рублів. Пара навіть змогла придбати власне житло. А в 1989 році в Олени та Валерія з'явилася донечка Каріна.

Щастя подружжя було не описати. Валерій каже, що мріяв саме про доньку. Однак невдовзі після пологів зір Олени почав стрімко падати. Як донечка крокувала до першого класу, вона ще бачила, а як випускалася - вже ні. З того часу жінка бачить лише світло. Кольори, силуети та пейзажі вона пізнає з описів свого чоловіка Валерія. Своїм станом Олена не переймається, адже має надійний тил. Каже, що Валерій її приймає і кохає такою. А от багато подружніх пар з товариства сліпих, зазначає Олена, розпалися саме після того, як один із подружжя повністю втратив зір. 

Куховарить, веде блог та вишиває

За роки сліпоти Олена прекрасно орієнтується в побуті. Обожнює готувати. Часто експериментує на кухні. Донедавна жінка вела свій блог в інтернеті, де вчила кулінарії людей із подібними проблемами. Каже, що слухали її не лише жінки, а й незрячі чоловіки. Спеціально для них вимірювала секундоміром, скільки часу на сковорідці смажити котлету з обох сторін та ділилася власними рецептами. 

Крім захоплення кулінарією, жінка плете неймовірні картини з бісеру, багато читає (точніше слухає аудіокниги). Завдяки дочці, вона освоїла комп'ютер. Тепер спілкується із незрячими людьми з усього світу. Разом вони навіть грають в онлайн-ігри. 

“Незрячим у Хмельницькому важко”

Більшість часу жінка проводить вдома. Адже, за її словами, Хмельницький зовсім не облаштований для незрячих людей. Переважно проблеми виникають у громадському транспорті та під час перетину вулиці. 

Ще одна проблема для незрячих у Хмельницькому, за словами подружжя Круліковських, у ставленні хмельничан до незрячих людей. Валерій розповідає, що після розпаду радянського союзу, 15 років працював на турецьку фірму. Ті торгували килимами, і за словами чоловіка, були набагато толерантніші до незрячих ніж місцеві жителі. 

На своє життя Олена та Валерій не скаржаться. Вони дуже позитивні та сповнені оптимізму. Кажуть лише, що їм не вистачає руху. Особливо тяжко Олені. Жінка, яка всю молодість була “тростинкою”, почала набирати вагу. В знаки дається малорухливий спосіб життя. 

У подружжя є одна мріяна двох

Нещодавно до міського УТОСу завітав відомий хмельницький веломандрівник Сергій Толстіхін. Він розповів учасникам товариства про свою нову ініціативу. Сергій планує запустити веломаршрут для незрячих на тандемах. Це такі велосипеди, на яких їздить відразу дві людини. Спереду сидить зряча людина, яка управляє велосипедом, а ззаду їде незрячий і крутить педалі. 

Першими на ініціативу веломандрівника відгукнулися саме Олена та Валерій. Чоловік говорить, що з нетерпінням чекає, коли в місті з’являться такі тандеми. Каже, що залюбки кататиме дружину. Адже її здоров’я для Валерія в пріоритеті. 

Поки ж пара насолоджується кожним днем. Особливу радість їм приносять онуки. Своїми богатирями дідусь та бабуся пишаються. Всім, хто має будь-які вади здоров’я, Олена та Валерій радять ніколи не падати духом, підтримувати одне одного та в жодному разі не втрачати “дух авантюризму”. Олена у свої 52 та Валерій у свої 54 роки завжди готові до пригод. Після 32 років шлюбу вони досі дивляться один на одного закоханим поглядом та тримаються за руки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Галя Ференс

    ❤❤❤❤❤
  • Вадим Чайковський

    Чудова пара  так тримати!!!
  • Ліля Марценюк

    Молодці.
  • Валера Трохимчук

    щастя ВАМ і здоровя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up