“Відчуття не зрівняються ні з горілкою, ні з жінкою”. Як хмельничани пірнали в ополонку при -16 (ВІДЕО)

“Відчуття не зрівняються ні з горілкою, ні з жінкою”. Як хмельничани пірнали в ополонку при -16 (ВІДЕО)
  • Троє товаришів з Хмельницького впродовж років не змінюють своїх традицій.
  • На кожне Водохреща вони занурюються в ополонку.
  • Сьогодні вранці термометр показував -16 градусів.
  • Із халатами, рушниками і чаєм в термосі чоловіки пішли купатися на річку.
  • Як це було, читайте і дивіться в нашому матеріалі.

Занурюватися в ополонку на Водохреща - головна традиція деяких хмельничан. Не зупиняють їх ані люті морози, ані карантинні обмеження. Саме останні стали причиною відсутності спеціальних місць для купання в Хмельницькому. Та це лише офіційна версія, яку повідомили напередодні в міськраді. Насправді для хмельницьких моржів організували ополонки. Зробили це на Південному Бузі й в мікрорайоні Ружична. Саме туди навідалися журналісти vsim.ua. Та щоб не купатися, а розповісти вам, що там відбувається.

“Холод відчувається, лише коли виходиш з води”

“Ну як водичка? Тепла?”, - жартуючи запитує один чоловік іншого. “Мокра”, - каже він. Із таким позитивним настроєм компанія одних хмельничан вітає іншу на березі річки Кудрянка, що в Ружичній. 

На годиннику близько 08:45. Термометр показує - 16 градусів. В Ружичній зібралося близько 10 осіб. Всі вони хутко переодягаються і йдуть на місток. Із нього пірнають в ополонку, що передбачена для купання. Серед присутніх - лише чоловіки. Деякі з них купаються на Водохреща щороку. Порівнюючи з попередніми роками, кажуть: “Людей дуже мало”. Припускають, що їх зупинив мороз або карантин.

Відео дня

Усі чоловіки взяли з собою гумові капці, хтось рушник чи халат, а хтось - білу простинь. На повному готові троє товаришів - Віктор, Олександр і Сергій. Найстаршому - 47 років, молодшому - 35. Разом вони підходять до ополонки й занурюються по черзі. Та перед цим обов’язково зачитують Отче наш. Хрестяться і тричі занурюються. Тоді виходять й миттєво вкриваються “мурахами”. Потім кидають на плечі простинь або халат і посміхаються. “Як же добре”, - кажуть вони. Сміючись додають: “П’яти примерзли до капців”.

Хмельничанин Віктор є найдосвідченішим моржем. Купатися на Хрещення він почав близько 10 років тому. Каже, цьогоріч температура, за якої він пірнав, виявилася найнижчою. А от відчуття залишилися незмінними. Мовляв, процес дарує приємні пощипування в тілі, які триватимуть ще впродовж кількох днів. 

Нет описания.

Коли купаються жінки - їм аплодують

Про приємні відчуття в тілі після купання каже і хмельничанин Сергій. За його словами, у воді значно тепліше, ніж коли виходиш з неї. “От тільки мокрі руки липнуть до перил”, - каже він.

Нет описания.

Чоловіки розповідають, що купатися на Водохреща - це не ритуал освячення, а перш за все виклик самому собі. Цього року таких сміливців виявилося не багато. Зазвичай, кажуть моржі з досвідом, у Ружичній є кілька ополонок. А бажаючі скупатися займають чергу. Серед охочих пірнути, розповідають товариші, зазвичай є багато жінок і дітей. Коли пірнають представниці прекрасної статі - їм аплодують, висловлюючи так свою повагу. 

Після купання чоловіки одягають сухий одяг. Дістають термос і смакують гарячим чаєм. Кажуть, гріються лише так. Алкоголь із собою не беруть. 

Допоки одні вже звільнили ополонку, підтягуються й інші чоловіки. Весь ритуал купання повторюється спочатку. 

Що відбувається на Південному Бузі

На Південному Бузі також підготували місця для купання. Кілька ополонок є на пірсах, що з боку набережної. На місці чергують рятувальники і правоохоронці. 

Нет описания.

Разом із чоловіками до річки прийшли і жінки. Останні спостерігали, як їхні кохані купаються, і, звісно, фіксували все на камеру. Загалом бажаючих пірнути було близько десяти. Всі швидко переодягалися і купалися. А потім поступалися місцем наступним. 

Хмельницькі моржі говорять, що купання на Водохреща лише позитивно відображається на їхньому здоров’ї. До самого процесу, кажуть, жодним чином не готуються. Головне чим запасаються - це віра в себе і в користь від занурення. Ну а що про купання кажуть фахівці, читайте в матеріалі Чи справді купання на Водохреща корисне для здоров'я: відповідь лікаря.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Любов Сердунич

    Кругом показуха. Якщо ти загартовуєшся, то це потрібно робити постійно, а не на показ, для хизування. Та й не було цього в українських звичаях. Один п"яний московин гулькнув - і пішло-поїхало, а наші бездумно мавпують...
  • Наталия Филиппова

    Не зря говорят :
    Попей воды Холодной, и про любовь забудешь❗
  • Антон Антонов

    Хто щоденно купається тому шоу не потрібно
  • Вася Малищук

    Бо після холодної  водички жінки вже нетреба

    Рита Титаренко reply Вася Малищук

    Вася Малищук ! Ну, Вася! Насмішив! Відповідь на 💯!

    андрій пястук reply Вася Малищук

    Вася Малищук сто відсотків... хто це взагалі видумав...ніколи українці не купалися в ополонці на Водохреща...

    Valik Pasternak reply Вася Малищук

    Вася Малищук 100% 😊😊
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up