Ми перевірили пункти незламності в Хмельницькому: куди краще не йти

Ми перевірили пункти незламності в Хмельницькому: куди краще не йти
  • У різних частинах Хмельницького відкрили пункти незламності.
  • Як виглядають ті, що в центрі та Південно-Західному мікрорайоні?
  • Перевірили журналісти vsim.ua. 

Від жовтня росія завдає ударів по об'єктах енергетики України. Саме тому люди на тривалий час можуть залишатися без електропостачання. Зокрема, так вже було після останнього масштабного обстрілу, 23 листопада. Тоді в Офісі Президента розповіли про облаштування так званих пунктів незламності по всій країні. Їх усіх люди позначили на мапі, аби люди могли орієнтуватися, куди прийти в разі тривалої відсутності світла. 

На сайті зазначено, що попри відключення електроенергії, у пунктах передбачається наявність:

  • тепла
  • води
  • освітлення
  • мобільного зв’язку
  • інтернету
  • живлення для мобільних пристроїв
  • місця для відпочинку
  • забезпечення мам та дітей
  • аптечок. 

Також повідомляють, що пункти незламності - місця для короткострокового одночасного перебування від 40 до 500 людей. Обладнанням таких місць займаються в місцях освіти, будівлях обласних та районних військових адміністрацій, органів ДСНС та органів місцевого самоврядування. 

Відео дня

Минулого тижня журналістка vsim.ua розповідала вам, як виглядає пункт незламності на Проскурівській. Розташований він біля кінотеатру Шевченка. Це намет, в якому температура повітря складає від 20 до 22 градусів. Світло й тепло там забезпечується за допомогою дизельного нагрівача та бензинового генератора. Переглянути, як виглядає цей пункт незламності, можете за посиланням. 

Сьогодні, 28 листопада, ми перевірили й інші пункти незламності, які є в Хмельницькому. А саме - в центрі та Південно-Західному мікрорайоні. Щоб дізнатися, де саме розташовані пункти, скористалися мапою. На ній є позначка за адресою Володимирська, 1. Зазначено, що пункт розташований в приміщенні УМК “Проскурівська”. На сайті повідомляють, що там є генератор, булер’ян та працює оптоволоконне підключення до мережі інтернет. Як виглядає цей пункт, дізнавайтеся далі в матеріалі.

Пункт обігріву чи “таємна кімната”?

УМК “Проскурівська” розташована неподалік “Офіс центру” на Подільській. На дверях яскраво-жовта наліпка - “Стаціонарний пункт обігріву”. Всередині - довгий коридор із дверима по обидва боки. З одних вийшов чоловік. “Де тут пункт обігріву?”, - запитую. Каже - “Це в директора питайте” і тицяє пальцем на один з кабінетів. Двері туди виявилися зачиненими, а на стукіт ніхто не відчиняв. 

Тоді починаю шукати хоча б когось, хто покаже, де зігрітися й підзарядити гаджет в цьому пункті. Вдалося натрапити на одну з працівниць УМК. Жінка говорить: “Я бухгалтер. Нічого не знаю.” 

Йду до наступних дверей, за якими чутно голоси. Там дві жінки обговорюють те, які дороговартісні нині послуги стоматолога. Чекаю, аби не перебивати. Тоді питаю: “Де тут знайти пункт обігріву?” Врешті отримую відповідь. “Він в актовій залі. Тільки там може бути зачинено”. “Цілий квест”, - подумала я. 

Однак і після цього потрапити до “таємної кімнати пункту” не вдалося. Бо двері туди були зачинені. Відчинила їх секретарка управляючої муніципальної компанії, кабінет якої по сусідству. 

Пунктом обігріву дійсно виявилася актова зала. У ній деякі крісла із порваними сидіннями. Перед ними стіл та червоно-чорний прапор. Є шафи, які вже розвалюються від старості, всередині яких величезний шар пилу. Ним вкриті декілька чашок, які сховалися від світу на темних полицях. 

У пункті обігріву батареї є холодними. Приладів, які забезпечують тепло та генератора - немає. Є один подовжувач та окрема розетка. Тож з плюсів те, що тут можна зарядити гаджети. 

“А Wi-Fi тут є?”, - запитую в секретарки. “Є”, - відповідає. Тоді намагаюся під’єднатися. Та всі точки доступу виявилися під паролями. На прохання під'єднатися до однієї з них, код доступу я так і не отримала. 

Отож, у пункті на Володимирській було лише світло та мобільний зв’язок. Тож у випадку тривалого відключення електропостачання, ловити там нічого. 

Одна розетка на всіх

Наступною точкою, де є пункт незламності, виявися Палац творчості дітей та юнацтва, що на Свободи. На дверях зазначено: “Тут є інтернет, світло, тепло, вода”. На мапі написано, що там є генератор, булер’ян та працює оптоволоконне підключення до мережі інтернет. 

У холі за дверима - чимало жінок, які плетуть маскувальні сітки. Прямую до охоронця й запитую, де саме розташований пункт незламності. Каже: “Ось тут, у холі”. Питаю: “Де є питна вода чи чай?” Чоловік відповідає: “Вода є лише в крані”. 

Тоді я оглядаюсь навкруги й окрім жінок, які плетуть сітки, помічаю невеличкий магазинчик. У ньому - булочки, печиво, чай, вода та інші напої. Проте на момент нашого візиту, він був зачинений. У цьому пункті є лавки. Тож одночасно розміститися тут може чимало людей. 

А от із розетками виявилася проблема. У величезному холі вона знайшлася лише одна. Про наявність інших запитую в охоронця. “Є тільки ця”, - тицяє він на єдину розетку. 

У цьому пункті незламності є Wi-Fi. Точка доступу без пароля. Все працює. Генератора чи булер’яна, про які йдеться в описі на мапі, тут немає. Тож у випадку знеструмлення міста, цей пункт незламності в пригоді хмельничанам не стане. 

Дитячий куточок і кімната відпочинку

Ще однією точкою на карті є пункт незламності на вулиці Героїв Чорнобиля 1/2. Він розташований у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Дістатись до цього місця краще від Львівського шосе. Для цього слід вийти на зупинці “Шиномонтаж”. Передбачається, що цей пункт незламності працюватиме у випадку відключення електроенергії щонайменше на 24 години. Щоправда, рятувальники кажуть, надаватимуть допомогу всім, хто цього потребуватиме. Отож, обравши саме цей пункт незламності на карті, хмельничанам радять прямувати до постового. Той повинен провести й розповісти, що і де знаходиться. 

При вході в частину є напис “Пункт незламності”. Нас зустрів начальник караулу й погодився показати, що є всередині. Однак без фото і відеозйомки. 

Пункт незламності рятувальників візуально схожий на кімнату відпочинку. Тут є два диванчики, стіл зі стільчиками, поруч на столику - чай, кава і солодощі. 

На підлозі застелений килимок. В приміщенні досить тепло. Збоку акуратно складені 4 подовжувачі. Також в кімнаті є три розетки. В разі тривалого відключення світла тут можна зігрітись чаєм чи попрацювати. На столику є іграшки і розмальовки, аби бодай на кілька годин забавити малечу. Начальник караулу Артур Шеремета розповів, обмеження по перебуванню в пункті незламності немає. Однак слід враховувати комендантську годину. 

Пункт незламності в актовому залі

Адреса: Інститутська 6

Стаціонарний пункт обігріву розмістився у приміщенні гуртожитку. Вхід для відвідувачів вільний. На першому поверсі вас зустріне чергова. Жінка розповідає, пункт незламності доступний для всіх. Тут можна зігрітись гарячим чаєм і підзарядити телефони. Щоправда, на момент мого візиту, кімната була на ключі. Відчинити двері пункту прийшла завідуюча гуртожитком Ганна Філіповська. 

До слова, пункт обігріву облаштували в актовому залі. Тут є кілька десятків стільчиків, сцена. Столик застелений скатертиною, а на ньому - електрочайник і порцеляновий набір з чашок. Біля дверей стоїть бензиновий генератор. Його прикрили тонким покривалом. “Щоб не пахло”, - кажуть. 

 У приміщенні є багато розеток,  інтернет, холодильник. Також є кілька подовжувачів. Відтак підзарядитись зможуть одночасно кілька людей. Гуртожиток працює до 23-ої години. Це рекомендують враховувати при тривалому відключення електрики. 

Є мобільний і стаціонарний: в чому різниця?

Центр соціальної підтримки та адаптації знаходиться на вулиці Житецького, 22, що у Ружичній. Саме це місце позначене на карті пунктом незламності. Дістатись до нього можна пішки від зупинки “Автостанція №5”. 

Варто зазначити, тут є стаціонарний пункт обігріву, який працює цілодобово, а також мобільний. Останній буде функціонувати у випадку надзвичайної ситуації. До прикладу, відключення світла на тривалий час - саме така ситуація. Отож, прямуємо подивитись, що є всередині в обох пунктах. 

Зайти на територію можна без проблем. Вхід для бажаючих вільний. Стаціонарний пункт обігріву розташований всередині будівлі. Тут є все необхідне: теплий одяг, білизна, їжа тривалого зберігання, чай, ліжкомісця, медичні засоби. Стаціонарний пункт працює цілодобово.

У стаціонарному пункті обігріву є теплі речі

Мобільний пункт обігріву - це величезний намет, розташований на території закладу. Директор Олександр Парацій розповідає, він працюватиме у випадку надзвичайної ситуації. Загалом всередині може поміститись 30-40 осіб. Отож, що є всередині?

Намет закривається і не пропускає холод. Всередині є столи, лавки, також ми нарахували 5 ліжкомісць. 

Тут є чим обігрітись і навіть приготувати їжу. Одна буржуйка призначена для опалення, інша - опалювально-варильна. Тобто, її розпалюють дровами й можуть використовувати для приготування їжі. 

Також в наметі є бензиновий генератор на 8 кіловат. Відтак хмельничани можуть тут підзарядити телефони, зігрітись й випити теплого чаю. Також тут є харчові продукти тривалого зберігання. Загалом тут наголошують, що у мобільному пункті обігріву готові приймати людей в разі тривалої відсутності світла чи тепла. 

Генератор у пункті незламності на Інститутській

У більшості пунктів незламності є кілька подовжувачів
Пункт обігріву на Інститутській
Мобільний пункт обігріву на Житецького
Мобільний пункт на Житецького працюватиме у випадку надзвичайної ситуації
Стаціонарний пункт обігріву на Житецького працює цілодобово

Надалі журналісти vsim.ua перевірять пункти незламності в інших мікрорайонах міста. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Людмила Козловська

    Де «Пункт незламності»  в районі Ракове?
  • Olga Khmelevskaya

    Те, що у нас замість укриттів небезпечні підвали багатоповерхівок ми вже в курсі.Справжніх укриттів за всіма стандартами немає в жодному мікрорайоні ( ну, може тільки у чиновників на роботі)
    Але ці пункти то жах і совок. Особливо "добили" чашки від сервізу з котрих пропонується усім пити чай? 🤦‍♀️ Гігієна, одноразовий посуд, санітарія? Ні, не чули.
  • PutnickFree

    Дівчата журналісти, не в "актовому залі", а в "актовІЙ залі"!
  • Читач23

    Це ганьба, влада має дати по шиї тим, хто тільки для виду подає, що пункти існують. Має бути все зазначене і безперешкодний доступ. Більше викривайте нестиковки і публікуйте, щоб виправилося

keyboard_arrow_up