Загиблому пілоту зі Старокостянтинова просять надати звання Героя

Загиблому пілоту зі Старокостянтинова просять надати звання Героя
  • 26-річний Іван Беззуб - один із перших військових з Хмельниччини, хто загинув після початку повномасштабного наступу.
  • Дружина просить надати йому звання Героя України.
  • Підтримати петицію можна за посиланням в кінці цього матеріалу. 

Пілот вертольота Мі-24 Іван Беззуб був одним із перших військових з Хмельниччини, хто загинув після початку російського вторгнення. Його разом з іншим льотчиком Олександром Мариняком підбили з засідки під час виконання бойового завдання на Київщині. 

Іван Беззуб народився 7 липня 1995 року у Старокостянтинові. Навчався у місцевій школі. У 17 років вступив до Харківського національного університету повітряних сил. Там після п’яти років навчання здобув професію льотчика-оператора вертольота Мі-25. 2018 року брав участь в Операції об’єднаних сил на Донбасі, а у 2020-2021 роках — в миротворчій місії ООН в Демократичній Республіці Конго.

Коли почалося повномасштабне російське вторгнення, Іван Беззуб служив командиром вертольота Мі-24 у 16-ій окремій бригаді армійської авіації. У свій останній виліт 26-річний Іван Беззуб вирушив як оператор. Вертоліт, де він був разом з Олександром Мариняком, підбили 8 березня поблизу села Кулажинці Броварського району Київської області. У військового залишилася дружина та двоє маленьких дітей. 

Відео дня

За словами дружини Олександри, Іван дуже любив вертольоти:

— Він постійно старався, він постійно був наполегливий, жив тими вертольотами, постійно ми з ним про них говорили, він так свою професію любив настільки, що він такий був щасливий, він старався настільки в нього вильотів було багато і коли його поставили на командира вертольота, там щастя було без меж, - розповідала вона журналісту vsim.ua.

Дружина загиблого подала петицію до Президента України на електронному порталі. У зверненні вона просить, щоб Івану Беззубу дали звання Героя України.

- 8 березня в районі села Кулажинці, Броварського району, Київської області ворог підступно з засідки обстріляв вертоліт в якому Беззуб Іван Романович та Мариняк Олександр Мирославович виконували бойове завдання. Екіпаж загинув. Командира екіпажу нагороджено званням Героя України (посмертно). Беззуба Івана Романовича званням Героя України не нагороджено. Командування частини вирішило що він заслуговує за таке ж бойове завдання Орден Богдана Хмельницького |||ст. (Указ Президента України від 23 березня 2022 року № 158/2022 «Про відзначення державними нагородами України»). Підстав та пояснень чому надали саме цю нагороду в той час, як напарника по завданню нагородили званням Героя України не надано. Це знецінення роботи, професіоналізму та взагалі посади, оскільки без льотчика-оператора чітко і повноцінно в вертольоті мі-24 командир екіпажу не виконає завдання,  - йдеться в тексті петиції. 

Для розгляду звернення президентом петиція має набрати 25 000 голосів, з яких вже є 1 384. Збір триватиме ще 90 днів. Підтримати петицію можна за посиланням.

Читайте також: Був похований в братській могилі: історія Іллі Ковтуна, якому просять надати звання Героя

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Ната Гриценко

    царствие небесное вечный покой, соболезнования родным людям
  • Валентина Лысяк

    ВІЧНА  ТА  СВІТЛА  ПАМ'ЯТЬ  ГЕРОЮ  УКРАЇНИ!!!  ЩИРІ  СПІВЧУТТЯ  РІДНИМ!!!
  • Олександр Романов

    Так надати
  • Анжела Тарахтун Бражник

    Царство,небесне

keyboard_arrow_up