Українців закликали користуватися електроприладами вночі, а не вдень

Українців закликали користуватися електроприладами вночі, а не вдень
Світлини з відкритих джерел

Читайте, що це дасть і як за світло платити менше  

Без Запорізької АЕС, яка зараз тимчасово перебуває під контролем росіян, енергосистема України працюватиме взимку з максимальним навантаженням.

На цьому під час засідання Кабінету міністрів наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Але кожний українець може допомогти зберегти енергетичну стійкість держави, - зазначив. - Наприклад, максимально усунути побутове та промислове споживання електроенергії на нічні години. Дуже важливо також, по можливості, своєчасно оплачувати отримані комунальні послуги».

Відео дня

Також він додав, що економія електрики допоможе пройти зимовий період «з невеликими втратами».

Нагадаємо, раніше Шмигаль заяввляв, що головним ризиком майбутнього опалювального сезону є терористичні акти Росії на енергетичні об'єкти.

Фахівці рекомендують дві стратегії енергозбереження в побуті:

Скорочення споживання

Перевірений часом метод, який не вимагає ніяких фінансових вкладень. Все, що потрібно для його реалізації — системно виконувати прості правила економії електроенергії:

  • Йдучи, гасіть світло. Хоч це і банально, багато хто забуває натиснути на вимикач, залишаючи приміщення.
  • Протирайте лампочки і плафони. Пил здатен «з'їсти» до 20% випромінюваного світла. Протираючи лампи під час вбирання, ви істотно поліпшите якість освітлення в будинку, не вдаючись до більш потужних джерел світла.
  • Частіше мийте вікна.  Пил перешкоджає потраплянню в приміщення природного світла, тому вам доводиться частіше включати штучне освітлення, витрачаючи електроенергію.
  • Не ставте в холодильник гарячі страви. В такому випадку, для підтримки заданої температури, холодильник витрачає в рази більше електроенергії.
  • Регулярно розморожуйте холодильник. Наявність льоду на стінках пристрою підвищує його енергоспоживання на 15-20%.
  • Повністю вимикайте побутову техніку. Телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник — це ті прилади, які працюють фоновому режимі. Тобто, вони витрачають електроенергію, навіть коли ви ними не користуєтеся. Тому рекомендується повністю відключати їх від мережі.
  • Прання - в холодній воді. Сьогодні існує безліч миючих засобів для прання в холодній воді. Крім того, що таким чином ви зможете попередити вицвітання одягу, так ще й заощадите значну долю витрат на електроенергію.
  • Вночі відкривайте вікна, а вдень — завішуйте. Це не складно, але дуже ефективно для економії в літній період. Відкриті вночі вікна допоможуть знизити температуру в приміщенні на 10-15 градусів, а завішені вдень штори — не дадуть проникнути спеці. Отже, ви будете набагато менше використовувати кондиціонер, який, між тим, споживає 2,0-3,5 кВт електроенергії на годину.
  • Переведіть бойлер на економний режим. Часто споживачі цікавляться, як економити електроенергію з бойлером, адже відключати його на ніч не рекомендується. Ми радимо встановити температуру для повсякденного користування 50-60 градусів, і один раз на тиждень підвищувати її до 90 градусів на декілька годин, щоб запобігти появі бактерій всередині баку. До того ж, важливо своєчасно виконувати техобслуговування пристрою.
  • Встановіть сенсорні світильники у коридорі. Тоді світло там вмикатиметься тільки за гострою необхідністю і вимикатиметься автоматично.
  • Користуйтесь бра, торшерами та настільними лампами, щоб не включати центральне освітлення.
  • Кип'ятіть у електрочайнику стільки води, скільки вам необхідно прямо зараз. Не робіть запасів. Так ви витратите менше енергії.
  • Якщо у вас електрична плита, використовуйте для приготування посуд, який чітко відповідає діаметру конфорок. Це зекономить 5-10% енергії. Також не забувайте накривати посуд кришкою — так страва готуватиметься набагато швидше і енергії буде витрачено на 30% менше.
  • Електроплиту можна вимикати на 5-10 хвилин раніше до завершення приготування їжі. У ще гарячому посуді вона сам дійде до потрібного стану.
  • Холодильник не варто ставити поруч з приладами, які нагріваються. Також його відстань від стіни має складати не менше 10-15 см.
     

Ці способи економії електроенергії в побуті, допоможуть заощадити до 15% світла в місяць. Важлива умова — регулярність. Дотримуватися правил потрібно постійно, а не час від часу.

Переобладнання приміщення

Використання енергозберігаючої техніки допоможе істотно знизити витрати, але такий апгрейд може коштувати не дешево. Розглянемо найбільш доступні заходи економії електроенергії на побутовому рівні:

  • Замініть всі лампочки на світлодіодні. LED-лампа потужністю 10W генерує стільки ж світла, як і звичайна лампа розжарювання потужністю 100W, тільки при цьому споживає на 90% менше електроенергії. До того ж, термін служби світлодіодної лампочки становить близько 15 років, а лампи розжарювання — приблизно 4 місяці. Отже, тут ви також залишаєтесь у плюсі.
  • Утепліть будинок. Споживачі часто використовують електроенергію для прогріву приміщення. При цьому, через щілини в вікнах може витрачатися до 50% всього тепла. Тому рекомендуємо: замінити старі рами на сучасні, металопластикові; утеплити балкон і вхідні двері; встановити за батареями відображаючі екрани з пенофола або фольги.
  • Використовуйте сучасну побутову техніку. Нова побутова техніка має класифікацію енергоефективності, і може заощадити до 50% витрат на електрику. Рекомендуємо вибирати пристрої, не нижче класу А.
  • Оновіть лічильники. Встановлення високоточних приладів обліку електроенергії допоможе істотно скоротити споживання світла.
  • Перевірте проводку. Енергетичне обстеження допомагає виявити втрати електроенергії в приміщенні. Позбувшись від них, ви перестанете переплачувати «за повітря», а також підвищите термін служби побутової техніки, на яку негативно впливають блукаючий струм.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Слипченко

    А поставить людям счетчики соответствующие он не хочет? Во всем мире стоимость элэнергии в ночное время оплачивается на порядок ниже.

keyboard_arrow_up