Волонтерська пошта у Хмельницькому: що це та як працює (ВІДЕО)

Волонтерська пошта у Хмельницькому: що це та як працює (ВІДЕО)
  • Передати посилку туди, де не працює Нова пошта чи Укрпошта.
  • Все це можливо завдяки хмельничанам, які створили під час війни спеціальний хаб.
  • Що це і як працює, дізналися журналісти vsim.ua. 

Під час війни українці стали одним механізмом. Народ згуртувався, аби забезпечити необхідним усі верстви населення. Все це - заради перемоги України у війні, що розв’язала росія. 

Скажімо, чимало хмельничан долучаються до приготування їжі для військових. Зокрема, таку ініціативу вигадали в школі-ліцеї “Гармонія”. Також продовжують плести сітки, збирати “гуманітарку” й донатити. Кому під час війни довіряють свої благодійні внески, дізнавайтеся тут. 

Крім того, в Хмельницькому організували простір, через який доставляють необхідне військовим на передову. Йдеться про волонтерську пошту. Що це та як нею скористатися - дізнавайтеся в цьому матеріалі. 

Відео дня

Найчастіше передають посилки на Харківський напрямок

На годиннику близько 17 години. П’ятниця. У дворі на Кам’янецькій вантажать посилки до буса. Чоловік, на ім'я Роман, сьогодні вперше відправляється до “гарячих точок”. Він водій і є відповідальним за перевезення вантажу для військових. 

“Не страшно?”, - запитую я. “Та ні”, - відповідає чоловік. Тоді розповідає, що возити посилки на фронт - то його власна ініціатива. Мовляв, таке бажання виникло під час поїздок за кордон за автомобілями. 

- Сьогодні вперше їду. До цього я разів 10-11 їздив у Німеччину. Приганяв автівки. Інші водії, які перевозили посилки, казали, що страшнувато. Було навіть раз, що машина повернулася у Хмельницький з тріснутим від вибуху лобовим склом, - розповідає чоловік. 

Маршрут для водія Романа формують працівники волонтерської пошти. Одна з них, на ім’я Ярослава, каже: найчастіше посилки передають саме на Харківський напрямок. Найважче добратися - на Схід. Тож за потреби, волонтери залишають пакунки в інших областях. Уже звідти їх забирають та везуть туди, куди проїхати найважче. 

- Я формую напрям водіям. Ми відкриваємо разом із ними карту й дивимося, як їм краще буде їхати. Наприклад, перша точка - Харків. Друга - Дніпро, третя - Петропавлівка. Складаю маршрути так, аби водіям було зручно. Розписую, де знаходиться той чи інший батальйон. Найчастіше передають посилки на Харківський напрямок, рідше - на Дніпро, - каже Ярослава. 

Всі посилки перевіряють, алкоголь не приймають

Волонтерська пошта - хаб у Хмельницькому, який організували ще на початку війни. Ще тоді ЗСУ регулярно передавали все, що їм необхідно. Одяг, гуманітарку й навіть автомобілі. Допомагали формувати “передачки” як люди з-за кордону, так і хмельничани. Усе, що потрібно, зносили до різних локацій міста. Згодом все пакували й відправляли. 

Аби процес допомоги був зручнішим, вигадали створити спеціальну пошту. Місце, куди родичі та знайомі військових могли б приносити все те, що треба передати на фронт. Пакунки не відправляють лише в ті міста, де працює Нова пошта чи Укрпошта. Про все це розповідає відповідальний за діяльність волонтерської пошти Віталій Підгайчук.

Так волонтерська пошта стала саме тим місцем, куди регулярно приходить сотні людей. Усі несуть те, що хочуть передати своїм рідним, які зараз захищають країну. Віталій Підгайчук розповідає: є ситуації, коли мами з дітьми приходять на пошту й формують пакунки. Тоді дитина починає писати татові записку чи класти до передачі свій малюнок. “Є моменти, коли дійсно сльоза пробивається, бо відчуваєш з якою любов'ю та енергетикою те все передається”, - каже Віталій Підгайчук. 

Передачі на фронт їдуть з Хмельницького щоп’ятниці. Аби все спакувати й доставити, залучається близько 20 працівників волонтерської пошти. Серед них і ті, хто приймає речі, які приносять. Такою людиною є пенсіонер, на ім’я Василь Дмитрович. Чоловіка тут називають найвідповідальнішим і головним працівником. Адже він не лише приймає пакунки, а ще й ретельно їх перевіряє. 

- У нас всі посилки передають безкоштовно. Єдине наше правило - ми не передаємо алкоголь. Були випадки, коли приносили, в якихось там пляшечках незрозумілих. Але наш Василь Дмитрович все відкриває і ретельно перевіряє. Без цього не обійтися, адже усіляке може бути, - каже Віталій Підгайчук. 

Іноді на пошті може утворитися ціла черга бажаючих передати посилку. Віталій Підгайчук каже, що таке трапляється, коли військові терміново потребують ті чи інші речі. 

Кількість посилок, які передають військовим, залежить від ситуації на фронті й навіть сезону. Так, влітку найчастіше передавали москітні сітки, спреї від комах чи портативний душ. Ближче до осені, волонтери починають запасатися теплими речами, спальними мішками та іншим. 

Долучатися до передач для ЗСУ можуть не лише їхні рідні, а й пересічні хмельничани. Актуальну інформацію про потреби військових публікують на сторінках БФ “Волонтери Поділля” у соцмережах. 

Адреса та графік роботи волонтерської пошти:

  • Понеділок-П'ятниця
  • З 10.00 по 18.00
  • вул. Кам'янецька,63/1.
  • Телефон: 0630529521.

Більше про роботу волонтерської пошти у Хмельницькому дивіться у відео.

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Любов Сердунич

    Молодці! Честь і хвала вам!

keyboard_arrow_up