Чи знаєте ви українські традиції на Святвечір та Різдво (ТЕСТ)

Чи знаєте ви українські традиції на Святвечір та Різдво (ТЕСТ)
Фото з відкритих джерел
  • Деякі традиції на Святвечір та Різдво залишилися в далекому минулому українців.

  • Що ви про них знаєте?

  • Перевірте за допомогою тесту від vsim.ua.

Цьогоріч Святвечір відзначається 24 грудня, а Різдво - 25 грудня. З давніх-давен пращури мали традиції, яких дотримувалися в ці дні. Зокрема - напередодні не позичали гроші. Виготовляли різні обереги. Готували 12 страв, аби зібратися з усією родиною за столом.

Чимало з цих традицій більшість українців дотримуються й досі. Проте є й ті, про які давно забули.

Як добре ви знаєте українські звичаї й традиції на Святвечір та Різдво? Перевірте себе за допомогою тесту від vsim.ua. Також поділіться ним із друзями. І не забудьте зазначити свої результати в коментарях.

Відео дня
cript>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://experience.ex.co/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','exco-sdk'));

 

Нагадаємо: із 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. За новим календарем всі релігійні дати змістилися на 13 днів назад. Грудень став багатим на церковні свята, серед яких найурочистіше – Різдво Христове. Новий рік та Водохреща традиційно відзначатимемо у січні. 

Тепер основні зимові свята відзначають у такі дні:

  • Святвечір – 24 грудня (раніше 6 січня). Родина сідає за стіл коли зійде перша зірка, що сповіщає про народження Ісуса Христа, після чого до столу подають 12 страв.
  • Різдво – 25 грудня (раніше 7 січня). Святкування народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Найбільше християнське свято. 
  • Щедрий вечір – 31 грудня (раніше 13 січня). Вечір перед Новим роком, коли готують святкові страви. У цей день водять «козу» та щедрують.
  • Новий рік – 31 грудня. Календарне свято, яке відзначають багато народів світу. У цей день відзначають початок нового календарного року. 
  • Василія Великого – 1 січня. На свято Василя заведено засівати оселі. Після засівальників зерно віддають птахам.
  • Водохреща – 6 січня (раніше 19 січня). Це свято на згадку про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Віряни відвідують ранкову службу у церкві, а потім тричі занурюються в освячену ополонку, яку вирубують у формі хреста.
  • Стрітення – 2 лютого. Останнє серед різдвяно-новорічних свят, яке є одним з найбільших у християнстві. У церквах святять стрітенську воду.

Читайте також: В’язниця, палац й “кінець географії”. Підбірка відео про Хмельниччину

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Maria Ferreira

    Muito bonita,algo sobre tradições   nos deixa felizes, e voces é  uma terapia ,para esquecer por segundos a guerra, Feliz Natal.Portugal muito carinho.

    ЧитачЧитачів reply Maria Ferreira

    Марія вже забула рідну мову?

keyboard_arrow_up