У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі

У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі
  • Працівники скаржаться на урізання заробітної плати. 

  • Частина лікарів звільняється, інших – скорочують. 

  • Днями одночасно пішли кардіолог та анестезіолог. 

  • Розповідаємо деталі та позицію керівництва закладу та мера міста.

Працівники Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні скаржаться на неналежні умови праці. В першу чергу – зменшилася заробітна плата. По-друге, бракує працівників: кваліфіковані спеціалісти звільняються, а нові не приходять через низький рівень оплати праці.

Урізали заробітню плату 

Проблеми із заробітною платою почалися ще у серпні-вересні минулого року. Причина тому – заклад не заробляє достатньо коштів, щоб отримувати доплати. Ситуація погіршилася в лютому 2024-го, – розповіли лікарі . Згідно із листом МОЗ від 15.02.2023, якщо витрати медустанови на зарплату працівникам перевищують 85% – заклад має право надалі виплачувати доплати медикам згідно із 28 постановою Кабінету Міністрів України – тобто по 20 тисяч гривень лікарям та по 13,6 тисяч – медсестрам. Однак окремо Національна служба здоров’я України на це коштів не даватиме. 

– В зв'язку з цим ми перейшли на оплату праці згідно нашого колективного договору, який ми з трудом продвигали. Така ж ситуація з зарплатами в нас виникла й 2023 року  - тоді нам теж без попередження виплатили мінімальну зарплату. Тоді умови колективного договору були інші й в нас взагалі получилося в межах 6 тисяч – 7 максимум. Ми почали задавати питання, виясняти. Тоді ми почали добиватися, щоб змінити умови колективного договору – нам це вдалося: в січні нам ще виплатили цю зарплату, згідно постанови №28, а у квітні ми вже перейшли на оплату праці згідно цього трудового договору, де відштовхуємося від мінімальної зарплати, – розповіла голова профкому, лікарка-ендокринолог Ульяна Миник. 

Відео дня

Відтак медики, які мають категорії, вислугу років ще отримують більш-менш адекватні заробітні плати – розповіли працівники закладу. А ось молоді фахівці заробляють копійки. 

– Зарплати почали зменшуватися в серпні-вересні. Чого так сталося? Нам кажуть, що ми не так заробляємо. Якщо ми дивимося скільки заробляє директор, її чоловік і головний бухгалтер – в них зарплати не зменшуються. Постійно йдуть премії, зарплати, а в нас, на жаль, не так. І зараз звільняються ті, яких заклади беруть з задоволенням, бо вони молоді й перспективні, а залишаються пенсіонери, які не вигружають. До серпня-вересня я на ставку 25% заробляв 27–28 тисяч, зараз у мене зарплата 16 тисяч, – розповів дитячий анестезіолог Володимир Гавешко.  

Бракує персоналу 

Проблема у тому, що заробляти ці кошти нікому, – каже Володимир Гавешко. Днями одночасно звільнилася родина медиків: кардіолог та анестезіолог. Особисто у нього у відділенні працює всього 4 людини, один з них – на півставки. Раніше їх було восьмеро. Володимиру дали зелене світло на пошук людей, однак ніхто із знайомих не хоче їхати із Хмельницького в Старокостянтинів за 8 тисяч гривень на місяць. До того ж немає системи преміювань й заохочень, щоб залишалися ті, хто є. 

– Не було системи преміювання, оцінки праці, Ти міг заробляти на 400 тисяч, а той міг заробляти на 20 тисяч – а зарплати то були однакові. І для чого було працювати, якщо ти зарплату і так маєш? Немає стимулу працювати. Вже дійшло до того, що в нас немає трубок для інтубації, зараз не можемо забезпечити наркоз – три людини не можуть зробити так, що повноцінно функціонувало відділення. Ніхто не може ні захворіти в нас, ні піти в отпуск. 

Люди шукають кращі умови праці та хороших фахівців одразу розбирають, – кажуть лікарі. 

– Якщо до нас сьогодні попав лікар-ЛОР з Запоріжжя, просто лікар з великої літери, він не втримається за таку зарплату: двоє діток, житло треба проплачувати. Люди будуть шукати там де краще. Якщо сьогодні Синява (Стара Синява, – прим.автора) пропонує нашим лікарям з реанімації 25 тисяч зарплати – то чому б під час чергувань не їздити, – розповіла лікарка-стоматолог Ольга Бойчук. 

Стоматологиня додала: за останні чотири роки, відколи Людмила Гнатюк на посаді, заклад зазнав суттєвих змін: чимало хороших фахівців звільнилися або їх скоротили. Стоматологічне відділення планують перевести в інше приміщення, а це переоблаштувати під потреби ПМСД. Хоча нового місця їм не пропонують. 

– Нас не можна просто так перенести. Нам треба по 16 квадратів на кожне кресло. Якщо сьогодні будуть переводити, то треба по нових ДБНах (державних будівельних нормах, – прим.автора) тих, виходить що на кожне крісло 16 квадратів. В нас чотири лікаря, треба певну кількість квадратів плюс реалізація плюс хірургія окремо. Так нащо робити тратити кошти, якщо сьогодні це все вже є? Ні, ми руйнуємо тут, будемо будувати десь, це віддаємо, а тут будуть переробляти кабінети. 

Шукають шляхи вирішення проблеми 

Люди переконані: шляхи вирішення цієї проблеми існують. Один з варіантів – це укладати додаткові контракти з НСЗУ на платні послуги. Однак керівниця цим питанням не займається, – кажуть лікарі. 

– Вот зараз лабораторію скорочують – так можна ввести платні послуги. Людина, коли йде платить за аналіз – ці аналізи, є пакети НСЗУ, які вона відшкодовує. Так як ми комерційне підприємство, то можемо зробити платні послуги на певний перелік послуг. Але немає зацікавленості. Сьогодні йде війна, але завтра вона закінчиться і буде перемога, і будуть хлопці, які потребують протезування. І зараз для військових є пакет НЗСУ – там відшкодування протезування від 2 до 15 тисяч гривень. Лікарня може на цьому заробити? Звичайно може. 

Неодноразово зверталися й до мера Старокостянтинова Миколи Мельничука. Ходили на особистий прийом. Підіймали дане питання на сесіях міської ради. Однак до них не дослухаються, – додала голова профкому. 

Що каже керівництво та мер 

Журналістка vsim.ua зв’язалася із директоркою Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні Людмилою Гнатюк. Вона розповіла: фінансування зменшилося через зниження кількості пацієнтів, бо ж, каже керівниця, місто постійно під обстрілами, жити ніхто там не хоче. Відповідно, НЗСУ не виплачує достатньо коштів на покриття всіх потреб. Переконує: заборгованості по заробітній платі немає. 

– Кожна лікарня на початку року уклала договір із НЗСУ по пакетах послуг, відповідно до пакетів ПМГ (програми медичних гарантій, – прим.автора) заповнювали анкети відповідно до проведеної роботи, пролікованих пацієнтів, певний період часу. Нарахували нам певну суму коштів – в місяць нам не вистачає 2 мільйони гривень, щоб закрити з надбавкою заробітні плати. В нас є 20 напрямків пакетів послуг. Кожний оплачується відповідно до тарифікації і від кількості наданих послуг. Так, сума зарплати зменшилася і в лікарів, і в медичних сестер. Але в нас є новий колективний договір і тільки в спеціалістів, які не мають надбавки до свого стажу, категорії, відповідно до вимог законодавства.   

Однак більше не розповіла – посилаючись на небажання спілкуватися телефоном. Питання щодо долі закладу задали й міському голові Старокостянтинова Миколі Мельничуку. Він розповів: про проблему знають. Однак наразі вдіяти нічого не можуть. Бо ж лікарня сама не заробляє, від того й бракує коштів, а покривати потреби з міського бюджету не можуть – бракує гривень через вилучення з казни частину надходжень від ПДФО. 

– Зараз ситуація трошки покращилася, бо по пакетах фінансують із запізненням. Але деякі пакети вони просто є збиткові. А звідки взяти гроші? Бюджету місцевого немає, ви знаєте, що у нас забрали більшу половину бюджету. Тому ми не можемо допомогти. Але ситуація однакова у всіх лікарнях. Але ще ж роздувають ситуацію. Є окремі, які хотять, саботажу. А я питаю: хто піде на посаду і вирівняє ситуацію? Ніхто не хоче йти. Але якщо ви мені гарантуєте, що я призначу на три місяці і ситуація з надходженням коштів, забезпеченням медикаментозним покращиться – то будь ласка. А тако, подобається чи не подобається, ну вибачте. От така ситуація. 

 

Читайте також: 

У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання

Porsche, нерухомість і готівка: огляд декларації голови Хмельницького МСЕК Крупи

В Україні поширюється кашлюк. На Хмельниччині – один смертельний випадок

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач52

    В Хмельницькій обл лікарні, в травматології, взагалі НЕМА чого платити лікарям! Хабарі, які вони отримують від родичів хворих, 3-6 разів більше ніж їх з/плата!
  • Читач18

    Зате у мера і команди усе гуд, скажу по секрету зарплата міського голови вища за зарплату Садового, а кажуть про якихось там людей у місті і їхню кількість
  • Дарина

    А тим часом, пані Гнатюк зводить рахунки з тими, хто не мовчить... Ось така вона " війна в місті" потрібно ворогів десь там? Замість того, щоб об'єднувати усіх- розвалюють ту, потужну машину ( Лікарню), яка колись була однією з кращих в області... Направляють тих, хто може прибрати " неугодних"...
  • Юлия Лукашук

    У Хмельницькому перинатальному центрі всіх працівників примусово  заставили піти у відпустку за свій рахунок  терміном на 2 тижні,так ,як заклад не має коштів на виплату заробітної плати  по вині керівника.

keyboard_arrow_up