Бомбосховище у Хмельницькому. Як виглядає зсередини і хто туди може потрапити (ФОТО)

Бомбосховище у Хмельницькому. Як виглядає зсередини і хто туди може потрапити (ФОТО)
  • У Хмельницькому є 69 укриттів.

  • До надзвичайної ситуації повністю готові лише 29.

  • Журналістка “ВСІМ” завітала в одне з них, щоб перевірити у якому воно стані.

Впродовж останніх тижнів в Україні активно обговорюють ризик нападу Росії. У ЗМІ раз у раз публікують дані про стягування північним сусідом військ до наших кордонів. Хмельницький розташований досить далеко від лінії фронту, та в разі реальної загрози не убезпечений від авіаударів. Заховатися від них можна в спеціальних укриттях - бомбосховищах.

Як вони виглядають та де їх шукати простим мешканцям? Показав та розповів “ВСІМ” заступник начальника управління цивільного захисту міської ради Анатолій Триндюк.

Сховища на підприємствах - для працівників

У Хмельницькій громаді нараховують 65 сховищ та 4 протирадіаційних укриття. Частина з них перебувають у державній та комунальній власності, ще частина - приватні.

Відео дня

На балансі міської влади перебуває 11 сховищ, одне з яких показали журналістці “ВСІМ”. Воно розташоване під адміністративною будівлею “Хмельницькводоканалу”.

В укритті загальною площею 180 квадратних метрів можуть розміститися 150 осіб. Воно розраховане на працівників чергової зміни підприємства. У разі надзвичайної ситуації, звідти вони можуть виконувати свої обов'язки.

Тут є диспетчерський пункт, кілька десятків металевих двоповерхових ліжок, лави, дві вбиральні, медичний пункт з аптечкою та два резервуари для питної води на 1 000 літрів кожен. Двигуни забезпечують приплив свіжого повітря, яке проходить через фільтри, завдяки чому тут можна переховуватися й під час радіаційної загрози.

З тієї ж причини тут немає душових, не зберігають їжу та посуд. Є лише старенький металевий чайник, скляний глечик та керамічний сервіз, певно, ще радянської доби.

У сховищі, до речі, досить тепло. Його обігрівають батареї з гарячою водою.

Куди йти простим мешканцям?

Усі комунальні сховища збудували ще в радянський час на підприємствах, що забезпечують життєдіяльність міста. Крім “Хмельницькводоканалу”, подібні укриття є в міській та дитячій лікарнях, у КП БРЕД (“Комунальне підприємство будівництва, ремонту та експлуатації доріг), УМК “Центральна” та “Проскурівська” (раніше - 1-й та 2-й ЖКГ).

За усі роки існування сховища його жодного разу не використовували за призначенням, лише для навчання персоналу.

Та додав, що у випадку загрози людей, що не працюють на підприємстві теж пустять.

За його словами, у житлових будинках для укриття підходять добре укріплені підвальні приміщення. Варто лише знати, хто зберігає ключ від підвалу, бо у мирний час їх часто зачиняють, щоб уникнути зайвих пожеж чи накопичення сміття. А найкраще ключі мати самому.

Скільки бомбосховищ у стані готовності?

Загалом, серед усіх 69 захисних споруд громади до використання повністю готові 29 сховищ (42%), обмежено готові 23 сховища (33%) й не готові зовсім 17 приміщень (25%). Ті, що не підлягають відновленню, списують через службу ДСНС. Цьогоріч управління вже списало 3 укриття, що були не придатними. 

За останні роки коштом міського бюджету вдалося створити два протирадіаційних укриття у новозбудованих садочку та школі на Озерній.

Що робити, якщо Росія вже ж нападе? Порядок дій

У разі початку дій воєнного характеру рятувальники радять якнайшвидше покинути небезпечну зону. З собою потрібно взяти всі документи, цінні папери та коштовні речі. Якщо неможливо виїхати особисто, варто відправити дітей та людей похилого віку до родичів чи знайомих якомога далі від місця небезпеки й підготувати оселю до перебування у ній:

Також варто мати напоготові “екстрену валізу” для швидкої евакуації. Для неї варто обрати міцний рюкзак об'ємом від 25 літрів й покласти у нього:

Якщо дозволяє місце, можна взяти маленький намет, спальник та каримат, крупи та макарони, сухі овочеві напівфабрикати та горілку.

За рекомендацією ДСНС, вага “екстреної валізи” не повинна перевищувати 50 кілограмів.

Детальнішу інформацію про порядок дій у разі надзвичайних ситуацій шукайте на офіційному сайті ДСНС.

Читайте також:

Чим Хмельницький зустрічає гостей. Репортаж із в’їздів у місто (ФОТО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Mykola Polyak

    Мене цікавить конкретно,куди населенню з Кам'янецької 100,102,104,106 потрібно укритись,в разі небезпеки артобстрілу чи з повітря???Наші підвали в хрущовках до цього зовсім не пристосовані !!! Мене цікавить конкретна адреса сховища !!!!!????? сподіваюсь на відповідь !!!!
  • Раїса Канюка

    Склеп
  • Рома Опук

    Це сховище для високопосадовцив и их отоценя
  • Valentyna Chernyuk

    Цікава "перспектива ".

keyboard_arrow_up