У Хмельницькому є лицарський орден. Як живуть та чим займаються його учасники

У Хмельницькому є лицарський орден. Як живуть та чим займаються його учасники
Фото надане В'ячеславом Майданом
  • Лицарський орден у Хмельницькому з'явився 5 років тому.

  • За цей час до його лав вступили понад 80 чоловіків з Хмельницького та його околиць.

  • Хто вони, як стали лицарями та що роблять у буденному житті?

Перше, що спадає на думку при згадці про лицарів - металеві обладунки, довжелезний спис, кінь та запеклі двобої. Технічний прогрес та залишив це все на сторінках підручників та історичних романів. Однак лицарів можна знайти й в сучасності. Ба більше, вони живуть не лише у Франції, Іспанії чи на Мальті, а й у Хмельницькому. От тільки виглядають геть не як їхні історичні попередники, та й навряд чи беруть у руки зброю.

Журналістка ВСІМ поспілкувалася з одним із лицарів та розпитала, чим вони займаються у XXI столітті.

Головний герой цієї розмови - В'ячеслав Майдан, підприємець, чоловік, батько та регіональний делегат Лицарів Колумба. Він керує діяльністю трьох осередків ордену на Хмельниччині та Вінниччині.

Відео дня

Хто вони

Лицарі Колумба - всесвітня організація чоловіків-католиків зі штаб-квартирою у штаті Коннектикут, США. У її складі нараховують близько 17 тисяч рад та 2 мільйони лицарів у різних країнах світу. Найбільше - у Штатах, на Філіппінах, в Польщі, Франції та Україні.

У Хмельницькому рада Лицарів Колумба з'явилася у 2016 році при парафії Христа Царя Всесвіту. Зараз у її складі нараховують понад 80 лицарів, серед яких люди різних статусів та професій.

Чому вас називають лицарями?

Чому названі на честь Колумба?

Як усе почалося

Орден Лицарів Колумба заснував священник Майкл Макґівні в США у 1882 році. Тоді у Штатах було багато переселенців з інших країн. Їхні родини стикалися з численними проблемами, серед яких з безробіття та брак соціального забезпечення

Отець Макґівні зумів згуртувати чоловіків-католиків в одній організації, щоб вони могли підтримувати сім'ї один одного в разі хвороби чи смерті, допомагати найбільш нужденним людям, дбати про свій духовний розвиток.

Чим лицарі займаються зараз

За словами В’ячеслава, лицарі працюють в трьох основних напрямках - у Церкві, сім'ї та в суспільстві. Зокрема, займаються благодійністю.

У такі сім'ї вони систематично розвозять продуктові набори, одяг, канцтовари, які збирають парафіяни при храмах.

Фото надане В'ячеславом Майданом

Крім цього, хмельницькі лицарі допомагають Українському товариству сліпих, а на початку пандемії забезпечували пенсіонерів продуктами та іншими необхідними товарами.

Братство

Лицарі беруть участь у підготовці святкових церковних заходів та стежать за громадським порядком під час їх проведення. До прикладу, під час ходи, яку час від часу можна спостерігати на вулицях Хмельницького. Також допомагають у різних побутових потребах при храмі.

Фото з архіву редакції

Крім того, виступають на захист сім'ї як власним прикладом, так і через організацію акцій на захист життя (переважно маються на увазі акції проти абортів та евтаназії - прим. автора).

Як виглядають

Замість обладунку сучасні лицарі носять жовто-білу стрічку як символ приналежності до Католицької Церкви (жовтий та білий - кольори прапора Ватикану). Її одягають тільки з нагоди урочистих подій чи офіційних заходів. Чоловіки, які в ордені обіймають посади, крім стрічки носять спеціальні відзнаки.

Відносини між лицарями регулює статут. Згідно з ним, до старших за званням потрібно звертатися, як в армії.

Також мають власне привітання - “vivat Jesus”, що у перекладі означає “хай живе Ісус Христос”.

Як стати лицарем

Лицарем Колумба може стати кожен повнолітній католик, що практикує віру та є активним членом Церкви. Він повинен отримати характеристику від настоятеля парафії та пройти співбесіду з Великим лицарем місцевої ради.

Після цього кандидати проходять посвяту, яка ще донедавна відбувалася на закритих зібраннях, куди не пускали сторонніх осіб. Церемонія включала складання присяги. По досягненню третього ступеня лицарства (всього їх є чотири - прим. авторки) чоловіка посвячували мечем, як у Середньовіччі.

Дані кожного учасника ордену вносять у форму, яку потім надсилають у Національну раду, а звідти - у Найвищу раду в США. Таким чином кожен лицар проходить реєстрацію в Штатах.

В Україні наразі діє 40 рад у різних містах з чисельністю лицарів близько 2 000 осіб. Крім Хмельницького, осередки ордену є у Кам'янці-Подільському, Дунаївцях, Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Полтаві, Запоріжжі, Одесі та багатьох інших містах.

Читайте також:

Хмельниччина може отримати власного святого. Хто він?

Неподалік Хмельницького з'явився перший санктуарій. Фоторепортаж

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (39)
  • Броніслав Футомський

    Читаючи коментарі важко повірити,що на дворі 21 вік... .Тут бачити хотять "ляхів",католиків,недругів і ворогів.Але дійсно,прийдіть до нас Лицарів Колумба і поцікавтесь тим,що Вас хвилює,про що Ви і гадки не маєте.Так, ми римо-католики-християни.як і православні і в допомозі,благодійності  та милосерді не ділимось на: тих,чи інших,любимо і допомагаємо всім,особливо дітям,сиротам,знедоленим,хворим і інвалідам.Наші священники(капелани) разом з нами,а також постійно на Сході,там...на війні.Я пишаюсь,що став Лицарем Колумба,пишаюсь,щопотрібен людям,пишаюсь,коли мене обіймають і дякують,пишаюсь,що найшов себе у цій спільноті-разом з пораненями у мене 28 операцій,другі махнули би на себе рукою і пропали би уже давно.Вчусь любити людей,вірити і допомагати.ВіватЄзус!!!
  • Олександр Ковальчук

    Чим би детя нетішилось аби не плакало 😭😭😭
  • Оля Мельник

    По-перше, ображати та зневажати людей згідно їхнього віросповідання - це є повне дно, по-друге, спочатку потрібно знати чим ці люди займаються, а вже потім давати якісь коментарі, ніхто ж навіть не дочитав статтю, побачили "лицарі" і пішло вже...кидаєте гівном в людей, ніякої поваги в першу чергу до самих себе не маєте

    Halina Muliar reply Оля Мельник

    Оля Мельник щоб мислити та пізнавати потрібен розум......а на жаль не у всіх він є.....
    Підтримую Вас на 100%
  • Wojciechowski Walenty-Julia

    Рицарі і вони більше вас зробили... не коментарями розкидаються а ділом акщо незнаєте прийдіть і подивіться.

keyboard_arrow_up