“Я одружився на армії”: історія загиблого на Донеччині воїна Михайла Гаврилюка

“Я одружився на армії”: історія загиблого на Донеччині воїна Михайла Гаврилюка
  • Він твердо вирішив пов’язати життя з військової службою ще 20 років тому. 
  • Жартома казав рідним: “Я одружився на армії” і мирного життя не уявляв.
  • Михайло Гаврилюк загинув на Донеччині минулого року. Розповідаємо історію мужнього захисника з Хмельниччини. 

Ніхто не створений для війни. Це слова, які звучать з вуст чи не кожного українця, хто відпустив своїх рідних та близьких захищати країну. Одним з них був Михайло Гаврилюк. Він пов’язав життя з військовою службою ще в юності. Був українських миротворцем в Косово, боронив країну в часи АТО і не зміг залишатись осторонь, коли почалась повномасштабна війна. Рідні кажуть, Михайло час від часу пробував повертатись до цивільного життя, але воно наче виштовхувало його і повертало до війська. Воїн загинув 24 жовтня минулого року на Донеччині. Ділимось історією 40-річного захисника з Хмельниччини. 

“Це був його шлях”

Михайло Гаврилюк родом із невеличкого села Мухарів, що у Шепетівському районі. Тут закінчив сільську школу, а згодом вступив до професійно-технічного училища на тракториста. Спогадами про захисника із журналісткою vsim.ua поділилась його рідна сестра. Жінка каже, їх у сім’ї було двоє. Батько працювали у колгоспі. Дитинство Михайло було таким ж як у більшості сільських дітей - веселощі і допомога батькам. 

У 2001 році хлопець пішов до армії. Саме з цього часу і розпочався його шлях воїна у лавах Збройних Сил. 

Відео дня

Далі в житті Михайло Гаврилюка був захист країни в зоні АТО. Сестра каже, він ні хвилини не вагався. Попри застереження рідних, прохання, все одно стояв на своєму. 

“Я одружився на армії”

Після закінчення антитерористичної операції, Михайло знову повернувся до цивільного життя. Працював на різних підприємствах. Шукав себе, заробляв гроші і був підтримкою для матері. 

Коли почалось повномасштабне вторгнення, наступного дня із сільським товаришами вирушив до військкомату. І вже 27 лютого був при частині у повній готовності. 

Сестра розповідає, брат був дуже спокійним і надійним. Ніколи ні з ким не сварився, а бійки були для нього - табу. Відтак багато хто зі знайомих дивувався, як він може бути військовим. Та Михайло твердо знав, де він має бути. 

На фронті Михайло Гаврилюк служив у складні мінометного батальйону, мав звання сержанта. 

З кінця лютого чоловік із побратимами вже виконував завдання поблизу селища Нью-Йорк, що у Бахмутському районі. Згодом ніс службу на Харківщині, звільняв від окупантів населені пункти. Близьким не любив розповідати про війну. Завжди заспокоював коротким “все добре”. 

Востаннє Михайло бачився з рідними у червні минулого року. Планував повернутись після перемоги і будувати своє мирне життя. Мовляв, потрібно було лише трохи почекати і довести справу до кінця. Про це він мріяв найбільше. Власної сім’ї чоловік не мав, не встиг. 

Рідні пригадують, як важко було відпускати після відпустки Михайла на фронт разом з товаришами. 

Востаннє мама й сестра чули голос Михайла 24 жовтня, у день його смерті. Про війну і пережите він не розказував. Був дуже обережний і скупий на слова. 

Після дзвінка з мамою, сестрою та її сім’єю, військовий попрощався і пообіцяв передзвонити. Але більше не виходив на зв’язок. 

Михайло Гаврилюк під час бойового завдання 24 жовтня минулого року. Трапилось це в районі Костянтинівки на Донеччині. 

Герой назавжди повернувся додому на щиті 31 жовтня. З Михайлом прощались у рідному селі, де і поховали захисника. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валентина Кулик

    Вічна світла пам'ять царство небесне
    Герою України! Доземний уклін та щирі співчуття рідним та близьким!
  • Olga Zugan

    Вічна пам'ять тобі Героє, Царство Небесне.
  • Наташа Трохимчук

    Вічна пам'ять Герою
  • Надія Загорська

    Вічна і світла пам'ять воїну

keyboard_arrow_up