Ми перевірили: куди йдуть гроші, які хмельничани платять за доставку газу

Ми перевірили: куди йдуть гроші, які хмельничани платять за доставку газу
  • Хмельничани окремо сплачують за доставку газу від січня.
  • Для усіх клієнтів встановлена певна сума.
  • Журналісти vsim.ua бачили, що і як за ці кошти роблять газовики.

Наприкінці січня цього року частину хмельничан збурила новина про ще одну платіжку за газ. Тоді у «Хмельницькгазі» розповіли, що плату за газ та плату за його транспортування відокремили. Через це українці й почали отримувати два документи замість одного. Деяких містян це обурило. Мовляв, такі нововведення є незаконними. Про це люди писали в коментарях на нашому сайті. 

Хто і скільки сплачує за газ

Згодом газовики зібрали прес-конференцію і розповіли про плату за доставку газу детальніше. Крім того, пояснили - куди будуть йти сплачені хмельничанами кошти. До слова, мешканці Хмельниччини платять різну суму. Все залежить від їхнього користування газом та річного споживання газу за рік. Так, встановлений орієнтовний розмір середньої платіжки за доставку:

  • Домогосподарства з газовою плитою - 10,42 грн.
  • Домогосподарства з плитою та колонкою - 24,39 грн.
  • Домогосподарства з автономним опаленням - 92,25 грн.

Платити мають і клієнти, які газ не споживають. Як раніше пояснювали в “Хмельницькгазі”: газовики забезпечують подачу природного газу в помешкання усім. Це і ремонти газопроводів, і підтримання тиску, і робота аварійної служби. У разі відсутності споживання плата за доставку наступна: 

Відео дня
  • 2,8 гривні щомісяця, якщо є лише газова плита 
  • 8,8 гривні щомісяця, якщо є плита та колонка 
  • 21,9 гривні щомісяця, якщо є плита, колонка та автономне опалення

Та сумлінними громадянами на Хмельниччині є не всі. Станом на 1 вересня компанія "Хмельницькгаз" зафіксувала майже 15.6 мільйонів гривень боргів за доставку газу, з яких уже сплачено 8 мільйонів. 

На сьогодні, 2 вересня, борг споживачів області за доставку становить більше 20 мільйонів гривень. Зокрема:

  • у Хмельницькому та Хмельницькому районі - 7,6 мільйона
  • На Кам’янеччині - більше 3 мільйонів
  • На Красилівщині - 1,3 мільйона
  • На Старокостянтинівщині - 1,2 мільйона

Такі дані подає начальник хмельницького відділення АТ “Хмельницькгаз” Лілія Костецька. За її словами, саме борги не дають можливості газовикам виконувати свої функції та забезпечувати безаварійне постачання газом мешканців області. 

На що витрачають кошти

За словами прессекретаря “Хмельницькгазу” Лесі Андрейко, газорозподільна система в області є найстарішою в Україні. А її протяжність сягає майже 18 тисяч кілометрів. Через закінчення терміну дії експлуатації, установки періодично потребують ремонту. На це витрачають кошти з кишені хмельничан. Загалом за рахунок користувачів проводять наступні роботи:

  • замінюються зношені ділянки
  • обстежуються мережі, виявляються і усуваються витоки газу
  • встановлюється нове та замінюється газорегулюючі обладнання 
  • замінюються шафові газорозподільні пункти, які знижують тиск газу в мережі та утримують його на потрібному рівні

За кошти, сплачені за доставку працює цілодобова газова служба “104”. Закупляється спецавтотранспорт й необхідні інструменти. А також оплачується електроенергія, що потрібна для захисту газопроводів від корозії. Крім того, купуються лічильники для безкоштовної заміни та встановлення і виплачують зарплату працівникам.

У “Хмельницькгазі” звітують - з початку цього року замінили 21 кілометр підземних сталевих газопроводів і 24 станції катодного захисту для убезпечення газопроводів від корозії. Повідомляють і про те, що споживачам безкоштовно замінили 4 332 побутових лічильників.

Та всі ці дані лише на паперах. Тож журналісти vsim.ua дізналися, що і як наразі в місті роблять газовики. Ми були в різних мікрорайонах міста та мали змогу спостерігати за їхньою роботою. Гортайте далі та дізнавайтеся про це детальніше. 

Ми перевірили: що і де роблять газовики

Журналісти vsim.ua відвідали центр міста, Південно-Західний мікрорайон і Книжківці. Побачили, що нині роблять та вже зробили. 

Центр міста. Протягом двох тижнів тут тривають ремонтні роботи, через які частина Кам’янецької “потопає” в заторах. Там триває заміна старого сталевого газопроводу на новий - поліетиленовий. Адже під час однієї з перевірок, працівники “Хмельницькгаз” виявили витоки. Тож мусили взятися за роботу екстрено. Детальніше про це ми розповідали в нашому матеріалі. 

Південно-Західний мікрорайон. Неподалік міського перинатального центру, що на Хотовицького, працюють газовики. Роботи виконують в садовій зоні. Щось копають, і дістають з-під землі. Про те, що відбувається, розповів майстер групи ЕХЗ ПАТ “Хмельницькгаз” Олег Графський. Чоловік працював на місці разом з колегами. 

Відтак, газовики рятують анодний комплекс від корозії металу. Простішими словами - продовжують термін експлуатації газопроводу. За допомогою бурової установки викопують так звану свердловину. На глибину 8 метрів опускають електроди. За допомогою кабелів дістаються до самої станції. А далі подається струм, що і надає можливість мережам слугувати довше. 

Нет описания.

А в мікрорайоні Книжківці нещодавно замінили газорегуляторний пункт на більш сучасний. Всього таких в місті встановили 5. Та на цьому не кінець, кажуть працівники “Хмельницькгаз”. 

Так, новий газорегуляторний пункт знижує тиск газу з середнього на низький. А також дозволяє підтримувати його на певному рівні. Основна його перевага - захист від підняття тиску на виході регулятора. 

Нет описания.

Виконуючи всі вище перераховані роботи, газовики звертаються до хмельничан із проханням вчасно сплачувати за доставку газу. А саме до 20 числа кожного місяця. Мовляв, саме від цього залежить якісне постачання газу користувачам.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Viktor Bilych

    Труби нам лишились від радянського союзу чому вони не пройшли декомунізацію виріжте їж на метал ,встановіть нові еарогазопроводи от тоді грибіт за них гроші
  • Виктор Рапацкий

    Лічильники людські труби людські транспортування газконтори скоро буде доставка світла води

    Елена Смирнова reply Виктор Рапацкий

    Так світло теж є транспортування вони також намагались розділити платіжки,але в них то не вийшло і тому вони повернулись до однієї платіжки.
  • Валентина Ксенюк

    Я газ  проводила за власні кошти труби теж  оплатила чому маю платитиза за добану доставку

    Елена Смирнова reply Валентина Ксенюк

    За магістральні труби до яких приєднані ваші труби також за ваші кошти прокладені? чи ГРП ВИ також за свої кошти встановлювали? Ні? то відєднайте свої труби від загальної мережі і радійте що в вас є труби які ви самі  прокладали.
  • Анатолій Приймак

    Хто там все перевірить  - два в умі а три в кармані ....!!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up