Проблема вигулу собак у Хмельницькому: як вирішать і які умови є зараз

Проблема вигулу собак у Хмельницькому: як вирішать і які умови є зараз
  • Хмельничани продовжують скаржитися на відсутність місць для вигулу собак.
  • Мовляв, через це конфліктують і позбавляють чотирилапих повноцінної прогулянки.
  • Місцева влада дане питання розглядає роками.
  • Як планують вирішити і які умови для вигулу собак є в місті наразі?

“Собак з кожним днем все більше і більше, а вигулювати їх нема де”, - із такими словами до місцевої влади звернулася хмельничанка Оксана Пермякова. Жінка є автором петиції, в якій просить облаштувати територію для вигулу собак в кожному мікрорайоні та парку міста. Аби звернення розглянули, воно має набрати 500 підписів. Наразі його підтримали 96 осіб. До кінця збору залишилося 27 днів. 

У своєму зверненні Оксана Пермякова пише, що через відсутність спеціально відведених місць для вигулу тварин, люди між собою конфліктують. За її словами, страждають і самі чотирилапі. Адже вони залишені можливості гуляти без повідка і намордника. 

  • Відео дня
    /li>

Умови для вигулу собак в місті: що є 

Щоб міська влада розглянула вищевказану петицію, необхідно зібрати потрібну кількість підписів. Поки збір триває, журналісти vsim.ua перевірили, що є в місті для вигулу собак. 

Сьогодні у Хмельницькому господарів із чотирилапими можна зустріти чи не на кожному кроці. Гуляють зі своїми улюбленцями здебільшого в парках, скверах чи поблизу зелених зон. Наприклад, мешканці центральної частини міста ходять на прогулянку в парк Чекмана, Франка чи сквер Шевченка. Жителі інших мікрорайонів звикли до вигулу своїх хвостатих в інших місцях. Скажімо, на стадіоні чи ділянці із зеленими насадженнями. 

Влітку в усіх вищеперерахованих місцях напрочуд людно. Найчастіше можна помітити матусь із дітьми. Поки дорослі сидять на лавках, малі захоплені іграми. Тим часом, поряд розгулюють великі й малі породи собак. Їхні господарі ведуть чотирилапих на поводку. Деяких можна зустріти і в наморднику. Саме така картина розгорнулася поблизу заводу “Новатор”. Затишна зелена територія із лавками та затінком користується популярністю серед місцевих. Тож не дивно, що майже весь час тут людно.

Нет описания.

Вигул собак тут передбачений. Адже на обидвох зелених ділянках розташовані контейнери для собачих фекалій. “Будь ласка, приберіть за своїм улюбленцем”, - написано на них. Контейнер складається з ящика для відходів та відділення, у якому мають знаходитися рукавички і пакети. Втім там виявилося пусто. 

Подібні контейнери для собачих фекалій є і в парку Чекмана. На території знаходиться дві таких урни. Першу встановили три роки тому. Складається вона із ящика для відходів та ящика, у якому мали б бути пакети, аби прибрати за собакою. “Я відповідальний власник, тому що прибираю за своїм улюбленцем”, - написано на контейнері. Журналісти vsim.ua поцікавилися чи відповідальні власники чотирилапих у Хмельницькому. Для цього опитали випадкових перехожих, які гуляли із собаками. Що вони відповіли, читайте далі.

Нет описания.

Люба та її собака Жужа

“Ми не користуємося контейнерами”

Нет описания.

Алла і її собака Буся

“Беру з собою пакетик”

Нет описания.

Віталій і його улюбленці Грей і Тедді

“У Києві всі користуються урнами”

Нет описания.

Чи з’являться в Хмельницькому зони для вигулу собак?

Згідно до Закону України “Про благоустрій населених пунктів” контейнери для собачих фекалій мають бути розташовані у зоні для їхнього вигулу. Окрім них, на передбаченій ділянці має знаходитися огородження й інформаційні таблички. Органи місцевого самоврядування мають забезпечувати вивезення та утилізацію фекалій домашніх тварин.

Тема відведення ділянки для вигулу собак піднімалася в місті ще три роки тому. Тоді хмельничани зверталися до міської ради із проханням облаштувати спеціальні місця. Наприклад, у 2017 обіцяли виділити земельні ділянки для цього. Тоді начальник управління ЖКГ Хмельницької міської ради Василь Новачок повідомляв журналістам vsim.ua, що місця для потенційних “собачих ділянок” у місці є. Їх мали передати на розгляд до департаменту архітектури. 

Рік тому ми повторно зверталися до начальника управління ЖКГ Хмельницької міської ради. Запитали, чи виділили в місті ділянку для вигулу собак. Василь Новачок відповів: “Наразі таких немає”. 

Чи з’являться в Хмельницькому зони для вигулу собак? Питання, що висить в повітрі роками. Ми поставили його директору департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради Олександру Чорнієвичу. Натомість отримали відповідь: відведення ділянок наразі планується. Мовляв, для їх облаштування розглядають територію скверів і парків.

Допоки пошук території для вигулу собак в місті триває, пропонуємо обрати таку самостійно. Друзі, де, на вашу думку, необхідно облаштувати ділянку для чотирилапих? Відповіді залишайте в коментарях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Читатель

    Собаки , да и все домашние животные лучше людей, люди намного хуже и опаснее существа
  • Майя Цінчик

    Це точно,,, собака більш культурніша...
  • Марина Тонкошкура

    В нас не тільки з вигулом собак проблема,проблема з тим що люди свинячать  кругом,кидають недопалки,харкають та видувають носа просто перед ногами....тут усіх потрібно вчити

    Марина Тонкошкура reply Марина Тонкошкура

    Илона Сидорчук на жаль

    Илона Сидорчук reply Марина Тонкошкура

    Марина Тонкошкура культура наших  людей-це взагалі окрема велИИИка тема....
  • Rina I

    Бо треба загалом планувати благоустрій і забудову районів. А то зараз в місті на кожному вільному клаптику землі ліплять новий будинок. Тут не те що собакам, тут людині нема де пройтися

    вася пупкин reply Rina I

    Все вірно. Місто - для людей. А своїх псів нехай вигулюють на балконі.

    Мало місця - купіть собі будинок в приватному секторі. Немає грошей? А кого це хвилює. Потрібно зменшити свої хотілки, і проблема зникне автоматично.

    Я ось хочу Боінг 787 біля свого будинку в дворі паркувати. Але земля, іфраструктура, дозволи буде коштувати дорожче самого Боінга.

     Тому з псами - в приватний сектор або в село.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up