«За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини

«За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини
  • Андрій пішов до війська, коли йому було всього 20. 
  • Служив у складі окремого президентського полку.
  • Захисник загинув під час бойового завдання в Бахмутському районі. 
  • Розповідаємо історію 25-річного захисника.

«Він за своїх хлопців стояв горою», – так про Андрія Сидорчука говорять його рідні. Хоробрий, відважний і справедливий, але водночас з м’яким характером. Старався всім допомогти. Хлопець став на військову службу зовсім в юному віці. Служив у складі окремого президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького. 

А коли почалась повномасштабна війна, не роздумуючи пішов захищати країну. Воював з побратимами у найгарячіших точках Донеччини. Розповідаємо історію 25-річного захисника з Хмельниччини, який віддав життя за Україну. 

«Мріяв про велике весілля»

Андрій народився у місті Корець на Рівненщині. Потім сім’я проживала у селі Довжки, що в Шепетівському районі. Там він ріс і навчався. 

Відео дня

Хлопець закінчив Острозьке вище професійне училище. Пізніше проходив строкову військову службу. Контракт підписав ще в 2018-му. А після повномасштабного вторгнення одразу став на захист країни. 

Іванна Ніжнік поділилась із журналісткою vsim.ua: Андрій для неї племінник, хоч і молодший всього на п’ять років. Жартома називав її «тітонька». Каже, він мав м’який характер і завжди старався всім допомогти. 

– Андрій постійно так жартував зі мною, а я говорила, щоб називав тільки по імені… Він був високий, в його обіймах я почувалась як маленька дівчинка, а не тітонька. Тільки від повномасштабного вторгнення ми навіть не бачились, бо він рідко був у відпустці. Як приїздив на кілька днів, то їхав до батьків і дівчини. Дуже любив печену курочку і торти. Мама постійно по його замовленню наготовлювала, бо чекала сина додому, – каже Іванна. 

Не лише батьки, а й кохана дівчина чекала на повернення Андрія. За словами рідних, пара збирала гроші на квартиру та автомобіль. Планували одружитись. 

– Він мріяв про велике весілля, обовʼязково в селі в шалаші, як колись було, – каже Іванна. 

«Андрій вартий найвищих нагород»

З початком повномасштабної війни Андрій пішов боронити країну. Близькі кажуть, він не міг сидіти на місці, коли його хлопці були там. За них він був горою. 

Сміливий, рішучий, справедливий, відповідальний – так згадуватимуть його побратими.

На фронті Андрій Сидорчук був солдатом-навідником 4-го механізованого батальйону окремої президентської бригади. Був прикомандирований до 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». 

У вересні 2023 року наказом Головнокомандувача військового відзначили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест». 

Захисник загинув під час бойового завдання – внаслідок ворожого мінометно-артилерійського обстрілу.  Сталося це 10 лютого в районі Роздолівки, що в Бахмутському районі на Донеччині. 

Йому назавжди 25

«Андрій відважно виконав свій обовʼязок громадянина України. До останнього подиху був вірним своїм побратимам та державі. Перебуваючи в зонах бойових дій, Андрій ніколи не скаржився, що йому важко. Навпаки старався підтримувати усіх, переконуючи, що все буде добре», - розповіла кохана Андрія. 

З воїном Андрієм Сидорчуком попрощались у селі Довжки 1 березня. 

Рідні кажуть, Андрій вартий найвищих нагород. Він був взірцем хоробрості та стійкості. 

Саме тому звернулись до президента, аби йому присвоїли почесне звання Героя України. Станом на сьогодні, 18 березня, електронна петиція зібрала 8279 підписів. Підтримати звернення можна за посиланням. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Елла Черкаська

    Царство Небесне. Вічна пам'ять Герою. Співчуття рідним та близьким...
  • Валентина Коваль

    Вічна пам'ять Царство Небесне щирі співчуття рідним
  • Галина Вацлавик

    Вічна пам'ять Герою.

keyboard_arrow_up