Ми перевірили: чи вистачить 5 тисяч на речі з бебі-боксу (ІНФОГРАФІКА)

Ми перевірили: чи вистачить 5 тисяч на речі з бебі-боксу (ІНФОГРАФІКА)
  • Закупівлю бебі-боксів скасували ще влітку.
  • Замість пакунків 5 тисяч гривень вже отримали 963 сім’ї з Хмельниччини.
  • Чи вистачить цих коштів, щоб придбати речі, що входили до наповнення бебі-боксу?
  • Ми оглянули товари в магазинах, де можна розрахуватися карткою “Пакунок малюка”.
  • Підготували для вас перелік з цінами в інфографіці.

“Пакунок малюка” - набір речей для малюка й матері, який отримували всі українські сім’ї із 2018 року. Спершу коробку поповнювали 25 найменувань товарів. Згодом бебі-бокс став більшим. Кількість товарів зросла до 38. Хмельницькі батьки тішилися вмістом бебі-боксу й розповідали журналістам vsim.ua, що дуже ним задоволені. 

Влітку цього року всіх новоспечених батьків сколихнула новина про те, що видачу пакунка малюка скасували. Все це - через скаргу до Антимонопольного комітету учасників тендеру на придбання вмісту пакунка. В результаті - бебі-бокс монетизували.

1 103 мешканців області подали документи на отримання коштів

Із 1 вересня замість речей для немовля й матері можна отримати 5 тисяч гривень. Для цього необхідно зібрати ряд документів і звернутися до соцзахисту. Скористатися грошима можна за безготівковим розрахунком. Придбати можна лише визначені товари та в окремих магазинах. Детальніше про те, як отримати грошову допомогу, ми вже писали раніше. 

Відео дня

Начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім'ї департаменту соцзахисту населення Хмельницької ОДА Вадим Маруняк розповів, що станом на 1 грудня зафіксовано 1 103 звернення від громадян на отримання п’яти тисяч гривень. Із них гроші вже отримали 963 заявника. 

У постанові Кабміну про реалізацію проєкту монетизації Пакунка малюка йдеться, що структурні підрозділи мають розглянути звернення протягом 5 робочих днів. Згодом кошти мають нарахувати на картку “Приватбанку”. Витратити їх можна впродовж року після народження дитини.

Хмельницькі матусі вже почали обговорювати нарахування коштів. В спільноті “Мамочки Хмельницького” у Facebook одна з жінок запитує, скільки довелося чекати на надходження грошей. В усіх відповідях йдеться, що з часу звернення й отримання минуло кілька місяців. 

Де хмельничани можуть розплатитися карткою “Пакунок малюка” 

Витратити 5 тисяч гривень батьки можуть на наступні товари: дитячий одяг, взуття, засоби гігієни і догляду, текстиль, іграшки та засобі гігієни для породіль. Здійснити покупку можна лише в магазинах, які уклали договір із Мінсоцполітики України. Серед вимог до магазинів: заборона на встановлення націнки на товари вище ніж 20 відсотків та можливість безготівкового розрахунку. 

На сайті Мінсоцполітики вже з’явився перелік магазинів, де можна розрахуватися карткою “Пакунок малюка”. Зокрема, в Хмельницькому це:

  • лінія магазинів “Eva”
  • “Watsons”
  • “Prostor”
  • “Епіцентр”

Придбати товари для матері й малюка можна і в інтернет-магазинах, що уклали договір із Мінсоцполітики. Загалом таких є 77. Повний перелік можете переглянути тут. 

Чи вистачить нарахованих п’яти тисяч гривень на придбання товарів у цих магазинах? Журналіст vsim.ua скористалася списком речей, що входили до бебі-боксу, й створила власний пакунок малюка у вигляді інфографіки. Ми зробили огляд товарів у магазинах “Eva”, “Watsons” і “Prostor”. А також в онлайн-магазинах - “Баюшки-баю”, “4Baby.zp.ua”, “Ярослав”, “Тюнс”, “Малойстор”, “Надія”, “Lindo.Kiev.ua”,“Kidbutic.ua”, Щодня. 

У кожній з цих торгових точок ми оглянули кілька позицій із речей, що входили до пакунка малюка. Загалом брали до уваги найменшу ціну на товар із всіх, що були представлені. При цьому розміри одягу, ковдр та рушника збігаються із тими, що йшли в комплекті бебі-боксу. 

Найдорожчими товарами виявилися розвиваючі іграшки. У пакунку малюка таких було 4. Стільки ми обрали в інтернет-магазині “Надія”. Ціна розвиваючих іграшок там коливається від 150 до 695 гривень. Сума за 4 іграшки, що увійшли до списку - 1 130 гривень. Найдешевший товар в нашому переліку - господарське мило. Його ми придивилися в магазині “Eva”. Ціна - 8 гривень. 

Загалом, чек за речі в нашому пакунку малюка - 7 816,29. Отож, в 5 тисяч гривень вкластися не вийшло. Детальніше - дивіться в інфографіці. 

Пакунок малюка відновили. Коли бебі-бокси з’являться на Хмельниччині

У жовтні Володимир Зеленський підписав закон про відновлення одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”.  У прес-службі президента повідомляли, що допомога видаватиметься протягом 30 днів після народження дитини. Її вартість буде не менш, як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Станом на сьогодні, 3 грудня, ця сума становить 5 763 гривні. 

Начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім'ї департаменту соцзахисту населення Хмельницької ОДА Вадим Маруняк каже, що бебі-бокси в область ще не надходили. За його словами, це станеться в січні. До тих пір хмельничани зможуть отримувати лише монетизований пакунок малюка. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (343)
  • Warp Speed

    Ввести налог на бездетность
  • Емилия Маскаль

    Краще б бебі бокс давали магазин у іншому районі ще й таксі платити а ціни бешені в магазинах
  • Настя Щур

    Краще аби його мамочкам перед родами давали а не після бо в нас наприклад самі маленькі речі з нього лежать геть нові так само і одіяла всі і пелюшки тому що перед родами накупили не мало тому і не знадобилося!
  • Алена Алена

    Бэби бокс-супер)))))Спасибо за такой подарок.Все очень нужное и классное)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:35 У Хмельницькому чоловік викрадав котли з квартир у новобудовах 13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up