Чи потрібно демонтувати танк на Кам’янецькій (ОПИТУВАННЯ)

Чи потрібно демонтувати танк на Кам’янецькій (ОПИТУВАННЯ)
  • У Хмельницькому розгорнулась дискусія навколо танка-пам’ятника на Кам’янецькій. 
  • Чи потрібно його демонтувати?

  • Пишіть свою думку в коментарях та беріть участь в опитуванні.

 

«Танк Т-34 виготовлений в нас в Україні, на Харківському танковому заводі, воював він тут, в Україні», - так про хмельницький пам’ятник-танк Т-34 говорить автор ідеї та ініціатор його встановлення, 99-річний Іван Бабак. Пригадує, після Другої світової війни панцирник віднайшли у річці Південний Буг. Дістали звідти та встановили у тодішньому танковому училищі. Після зніми дислокації училища, танк з часом зазнав руйнації. У 1965 році до Івана Бабака звернувся генерал з проханням прибрати його залишки. Тоді ветеран Другої світової війни запропонував відремонтувати танк і подарувати його місту. Про це йдеться на сайті телеканалу Суспільне.Поділля.

«Я подумав: чи не організувати нам танк-пам’ятник в місті. Про Велику Вітчизняну війну у нас в місті нічого не нагадує. А на території нашої області була одна з найпотужніших танкових битв», - каже ініціатор встановлення пам’ятника-танка, ветеран Другої світової війни Іван Бабак.

Запчастини до танку шукали всією Україною. І це було найважче у його відновленні, зазначив Іван Бабак. Гармату, яку замінили та взяли від іншого танка, знайшли у Шепетівці.

Відео дня

«Танк із забезпечення знятий. Нічого на склади не поступало, ніяких запчастин. Що було – поздавали, як неліквідне. Я об’їздив всі склади найближчих дивізій: і Чернівці, і Мукачево, скрізь довелося поїздити», - розповідає Іван Бабак.

Встановили відремонтований танк у 1967 році. Спершу, каже екскурсовод та краєзнавець Ігор Байдак, він стояв поруч з колишнім Будинком офіцерів у середмісті Хмельницького. Потім його перенесли на вулицю Кам’янецьку

На питання, чи варто залишити пам’ятник в обласному центрі, Ігор Байдак відповідає так:

«Той танк є дійсно незвичний. Для мене, як для екскурсовода, цей екскурсійний об’єкт якоїсь агресії, комуністичної ностальгії не викликає. Він дійсно має особливості. На ньому гармата зараз міцніша, ніж була. Він ніби складений, як конструктор. І для мене - це цікавий туристичний об’єкт», - говорить Ігор Байдак.

Танк-пам'ятник  виготовлений у Харкові, Це основна причина, чому його не поки не демонтували, -  каже заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак.

«Танк, який розташований у нашому місті, виготовлений на Харківському тракторному заводі. Власне, він є українським, і тому наразі питання про його демонтаж не розглядається», - говорить заступник Хмельницького міського голови.

Інакше міркує хмельницький блогер Андрій Попик. Він вважає, що таких радянських пам’яток у місті треба позбуватися.Андрій Попик пропонує танк-пам'ятник демонтувати та використати, як лот на аукціоні.

«Ось цей радянський танк краще взяти продати з аукціону. Нехай його якийсь колекціонер купить. А за ці гроші купити військову техніку: якісь безпілотники, машини, що потрібні зараз на нашій війні. А потім на це місце поставити те, що слугувало нашим бійцям в цій російсько-українській війні», - каже хмельницький блогер.

Ініціатор встановлення пам’ятника, ветеран Другої світової війни Іван Бабак переконаний: «Гідне місце танка там, де він покоїться. Там він має «жити», цей танк вже наш».

Читайте також: 

Опитування

Чи підтримуєте ви демонтаж пам"ятника-танка?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (429)
  • Марина Бойко

    Ні
  • Ленід Валєкжанін

    Розвирнути дулом на північ.
  • Сергей Максимов

    Нехай стоїть …✌🏽
  • Ольга Вальчук

    Ні

keyboard_arrow_up