У формі яйця та зі сміття: переселенці з Харкова будуть незвичайний будинок

У формі яйця та зі сміття: переселенці з Харкова будуть незвичайний будинок
Прототип майбутнього будинку. Всі фото з матеріалі з сайту ШоТам.
  • Родина Тесленків перебралась на Хмельниччину.

  • Вдома вони займались ресайклінгом. Справу вирішили продовжити й тут. 

  • Сім’я створює власний дім із того, що знайде на смітнику. 

Родина переселенців Лана та Олександр Тесленки будують унікальний екодім у селі на Хмельниччині. 80% матеріалів вони знайшли на місцевому сміттєзвалищі. Це і вікна, і двері, і стелажі. Та навіть живі рослини зі смітника отримали шанс на друге життя. Про проектування екодомівки, пошук матеріалів, допомогу місцевих та процес будівництва розповідає ШоТам.

Ресайклінг у власній квартирі

Усе життя Лана Тесленко займалась дизайном — інтер’єру, одягу, навколишнього простору. Харків’янка створювала декор для весілля та інших свят, фотозони, оформлювала вітрини крамниць, виготовляла моделі одягу для власного бренду Factura, який створила у 2017-му разом із колегою. Однак, щоразу під час своєї діяльності вона використовувала ресайклінг — повторну переробку матеріалів.

Чоловік Лани Олександр – кваліфікований архітектор. Свою харківську квартиру подружжя, каже Лана,  створило практично власноруч. Завдяки ресайклінгу оселя виглядала стильною та комфортною. До слова, кухонний острівець харків’яни зробили зі сходів, які віддала кума після ремонту власного будинку. 

Відео дня

Будинок у Харкові – перший проект, у якому ми активно почали використовувати ресайклінг. Я виготовляла декоративні об’єкти, а чоловік – меблі. Не так важливо, скільки квадратних метрів у вашому приміщенні, головне – правильно організувати простір. Наша квартира площею 40 кв.м слугувала домівкою для чотирьох людей, але завдяки продуманій концепції місця вистачало навіть для заняття йогою, — зізнається Лана. 

Прокинулися від вибухів

Ще 23 лютого Тесленки ще жили звичним життям, а наступного ранку — 24 вже прокинулися від сильних вибухів. У перший же день вони з дітьми вже ночували у харківському метро. Тоді втекли за місто – на дачу свекра. 

— Під час виїзду дізналися, що окупанти почали обстрілювати центр Харкова. Утім потужні вибухи ми чули й на дачі, тож навіть там не відчували себе в цілковитій безпеці. До того ж ми не розуміли, звідки, куди і що саме летить, — згадує переселенка. 

Тесленки вирішили їхати далі – до Хмельницького. Саме тут народилася Лана. Родина часто тут бувала й встигла познайомитися з нашим регіоном 

— Спочатку приїхали до моїх батьків, а зараз живемо в селі у прекрасній сім’ї мого двоюрідного брата, — зізнається жінка. 

Одяг проєкту Factura

“Нам задонатили на ділянку”

Якось брат Лани розказав, що у селі продають землю. Жінка знайшла на ОLХ оголошення про продаж, додала його в закладки й забула про це. Через деякий час на телефон прийшло сповіщення з рекомендаціями, серед яких була ділянка біля річки в дуже зеленій місцині. Ціна була вигідна, тож Лана загорілася ідеєю побудувати там будинок. Але повної суми для купівлі ділянки у подружжя не було.

— Я розповіла про свою мрію в соцмережах, зняла відео, у якому збирала зернинки жита та «вимальовувала» майбутній будинок. На це відгукнулося багато людей, нам задонатили 13 тисяч гривень. Також допомогла моя подруга-волонтерка, яка передала 800 доларів. Завдяки цьому нам вдалося придбати ділянку. Люди повірили в нашу ідею, а тому ми маємо втілити її в життя, — додає харків’янка. 

«Дім зі сміття»: будівництво каркасу майбутнього будинку

Будинок у формі… яйця

Отож, Лана та Олександр взялися до справи. Спершу розробили дизайн власного будинку.

— Наш майбутній будинок має доволі нестандартну форму. Ми шукали різні аналоги у Pinterest, але хотіли збудувати щось таке, чого ще ніколи не бачили. Тому дім має форму яйця, як овал – «золотий перетин». Яйце символізує народження та життя, — розповідає про задум Лана. 

Олександр самостійно розробив креслення та змоделював будинок. Сім’я зізнається, що так, як працює в екотематиці, то стіни обмажуть глиною, а наповнять їх соломою. Покриття даху хочуть оживити квітами, травою, мохом, але цю ідею поки відклали на наступний етап. 

Майбутнє приміщення площею в 30 квадратів планують розділити. 

— Можливо, додамо ще пів поверху, аби облаштувати спальне місце для дітей. Загалом наш дім – це суцільний ресайклінг, — каже переселенка. 

Прототип майбутнього будинку

Із глини, соломи та сміття

Нині сім’я вже трудиться над основою будинку. Фундамент поставили на колесах, а каркас змайстрували з деревини, яку подарували батьки. Наразі встановлюють дах та перекривають. 

— Ми купили ділянку наприкінці літа, тож зараз погодні умови диктують нам свої правила. Насправді все необхідне для будинку вже є. Ці предмети просто чекають, коли їх використають у будівництві. Вікна та двері ми знайшли на сміттєзвалищі. Скажімо, у нас ще не було основи будинку, а ми вже знайшли на смітнику хороші вікна, двері, умивальник, лінолеум, дерев’яний стелаж та труби. Крім того, відшукали різні пластикові ємності, в яких можна щось зберігати. Також врятували зі сміттєзвалища чимало рослин, які попередні власники просто викинули, — розповідає переселенка. 

Основну міць конструкції будинку забезпечуватимуть солом’яні тюки, які викладатимуться, як цеглини. Для стін в місцевих фермерів взяли солому, а глину – з кар’єру. Майбутньою підлогою слугуватиме ресайклинг дошка. Частину меблів Тесленки вирішили майструвати самостійно, аби дім був ергономічний. 

— До того ж ми не прагнемо просто заповнити дім меблями чи іншими речами зі смітника. Ні, потрібно дотримуватися стилю та правильно організувати простір. Наразі 80% усього необхідного – це так зване сміття з місцевого звалища. Люди викидають дуже якісні та хороші матеріали, не розуміють, що їх можна десь застосувати, — додає Лана.

«Дім зі сміття»фундамент на колесах та каркас із деревини

Повністю автономний дім 

Переселенці додають, солома і глина – це екологічні матеріали, які створюють комфорт всередині будівлі. Влітку такий будинок має прохолоду, а взимку – зберігає тепло. Українці, які жили в мазанках, знають про зручність такого дому. Головне – правильно побудувати й зробити вентиляцію, тоді конструкція буде довговічною. 

— Ми плануємо робити будинок максимально автономним, хоча й не маємо поки відповідних ресурсів. Хочемо пробурити власну свердловину, аби забезпечити житло водою. А ось газ проводити не будемо, адже можна використовувати звичайну електроплиту. Треба лише купити буржуйку, щоб обігрівати приміщення, наш простір. А взагалі дуже цікаво підрахувати, скільки коштів на будівництво ми витратили. Впевнена, що це мінімальні витрати. Ми ніколи не будували такі будинки, у нас немає відповідної інструкції. Але якщо це сподобається людям – добре було б розвивати проект, — каже Лана Тесленко. 

На прикладі власного дому сім’я хоче показати українцям, що фактично з нічого можна створити щось прекрасне, сучасне, стильне і придатне для життя. Це і є найголовніша філософія Тесленків.  

— Кожен із нас може творити дива власноруч. Найпростіший крок – почати сортувати сміття. Створити вдома декілька ємностей для паперу, скла, органічних відходів. Дізнатися, чи є поблизу пункти сортування. Почати з малого – це чудово, адже навіть з кришок можна створювати лавки та протези. Також важливо переробляти та давати нове життя предметам, які ви планували викинути, — додає переселенка. 

В майбутньому Лана мріє побудувати корпорацію з ресайклінгу. Нині ж вона шукає однодумців. 

А вам прийшлась до вподоби ідея родини створити дім зі сміття?

Читайте також: Дивіться 35 старих фото Хмельницького, на які ми додали кольори

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up