Військовий із Хмельницького здобув “золото” у перший день на Іграх Нескорених

Військовий із Хмельницького здобув “золото” у перший день на Іграх Нескорених
Фото Getty Images
  • Олександр Маковей — захисник з Хмельниччини, який побував у найгарячіших точках фронту. 

  • Його обрали капітаном збірної України на Іграх Нескорених у Дюсельдорфі. 

  • У перший же день змагань українці завоювали шість медалей: три "срібла", дві "бронзи", а єдине "золото" для команди здобув хмельничанин. 

 Invictus Games 2023

У Дюссельдорфі із 9 по 16 вересня проходять Invictus Games Germany 2023 або Ігри Нескорених. Це міжнародний спортивний захід з адаптивних видів спорту для ветеранів та військовослужбовців серед 21 країн-учасниць. 

Цьогоріч українську збірну на Invictus Games представляють 25 ветеранів та військовослужбовців. Вони змагатимуться у 10 адаптивних видах спорту: настільному тенісі, легкій атлетиці (бігу, стрибках в довжину, штовханні ядра та метанні диску), пауерліфтингу, веслуванні на тренажерах, стрільбі з лука, велоспорті, плаванні, баскетболі та регбі на візках і волейболі сидячи.

Тут і далі фото Invictus Games: Team Ukraine

У перший змагальний день українська збірна завоювали шість медалей: одну золоту, три срібні та дві бронзові. Перше “золото” здобув для України хмельничанин Олександр Маковей. 

Відео дня

Саме Олександр цьогоріч очолив збірну України на Іграх Нескорених. Капітан команди став найкращим у штовханні ядра серед чоловіків у класі IF8. Його переможною спробою виявилася остання, третя – на 10.4 метра. Про це повідомляють у Invictus Games: Team Ukraine. 

Про капітана Олександра Маковея

Додамо, що Олександр Маковей або Макоша, як його називають побратими, — це справжній приклад мужності та незламності. Із 2014 року хмельничанин побував на найгарячіших напрямках. Спочатку був Слов’янськ, а потім захист Донецького аеропорту. Під час одного з боїв Олександр отримав контузію та змушений був піти зі служби.

Після 24 лютого 2022 року він повернувся у стрій. Він захищав Київщину, боронив нашу землю на Сході – у районах Сєверодонецьку та Лисичанська.

Нині Олександр має ордени “За мужність” усіх ступенів — перший отримав за оборону Луганського аеропорту у 2014 році, а після початку повномасштабної війни за Київський напрямок другого ступеня і за Сєвєродонецьк — першого ступеня. 

— Для мене дуже важливо, що маю серйозні нагороди за свою службу і за свої вміння. За ці нагороди я заплатив дуже велику ціну,каже Макоша.

Під час одного з мінометних обстрілів 9 червня 2022 року боєць отримав вогнепальне поранення тазу та нижніх кінцівок. Відтоді він переніс 14 операцій. Попри все, вже на початку квітня цього року Олександр Маковей повернувся в свою частину на передову.

На змаганнях Ігор Нескорених у Львові хмельничанин здобув перемоги у двох номінаціях, пройшов нацвідбір до збірної команди України і виборов поїздку на "Ігри нескорених" у Німеччині у званні капітана. 

Результат України у перший день на Іграх Нескорених

Отож, Ігри нескорених 2023 успішно розпочались для національної збірної, а наші військові вже принесли перші перемоги. Окрім “золота” Олександра Маковея нагороди маємо такі здобутки:

Також відбулися кваліфікаційні забіги з легкої атлетики, біг 100 метрів. Дмитраш Максим і Бородавка Віталій вийшли у фінал.

Довідка:
Ігри нескорених (Invictus Games) — міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі. Їх започаткував принц Гаррі у 2014 році. Вперше Ігри прийшли у Лондоні. Україна приєдналася до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши у Торонто.
В “Іграх” беруть участь поранені військовослужбовці та пов'язані з ними ветерани у таких видах спорту як баскетбол на візках, волейбол сидячи і веслування в залі. «Invictus» з латини означає «непереможний», «незламний» або «нескорений». Перші Ігри нескорених відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети у Лондоні.
2022 року на Invictus Games у Гаазі (Нідерланди) українська команда виборола 16 медалей, серед яких – п'ять золотих і стільки ж срібних.
Цієї осені на міжнародних змаганнях, що проходять в німецькому Дюссельдорфі, Україну представляє команда із 25 ветеранів і ветеранок та військовослужбовців – учасників російсько-української війни, які дістали поранення під час або внаслідок виконання обов’язків у зоні бойових дій.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Ковтун

    Олександр пишаюся Вами ,сили та міцного здоров'я .
  • Ніна Трачук

    Молодець
  • Оксана Осядла

    Макоша Молодець, Вітаємо💙💛🇺🇦
  • Таня Вендера

    Молодець

keyboard_arrow_up