Платіжка за доставку газу: куди йдуть гроші хмельничан

Платіжка за доставку газу: куди йдуть гроші хмельничан
Ілюстративне фото
  • Нова «газова» платіжка збурила хмельничан.

  • Газовики вирішили пояснити, чому треба платити за доставку та куди йдуть сплачені гроші.

Наприкінці січня деяких хмельничан збурила новина про ще одну платіжку за газ. Тоді у «Хмельницькгазі» розповіли, що плату за газ та плату за його транспортування відокремили. Через це хмельничани й почали отримувати два документи замість одного.

Користувачі нашого сайту та соцмережі Facebook зрозуміли це по-різному. Хтось вважав, що плату за транспортування просто вигадали і вона є незаконною. Хтось писав, що плата за транспортування й так включена у тариф і платити її не треба. Були й такі, хто вважав, що не мають платити, бо прокладали газові труби власним коштом. До невдоволених долучилися й депутати міської ради, прийнявши звернення до президента та Кабміну. У ньому вимагали плату за доставку скасувати.

У «Хмельницькгазі» вирішили розвіяти міфи щодо плати за транспортування газу, яку також називають доставкою або розподілом. Для цього сьогодні, 20 лютого, зібрали прес-конференцію. На ній розповіли про основні факти щодо плати за доставку газу. Пояснювали все комерційний директор Олександр Надольний, технічний директор Дмитро Дідич та прес-секретар Леся Андрейко.

Відео дня

Газовики ні з того ні з сього придумали плату за доставку?

Ні, українці завжди платили та будуть платити за доставку. Адже без цього неможливе нормальне функціонування системи постачання газу. Гроші від оплати за транспортування йдуть на такі витрати:

Чому треба платити за доставку, якщо газопроводи до своїх будинків люди прокладали за свої гроші?

Доставка газу — це не лише газопровід, що йде у квартиру. Це й інше обладнання, яке забезпечує подачу природного газу в помешкання. Воно потребує постійного нагляду фахівців та ремонту у разі виходу з ладу. У «Хмельницькгазі» навели приклад — відстань від магістральних газопроводів до деяких помешкань в області становить 100 кілометрів.

Чому я маю платити за доставку, якщо газ не споживаю?

Незалежно від споживання газовики забезпечують подачу природного газу в помешкання. Це і ремонти газопроводів, і підтримання тиску, і робота аварійної служби. Всім споживачам, які не користуються блакитним паливом, у «Хмельницькгазі» пропонують його відключити. Комерційний директор «Хмельницькгазу» Олександр Надольний також розповів, що НКРЕКП схвалила проєкт рішення щодо зниження вартості транспортування для клієнтів, які газ не споживають. Як ідеться на сайті Кабінету міністрів, цей документ комісія має схвалити ще раз, аби він набув чинності. Отож, у разі відсутності споживання плата за доставку становитиме:

Чому я маю платити за доставку, якщо не підписував договір про надання цієї послуги?

У «Хмельницькгазі» розповіли, що надання послуги з доставки передбачає типовий договір, який укладають із кожним споживачем. Він розміщений на офіційному сайті підприємства у розділі «Договір розподілу»

Навіщо потрібна окрема платіжка за транспортування?

Так зробили для того, аби кожен споживач у майбутньому мав можливість обрати постачальника. Зараз для побутових споживачів Хмельниччини (окрім Шепетівки та Шепетівського району) постачальник лише один — «Хмельницькгаз збут». Комерційний директор «Хмельницькгазу» Олександр Надольний розповів, що для підприємств газ постачають близько 60 компаній.

Нагадаємо, що тариф на доставку газу становить 1,044 гривні за кубічний метр. Докладніше про його розрахунок можна дізнатися з нашого минулого матеріалу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Танюшка Гафійчук

    Чого це ми ще маємо платити зарплату газовикам? Для чого обманювати що куб газу буде дешевший? Звісно він буде дешевший як що ви взяли тай розділили на дві платьожки, люди з початку і не зрозуміли що газ по такі самі ціні як і був раніше, для чого обдирати народ сволочі, ви ще мало на пиздили? Ще не хватає вам?
  • Татьяна Таніта

    Тупость... Дати нашій владні мінімальну заробітну плату і хай проживуть!!! 😠 Ганьба НАШІЙ ВЛАДІ
  • леонид наседкин

    Так делают, как всё сделали для того, чтобы побольшеи грабить людей. Раньше был только "Хмельницкгаз",а сейчас прилепили ещё "Хмельницкзбут"- вот и в чём у них проблема,дармоедов стало больше,а платиь нечем,поэтому нас надо грабить.
  • Sidorcuk Masa

    Все правильно , Зеленский сказал создать 200 000 рабочих мест А где их взять, если нет ни завода ни фабрики А им не только на роботе компьютер, стол, стул, офис нужен, но и зарплата , да такая чтобы семью прокормить !!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up