Ми перевірили: що є в пункті незламності, який розгорнули в центрі Хмельницького

Ми перевірили: що є в пункті незламності, який розгорнули в центрі Хмельницького
  • Інтернет, світло, тепло та вода.
  • Усе це хмельничани можуть отримати безоплатно в пунктах незламності.
  • Один із таких розгорнули на Проскурівській.
  • Дізнавайтеся, що там є і як все виглядає зсередини. 

Масовані удари росіян змусили українців пристосовуватися до нових умов життя. Терористи б’ють по об’єктах енергетики, тож мешканці багатьох областей України сидять без електропостачання не одну годину й навіть добу. Саме це стало причиною для відкриття по всій країні пунктів незламності. Це намети, в яких є інтернет, світло, тепло та вода. Один із таких працює в центрі Хмельницького - біля кінотеатру Шевченка. Дізнавайтеся, що там є і як все виглядає зсередини. 

Ранок п’ятниці. На годиннику близько 10:30. “Стометрівка” у цей час живе своїм життям. Нею прямують у справах десятки людей. Перешкодою їхнім планам може стати відключення світла. Проте розв'язати цю проблему тепер можна у пункті незламності, що на Проскурівській, поблизу кінотеатру Шевченка.

Пункт незламності - це величезний намет, що може прихистити одночасно на короткий строк від 40 до 500 людей. На вході є напис: “Тут є інтернет, світло, тепло, вода”. Всередині - двоє працівників ГУ ДСНС в Хмельницькій області. Рятувальники розповідають: із 8 ранку відвідувачів уже було шестеро. Всі приходили зарядити гаджети й випити чаю, оскільки залишилися без електроенергії більш як на добу. 

Відео дня

- Сьогодні з 8 ранку було шестеро людей. Колеги повідомляли, що вчора було близько тисячі людей, - каже працівник ДСНС Антон Танасов. 

Всередині пункту незламності затишно і тепло. Намет нагрівається від 20 до 22 градусів. Тож у зимовій куртці тут навіть спекотно. По одну сторону - вздовж стоять столи та лавки. По іншу - іще один стіл, на якому зазначений пароль до двох безоплатних точок Wi-Fi. Далі - дитячий куточок із розвиваючим килимком, дитячим столиком стільцями й горою іграшок. Допоки малеча може гратися, дорослі мають змогу відпочити на ліжках, яких тут є три. Антон Танасов розповідає - їх Хмельницький отримав з Польщі. 

Сам намет по обидва боки оснащений лампами, тож там завжди світло. Також є два подовжувачі на 6 розеток. ДСНСники кажуть: люди можуть приходити до пункту незламності і зі своїми “переносками”. 

Зігрітися в наметі можна також за допомогою гарячих напоїв. Для цього всередині є чайник, чай, цукор. Також хмельничани можуть розігріти собі їжу в мікрохвильовці. Крім того, є пляшки з водою та сумка із медикаментами. Антон Танасов каже: в ній є все необхідне, аби надати людині домедичну допомогу. “Кисневий балон, киснева маска, шийний комірець, медична шина, перев’язувальний пакет, антисептики та інше”, - каже рятувальник. 

Світло й тепло в наметі забезпечує дизельний нагрівач повітря та бензиновий генератор. Приходити до пункту незламності можна цілодобово, в разі тривалого відключення електроенергії. Це безоплатно. 

В Офісі Президента раніше розповідали, що всі пункти незламності планують обладнати системами супутникового зв’язку Starlink. Наразі по Україні підготовлено понад 4 тисячі таких пунктів. Продовжують готувати нові. Їх розташовують в місцях освіти, будівлях обласних та районних військових адміністрацій, органів ДСНС, органів місцевого самоврядування тощо. 

Знайти найближчий для себе пункт можна на мапі за посиланням — nezlamnist.gov.ua. А бізнес, за цим же посиланням, зможе подати заявку для облаштування свого пункту. До слова, мапа постійно оновлюється. 

Читайте також: Чи потрібно встановлювати в Хмельницькому новорічну ялинку-2022 (ВІДЕООПИТУВАННЯ)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Читач 007.

    Душова кабіна є ?
  • Павло Малащук

    Не більше ніж політичний піар.
  • Максим Рубан

    Яким боком цей пункт у Хмельниччини!??? Місто страждає від масованих обстрілів? В місті немае водо та газопостачання більше чим на 12 годин??? Навіщо??,

    Pawel “drpr0” Pronichev reply Максим Рубан

    Є райони де добами не було світла. Далі буде гірше - готуватися треба заздалегідь. Тому дивує ваше питання - "Навіщо?"
  • Игорь Гордиевич

    Назва має відповідати призначенню, а не політичним лозунгам. Скоро і біотуалети отримають якусь безрозумову назву над якою ми будемо сміятись і крутити палець біля скроні.

    Олег Левандовський reply Игорь Гордиевич

    Для туалету: "Пункт полегшення"

keyboard_arrow_up