Підірваний будинок на розі Свободи та Проскурівської: дізнавайтеся історію та складайте пазл

Підірваний будинок на розі Свободи та Проскурівської: дізнавайтеся історію та складайте пазл
  • Споруду збудував міщанин Берлянт у 1911 році.

  • Згодом вона опинилася у руках радянського військового відомства.

  • А з початком війни її підірвали відступаючі червоноармійці.

  • Складайте пазл та дізнавайтеся, як виглядав будинок.

1911 року міщанин Бейріш Берлянт збудував триповерховий прибутковий будинок на розі сучасних Свободи та Проскурівської. Спершу охочих орендувати приміщення тут було мало, адже вартість була високою. Але наприкінці 1912 року відразу два поверхи винайняло управління Подільської залізниці. Термін оренди складав 15 років, але гроші спершу внесли лише за 5 — до 1917. Про це на своїй сторінці у Facebook розповідає «Віртуальний музей міста Хмельницького» з посиланням на краєзнавця Сергія Єсюніна.

Після встановлення радянської влади Подільську залізницю націоналізували, управління ліквідували, а будинок Берлянта передали військовому відомству. У 1920-х роках тут розміщувалися організації місцевого гарнізону, у 1930-х — штаб кавалерійського корпусу Червоного козацтва та управління 105-ї особливої ділянки «Військбуду».

У перші дні німецько-радянської війни будинок підірвали відступаючі сили радянської армії. За розповідями очевидців, таким чином знищили архіви військових установ, які тут перебували. Після завершення війни на місці будинку облаштували сквер. 1953 тут встановили пам’ятник Максиму Горькому. 1997 року сквер повністю перебудували, а центрі встановили пам’ятник жертвам репресій «Янгол скорботи». Його авторами є скульптори Микола та Богдан Мазури.

Відео дня

Пропонуємо вам скласти пазл із фото цієї будівлі. Долучайтеся до гри та запрошуйте друзів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Любов Сердунич

    9.37
  • Роза Прекрасная

    Знищена окраса міста
  • Сергей ВОЛОЩИК

    9:45
  • Sasha Emelchuk

    5:23
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:39 Лежав біля річки і кликав на допомогу. У Хмельницькому врятували 84-річного чоловіка play_circle_filled 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up