Ми перевірили: як живе Шаровечка, яку хочуть зробити частиною Хмельницької ОТГ

Ми перевірили: як живе Шаровечка, яку хочуть зробити частиною Хмельницької ОТГ
  • Село Шаровечка відоме хмельничанам за кладовищем і районною ветклінікою.
  • Що там є, як живуть місцеві та що вони думають про приєднання села до Хмельницької ОТГ?

Місто Хмельницький разом із майже всіма навколишніми селами об’єднають в ОТГ. Про це ми вже писали раніше. Серед тих, хто увійде до ОТГ, є село Шаровечка. Саме сюди навідалася журналістка vsim.ua Олександра Клименко. Далі читайте її розповідь про те, як живе Шаровечка і що думають місцеві жителі про майбутнє об’єднання із Хмельницьким. 

“Переполох в автобусі”

Повний автобус, торби й “кравчучки”, розмови про політику і  коронавірус - такою видалася дорога до Шаровечки. Доїхати до села можна двома способами: міською маршруткою №43 або приміськими автобусами. Я обрала другий варіант. Щоб ознайомитися з графіком курсування транспорту, відправилася на автовокзал №3, що поблизу “Юності”. Прибула туди о 10:45. 

Виявилося, щойно прогавила транспорт, що їхав прямісінько до села. Наступний чекати більше години. Щоб цього уникнути, довелося знайомитися з маршрутами інших автобусів. “Хмельницький - Малиничі” - те, що треба. Переконавшись у наявності вільних місць, всілася і вперед. 

Відео дня

До слова, автобуси до самого села Шаровечка їдуть майже кожну годину. Та про всяк випадок можна скористатися тими, що їдуть повз. Зазвичай на них так і пишуть - “Через Шаровечку”. 

Повернемося в салон автобуса. Як тільки водій рушив з місця, кондуктор взялася збирати гроші за проїзд. “До Шаровечки”, - кажу я. Дорога обійшлася мені в 5 гривень. Поки їхали, мої попутники активно обговорювали “гарячі” на сьогодні теми. Звісно, серед них коронавірус і політика. Особливо голосно робили це двоє чоловіків пенсійного віку. Свідками їхньої бесіди став увесь автобус. 

Тим часом занепокоєна кондукторка помітно нервувала на кожній зупинці автобуса. Адже бажаючих зайти було чимало. А от вільних сидячих місць всього кілька. “Штраф 17 тисяч!”, - повторювала вона кожному, хто волів проїхатися стоячи. В результаті - таким пасажирам відмовляли. Деякі з тих, хто попадав на сидячі місця, на радощах не помічав, як волік свою торбу чи “кравчучку” мало не по головах людей. 

Такою видалася картина в транспорті. Я б назвала її “Переполох в автобусі”. Поки думала на цю тему, за вікном стала виднітися табличка “Шаровечка”. 

Нет описания.

Місцеві продають будинки і їдуть на заробітки 

Автобус зупинився і я вийшла на зупинці. Навпроти - кладовище, позаду - поле. Куди йти - не ясно. Та як то кажуть, язик до Києва доведе. А мені то всього на всього в Шаровечку потрібно. Пройшлася кілька метрів і зустріла жінку, яка йшла обабіч дороги. Вона підказала мені напрямок руху. 

У кущах біля зупинки є малесенькі сходи. Я піднялася ними й тоді розгорнувся вид майже на все село. Попереду - дорога, тож не довго думаючи я відправилася в путь. Минула районну ветеринарну клініку. Ще кілька метрів і одне за одним стали “виростати” домівки. Це і є Шаровечка. Одно-, дво-, триповерхові будинки стовбичать по обидві сторони дороги. Поки я їх роздивлялася, зустріла кількох місцевих мешканців. Вони розказали і навіть показали основні визначні місця у селі. 

Наприклад, пані Ніна розповіла, що в Шаровечці є невеличка паркова зона. Знаходиться вона біля сільської ради. 

Живуть в Шаровечці, каже пані Ніна, як молоді люди, так і пенсіонери. А також продається багато будинків. Жінка розповідає, що чимало господарів поїхали за кордон на заробітки.

За розмовою із місцевою мешканкою, я не помітила, як опинилася біля сільської ради. Ця адмінбудівля знаходиться неподалік від виїзду з села. Поблизу неї розташований невеликий парк. Серед дерев є дитячий майданчик і пам’ятник загиблим у війні. Я зробила кілька кадрів і повернулася до сільради. Щоб дізнатися про цей населений пункт більше, звернулася до голови Шаровечківської ОТГ Болеслава Бондаря. Він перебував на робочому місці й приділив мені час на розмову. Розповів про надбання ОТГ за той час, що вона існує. Каже, щороку займаються капітальним ремонтом доріг, наразі будують водопровід у селі Малашівці та харчоблок у Шаровечківській школі.

У школі немає бібліотеки, спортивної й актової зали, а також спортмайданчика

Що ж є в Шаровечці та як тут живуть люди? Болеслав Бондар розповів, що оскільки більшість місцевих мають польське походження - однією з визначних пам’яток села є костел. Знаходиться він при в’їзді до Шаровечки. Вже за рік, за словами голови ОТГ, біля нього з’явиться парк. Згадав Болеслав Бондар і про численну кількість магазинів, які “тримають” підприємці як з Хмельницького, так і з села. 

Розповідь голови ОТГ - це, звісно, добре. Та я відправилась, щоб познайомитися із селом на власні очі. Вулиця Центральна - головна вулиця села. Окрім будинків місцевих більш нічого на ній немає. Дорога тут, так би мовити - “не фонтан”. Побита життям вона вже чекає на ремонт. За словами голови ОТГ взятися за це планують зовсім скоро. Роздоріжжя вулиці ведуть по різні сторони. До речі, скрізь встановлені блакитні вказівники із назвами. 

Мою увагу привернули помешкання місцевих. Вони такі різні: є вишукані, а є зовсім занедбані. Поки я крутила головою на всі боки, дійшла до магазинів, перукарні і “Залу для свят”. На цій ділянці села життя “кипить” якось особливо. Я помітила тут скупчення людей, які спілкувалися одне з одним і “косилися” на мене. У їхніх очах так і читалося питання: “Це ще що за одна?”

Далі на очі мені натрапив вказівник вулиці Шкільної. Недовго думаючи, пішла за стрілкою. Дорога привела мене до Шаровечківської ЗОШ I-III ступенів. Дитячий сміх, шум і гучні голоси вчителів - я зробила висновок, що зараз перерва. Тож увійшла всередину. Щоб поцікавитися шкільним життям місцевих учнів, звернулася до директора Ірини Яковленко.

Нет описания.

Директор повідомила, що у школі катастрофічно не вистачає кількох кабінетів. Мовляв, у закладі немає бібліотеки, спортивної та актової зали. Також відсутній спортмайданчик і приміщення для уроків трудового навчання. Ірина Яковленко додає, що дітям бракує місця в кабінетах. За її словами, парти у деяких класах стоять майже впритул до дошки. Тоді жінка провела мені екскурсію. Дійсно, в деяких аудиторіях місця обмаль. 

А от ремонт харчоблоку нині активно ведеться. Найближчим часом роботи мають закінчити.

Нет описания.

Крім школи в Шаровечці є і садочок. Щоб подивитися на умови, в яких перебувають вихованці, я рушила туди. Дошкільний заклад знаходиться недалеко від школи. Я повернулася назад, і пішла у бік “Нової пошти”. Пройшовши якийсь відрізок дороги, побачила, як під парканом закладу стовбичать батьки. Виявилося - чекають, поки вихователі приведуть дітей. Адже через коронавірус заходити всередину заборонено. Я відкрила фіртку і увійшла до садочка. 

Майже при вході мене зустріла директор дошкільного закладу “Перлинка” Наталія Бобул. Вона люб’язно запросила до свого кабінету і розповіла про все детальніше. 

Нет описания.

Наталія Бобул похизувалася свіжо зробленим дитячим майданчиком. На території - яскраві гойдалки та каруселі. Призначені вони лише для вихованців закладу. Як виявилося згодом, місцеві цьому не дуже й то раді. 

Нет описания.

У Шаровечці немає жодної аптеки

При виході з садочка, я натрапила на жінку, яка гуляла з трьома дітьми. Після ближчого знайомства, пані Олена розповіла, що виховує семеро дітей. Найстаршому - 19 років, менший - ходить до садочка. Із дітками жінка гуляє щодня. З цього приводу має нарікання - мовляв, місця для прогулянок в селі майже немає.

Ще однією проблемою в Шаровечці є відсутність аптек. Олена каже, що за ліками доводиться їхати в місто. Найближча аптека - біля “Катіону”. За її словами, це вкрай незручно. 

Поки ми розмовляли з жінкою, її слова підтримала односельчанка Валентина. Каже, чого-чого, а аптеки людям в Шаровечці дуже бракує. 

Шаровечківська ОТГ звернулася до суду, бо не хоче до Хмельницької громади

Запитала я в Олени про її думку на рахунок приєднання до Хмельницької громади. Жінка каже: “Можливо, це й на краще”. Таким чином сподівається на появу дитячого майданчика, тротуарів та аптеки. 

Її сусідка Валентина остаточної відповіді на це питання не має. Каже: “Все покаже час”. Адже може бути як краще, так і гірше. 

А от голова Шаровечківської ОТГ Болеслав Бондар впевнено заявляє: “Громада не задоволена рішенням об’єднання”. 

Нет описания.

Шаровечківська ОТГ подала позов до Київського окружного адміністративного суду. Болеслав Бондар розповів, що таким чином воліють скасувати рішення Уряду щодо об’єднання. “Ми спробуємо ще цю процедуру”, - каже голова. Бо приєднувати вже існуючу громаду до іншої, на думку Болеслава Бондаря, є абсурдним рішенням. Судове засідання відбудеться в середу, 7 жовтня. 

Вже по закінченню візиту до Шаровечки, склалося враження, що населення села має різні думки на рахунок об’єднання з Хмельницькою громадою. До речі, офіційно зареєстрованих мешканців, каже голова ОТГ, тут є 2 700. 

Одні кажуть, що сподіваються на поліпшення умов проживання, а інші - притримуються думки, що висловив Болеслав Бондар. А саме: побоюються, що залишаться з нічим. Так чи інакше - остаточне рішення щодо об’єднання сільських рад та існуючих ОТГ із Хмельницькою громадою стане відоме згодом. Ну а я тим часом буду планувати наступну поїздку до села. 

Про який населений пункт хотіли б дізнатися в наступному матеріалі? Відповіді залишайте в коментарях. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрій Марцінкевич

    Навіщо нам ті мазурі. Хто був хоч раз в шаровечці той зрозуміє
  • Вадим Плюта

    З водопроводом проблема , вже знову не будують, спитайте у голови ОТГ чому???

    Юрій Марцінкевич reply Вадим Плюта

    Там є став. Хай носять з відти

    Толік Казьмірчук reply Юрій Марцінкевич

    Будеш нам носити з того ставу,за банку тушонки в день
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up