Винахід дівчини з Хмельниччини вразив жюрі міжнародних змагань

Винахід дівчини з Хмельниччини вразив жюрі міжнародних змагань
Світлини від МАН
  • Юна винахідниця створила  пристрій для дезінфекції поверхонь та речей.

Випускниця Старокостянтинівського ліцею імені Михайла Рудяка Діана Богатир здобула «золото» та спеціальну нагороду від Organization for Creativity Innovation and Invention Promotion (OCIIP) на Міжнародних змаганнях винаходів та інновацій (iCAN), що відбулися в Канаді.

Дівчина - вихованка Хмельницького територіального відділення Малої академії наук України.

Про її перемогу й сповістили на сторінці  академії.

Відео дня

Юна винахідниця представила науковій спільноті власноруч розроблений пристрій для дезінфекції поверхонь та речей - UV Cleaner. Виготовила його на основі сучасних ультрафіолетових світлодіодів.

Як діє пристрій

Винахід має силіконову поверхню, на яку можна покласти будь-який предмет. Живиться від звичайної батарейки і може обробляти особисті речі. Пристрій знищує всі мікроорганізми, що накопичилися на поверхнях речей. Повна дезінфекція за допомогою ультрафіолету відбувається за 5-10 хвилин. 

Творіння особливо буде корисним для тих, хто часто подорожує, й вельми потрібне в періоду пандемії.

Зауважимо, що  це не перша відзнака Діани за цей винахід. В квітні 2022-го на одній з найбільших виставок технологій та інновацій у Південно-Східній Азії - Malaysia Technology Expo, що відбулася в Малазії, вона отримала «срібло».

Що вміє розумний бокс для холодильника

До слова, у 2020-му юна винахідниця розробила розумний бокс для холодильника – «Smart box». Він невеличкого розміру, а серед функцій має – замовлення доставки їжі.

У боксі є додаток, який вимірює масу та кількість продуктів у холодильнику, а відтак - насилає інформацію своєму власнику на телефон. У такий спосіб ви ніколи не забудете, що купити в магазині. Коли ж не хочете виходити з дому, то «Smart box» замовить необхідні продукти самостійно.

Додамо, що керівницею інноваційних проєктів Діани є вчителька фізики Старокостянтинівського ліцею імені Михайла Рудяка, очліьниця гуртка «Робототехніка» Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Ольга Богатир.

ДОВІДКА:
Міжнародний конкурс інноваційних винаходів ICAN традиційно відбувся в Торонто (Канада) за ініціативи  Міжнародного товариства інновацій та передового досвіду.
Його мета - організувати спеціальну платформу, щоб розвивати виставкову культуру винаходів та інновацій, надаючи виняткові можливості для винахідників зі всього світу та розширюючи їхню міжнародну діяльність.
ICAN надає юним винахідникам з усього світу можливість продемонструвати свої найкращі ідеї на міжнародному рівні. Захід включає виставку винаходів, семінар і можливість позмагатися на конкурсі винаходів.
VІІ Міжнародний конкурс інноваційних винаходів у Канаді (ICAN) відбувався он-лайн та зібрав 608 науковців з 61-ї країни світу.
Україну презентували 10 школярів. Четверо з них вибороли «золоті» медалі, троє – «срібні» й троє – «бронзові».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Надія Гевал

    Розумничка. Яка кмітлива наша молодь...
  • Кіріл Горнік

    Молодчинка!
  • ЧитачЧитачів

    Чим би дитина не тішилась лише б не плакала...

keyboard_arrow_up