Загинув 46-річний воїн з Хмельницького Ростислав Чайковський: історія добровольця

Загинув 46-річний воїн з Хмельницького Ростислав Чайковський: історія добровольця
  • Ростислав повернувся з-за кордону, коли почалась повномасштабна війна.
  • Він захищав країну на Бахмутському напрямку і тепер повертається додому «на щиті». 
  • У воїна залишилось двоє доньок. Розповідаємо його історію.

Ростислав Чайковський – військовий з Хмельницького, батько двох доньок. Більше 10 років чоловік працював за кордоном. А коли почалась повномасштабна війна, покинув все і повернувся додому. Добровольцем пішов до війська, цілеспрямовано йшов і робив те, що важко. 

Хмельничанин служив у десантно-штурмових військах. Захищав країну на Бахмутському напрямку. Хмельницький прощатиметься з Героєм завтра, 12 квітня. Розповідаємо історію воїна, який повертається додому «на щиті». 

«Був вольовим і впертим»

Ростислав виріс у селі Божиківці, що в Деражнянській громаді. Потім сім’я переїхала до Хмельницького, де хлопець навчався у школі №25. Проживали у мікрорайоні Виставка. 

Відео дня

Ростислав закінчив магістратуру з психології Хмельницького інституту соціальних технологій. Як розповідає журналістці vsim.ua дядько Михайло Чайковський, певний час племінник займався підприємницькою діяльністю. А останні роки до війни працював за кордоном – був водієм вантажівок. 

– В березні 2022-го він повернувся додому. Покинув там все. Казав тоді: «А що мені робити і чому я маю сидіти вдома?». Хоча Ростислав не служив у війську, не мав відповідного вишколу і свого часу був непридатним, – розповідає Михайло Чайковський. 

Рідні кажуть, спочатку чоловіка не взяли. Але в березні минулого року він таки став на захист країни. Служив у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, мав звання солдата. 

– Він по природі був впертий чоловік, прямолінійний, був людиною вольовою, – каже дядько. 

Після відповідного навчання хмельничанин також пройшов курси з управління дронами. На фронті був у групі аеророзвідки

Загинув перед днем народження

З вересня військовий боронив країну на Бахмутському напрямку. Рідні кажуть, останнім часом мав проблеми зі здоров’ям, пережив контузії. Був на лікарняному. 

– В нього була можливість за станом здоров’я перевестись із десантно-штурмових військ до інших. Але Ростислав відмовився, – каже дядько. 

Михайло Чайковський розповідає: з племінником вони спілкувались незадовго до загибелі.

Ростислав був тут на лікуванні, ділився своїми мріями і планами на життя. Розповідав, що готовий був створити нову сім’ю. Мовляв, від попереднього шлюбу чоловік має двох доньок. Дядько пригадує їхні останні розмови із племінником:

– Ми з ним спілкувались і обговорювали життєві плани. Він розповідав, що прийшов до рішення створити нову сім’ю. Хотів будинок, дачу…Він поїхав звідси в надії, що побуде там близько тижня, оформить документи і його відправлять доліковуватись, бо були проблеми зі здоров’ям. В цей час Ростислава знову відправили на завдання і він пішов. Зв’язок з ним обірвався, – розповідає Михайло Євгенович. 

За словами рідних, військовий загинув в ніч з 7 на 8 квітня. Сталося це на Донеччині. Наступного дня Ростиславу мало виповнитись 47…

Хмельницький прощатиметься із воїном завтра, 12 квітня. Панахида відбудеться о 10:00 в Свято-Георгіївському храмі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Оксана Топольницкая

    Вична та свитла память Герою!!!
    Доземний уклин и вична шана.
    Спивчуття ридним и близьким.
  • Нина Цихонь

    Вічна пам'ять Царство небесне Щирі співчуття рідним🙏🙏🙏
  • Надежда Корнийчук

    Вічна і світла пам'ять Героям.
  • Володимир Шаховал

    Герою Слава, співчуття рідним.

keyboard_arrow_up