Газ на Хмельниччині якісний, але калорійність його різна. Що показав експеримент? (прес-служба ПАТ «Хмельницькгаз»)

Вже вдруге «Хмельницькгаз» проводить відкритий експеримент для громадськості, який засвідчив, що газ на Хмельниччині якісний, однак, має різну калорійність.

Тож українці мають право платити за використану енергію (калорійність газу), а не за його куби.

Днями «Хмельницькгаз» знову запросив громадськість та журналістів  долучитися до публічного експериметну: провести відбір блакитного палива та перевірити, який за якістю газ споживають подоляни та чи відповідає він всім вимогам та стандартам. 

Тож взяти участь у відкритому експерименті закликав газорозподільні компанії та «Нафтогаз України»  всеукраїнський сайт споживачів газу 104.ua та герой- Супергаз.  Відтак, у присутності журналістів та громадськості з онлайн- трансляцією на корпоративну сторінку газорозподільної компанії у соціальній мережі Фейсбук було відібрано зразки газу з газорозподільного пункту та на будинку споживача.

Відбір блакитного палива було здійснено на газорозподільному пункті (ГРП) по вул. Панаса Мирного, що у Хмельницькому. Тож одразу, за умовами челенджу, весь процес транслювався онлайн на сторінку «Хмельницьгазу» у Фейсбуці. Тому усі споживачі могли бачити як відбувається відбір газу та переконатися, що система транспортування блакитного палива цілісна та герметична, тож виключає будь-яке стороннє втручання.  

Для чистоти експерименту, проби блакитного палива було передано у хіміко-аналітичну лабораторію, яка облаштована найсучаснішим обладнанням.

«Ми уже вдруге проводимо публічний відбір газу для споживачів, щоб переконатися, що газ дійсно якісний та відповідає усім критеріям, - розповідає головний метролог компанії  Валерій Гальомко.  - Тому повністю погоджуємося із Супергазом, що українці мають право знати, який газ споживають. Оскільки основний показник якості природного газу – теплота згоряння (калорійність), то, відповідно, чим вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити. Відтак, у домівки подолян постачається газ, який відповідає усім вимогам, але з різною теплотою згорання, що підтверджується протоколами вимірів»

Оскільки  до мешканців Хмельниччини газ надходить із декількох джерел, то й  калорійність газу цих транспортних компаній відрізняється, але відповідає діючому стандарту. Відтак, за інформацією АТ «Укртрансгаз», імпортний газ має стабільний склад, а параметри газу українського видобутку змінюються залежно від родовища.

Це означає, що використовуючи однакову кількість кубометрів, люди отримують різну теплоту згорання. Це призводить до окремих нарікань з боку споживачів. Тож щоб їх не було, необхідно перейти на оплату газу залежно від його енергетичної цінності, як це відбувається в європейських країнах. Тільки у такому випадку споживачі сплачуватимуть за енергію, а не за кубометри, що буде справедливо.

Наразі в Україні відбувся перший етап впровадження європейської практики. Він передбачає інформування споживачів не лише про обсяг спожитого газу в кубічних метрах, а також і в трьох енергетичних одиницях: кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж). Подальші кроки щодо переходу на оплату газу залежно від його енергетичної цінності – за урядом.

 

 

на правах реклами

 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up