Льотчик і батько двох дітей загинув на Київщині. Йому не дали звання Героя

Льотчик і батько двох дітей загинув на Київщині. Йому не дали звання Героя
  • Військовий дуже любив вертольоти та вивчився на пілота.

  • Його Мі-24 росіяни збили 8 березня.

  • У Івана Беззуба залишилися дружина та двоє маленьких дітей.

Пілот вертольота Мі-24 Іван Беззуб був одним із перших військових з Хмельниччини, хто загинув після початку російського вторгнення. Його разом з іншим льотчиком Олександром Мариняком підбили з засідки під час виконання бойового завдання на Київщині. Розповідаємо історію військового та ініціативу його дружини, яка просить нагородити загиблого званням Герой України.

Іван Беззуб народився 7 липня 1995 року у Старокостянтинові. Навчався у місцевій школі. У 17 років вступив до Харківського національного університету повітряних сил. Там після п’яти років навчання здобув професію льотчика-оператора вертольота Мі-25. 2018 року брав участь в Операції об’єднаних сил на Донбасі, а у 2020-2021 роках — в миротворчій місії ООН в Демократичній Республіці Конго.

Дружина військового Олександра Беззуб розповідає — познайомилася з чоловіком 2009 року. Згадує — в той момент на ньому була футболка з написом «Дякую тобі Боже, що я не москаль».

Відео дня

— Відразу було зрозуміло, що це патріотична особистість. Він дуже любив нашу країну, у нього сім’я військових, батько, дядько, сестра. Він займався гирями, грав у волейбол, був активний постійно. Коли у нас проходили у місті якісь козацькі збори, він постійно у них брав участь.

За словами Олександри, Іван дуже любив вертольоти:

— Він постійно старався, він постійно був наполегливий, жив тими вертольотами, постійно ми з ним про них говорили, він так свою професію любив настільки, що він такий був щасливий, він старався настільки в нього вильотів було багато і коли його поставили на командира вертольота, там щастя було без меж.

Іван та Олександра почали зустрічатися за кілька років після знайомства, 2012-го. Пізніше, 2016 року, одружилися. Військовий був настільки патріотичною людиною,  що пішов на службу в зону ООС, коли дружина була вагітна.

Коли почалося повномасштабне російське вторгнення, Іван Беззуб служив командиром вертольота Мі-24 у 16-ій окремій бригаді армійської авіації. У свій останній виліт 26-річний Іван Беззуб вирушив у якості оператора. Вертоліт, де він був разом з Олександром Мариняком, підбили 8 березня поблизу села Кулажинці Броварського району Київської області.

Згодом командир екіпажу Олександр Мариняк отримав звання Героя України. Олександра Беззуб розповідає — її чоловіка частина навіть не стала подавати на нагородження. При цьому їй не дали жодних пояснень, чому так сталося.

— Коли я запитувала, чому Мариняк поданий посмертно на Героя України, а Ваня ні, вони мені говорили «ми зробили все можливе». Але я знаю достатньо людей, які запитували у командира частини, чому так, і він говорив «Я так вирішив». Обставини загибелі однакові, вони виконували бойове завдання разом. Вертоліт підбили, і вони впали, — розповідає Олександра Беззуб.

Дружина загиблого подала петицію до Президента України на електронному порталі. У зверненні вона просить, щоб Івану Беззубу дали звання Героя України.

— Бойове завдання виконував екіпаж — це була колективна праця, в якій кожен виконує свою роботу, і в якій ані командир без оператора не впорається із завданням самостійно, ані оператор без командира також якісно не виконає завдання. Тому ми просимо справедливо нагородити званням Героя України Беззуба Івана Романовича, який у прямому сенсі поклав душу і тіло за нашу свободу, — йдеться у петиції.

Для розгляду звернення президентом воно повинно набрати 25 000 голосів, з яких вже є 757. Збір триватиме ще три місяці за посиланням.

На зображенні може бути: 1 особа, стоїть та військова форма

На зображенні може бути: 2 людини

На зображенні може бути: 1 особа та військова форма

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Ніла Коваль

    Підтримую дружину.
  • Ruslan Koval

    То чому така несправедливість разом загинули в одному гелікоптері разом боронили Батьківщину а героя отримав один тому що все у посаді та звання???? Коли у наша влада почне правдиво поступати з людьми????
  • Татьяна Чорна

    Вічна пам'ять герою щирі співчуття рідним і близьким
  • Мила Врабий

    Тільки таких і треба нагороджувати.

keyboard_arrow_up