Принципи «Основи»: справедливі тарифи (прес-служба партії "Основа")

Принципи «Основи»: справедливі тарифи (прес-служба партії "Основа")

У суспільстві викликали іронію обіцянки політиків, що вже задивилися на президентське крісло, знизити ціну газу удвічі й більше разів. Міркування про раціональні шляхи зниження надійшли від прес-служби політичної партії «Основа».

Середні доходи сім’ї повинні бути такими, щоб сукупна вартість комунальних платежів була посильна для неї. Україна не повинна очолювати європейський антирейтинг часткою у зарплаті громадян на оплату комунальних послуг. Зниження тарифів на комунальні послуги дозволить зменшити величезну заборгованість українців за спожиті послуги ЖКГ.

ГАЗОВИЙ ШОК У ЖКГ

На кінець липня заборгованість за комунальні послуги перевищувала 34 мільярди гривень, зрісши з початку року на чверть. Найглибша боргова яма – за газ: 16,7 мільярда (збільшення на 39 відсотків). І подорожчання газу для населення на старті опалювального сезону шокувало всю країну.

Партія «Основа» вважає рішення Кабміну про підвищення ціни природного газу на 23,5 відсотка злочинним. За чотири роки ця влада більш як у сім разів підняла ціну газу. Уряд заради чергового зарубіжного кредиту погіршив становище громадян, витрачаючи податки на субсидії, а не на підвищення енергоефективності. Адже з подорожчанням газу ростуть тарифи на опалення – до 70 відсотків його собівартості складає газ.

Для українців підвищення тарифів навіть на відсоток неприйнятне в принципі. Партія «Основа» вимагає скасування «газової» постанови Кабміну від 19 жовтня 2018 року й істотного зменшення цін на природний газ, а також зниження тарифів на тепло для населення.

– Зростання цін на «блакитне паливо» в країні, яка має величезні запаси природного газу – нонсенс. А тим більше підвищення їх до європейського рівня при злиденних доходах українців. Тарифи навпаки повинні бути знижені, – каже лідер партії «Основа» Сергій Тарута. – Ми заявляємо: прийшовши до влади, знизимо ціну газу для населення на 40 відсотків. Зробити це можна за рахунок залучення 5 – 7 мільярдів доларів інвестицій у розвиток вітчизняного газовидобування. Від влади вимагається проявити політичну волю і турботу про громадян, і Україна через три – п’ять років стане повністю незалежною.

РОЗВИВАТИ СВІЙ ГАЗОВИДОБУТОК

Інвестиції в газовидобуток дозволять Україні не тільки перейти на самозабезпечення, позбувшись імпорту газу, а й почати експортувати свій. Інвестиції потрібні також для модернізації комунального господарства, включаючи мережі і генерацію – щоб зменшити споживання газу наполовину. Інвестувавши 15 – 20 мільярдів доларів, можна вийти на 50 – 60 мільярдів кубометрів видобутку. «При професійному підході можна досягти зниження ціни на газ до 110 доларів за тисячу кубометрів, що значно менше діючих сьогодні цін в Україні», – доводить лідер «Основи» Сергій Тарута.

У нинішньої влади немає стратегії розвитку газодобувної галузі. Уряд передбачає до 2020 року збільшити видобуток газу в Україні лиш до 27,6 мільярда кубометрів. А «Основа» заявляє про необхідність досягнення удвічі більших обсягів видобутку. Чинна влада лише декларує наміри, а в «Основі» знають реальний шлях залучення в розвиток газовидобутку багатомільярдних інвестицій.

Замість розвитку економіки нинішня неспроможна влада просто ходить з простягнутою рукою до МВФ, відтягуючи терміни свого повалення. Вона прикривається вимогами МВФ і забирає останні кошти у населення. На розвиток національного газовидобутку може піти тільки ефективна нова влада, яка буде поліпшувати життя українців, а не набивати власні кишені.

УРЯДОВІ СУБСИДІЇ – КУПІВЛЯ ЕЛЕКТОРАТУ

Субсидії в цьому опалювальному сезоні не покриють додаткових «газово-опалювальних» витрат населення. Адже в держбюджеті на 2019 рік субвенції місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій з оплати послуг ЖКГ скорочуються. Значить, в 2019 році люди отримають менше. Більше половини українців взагалі не отримують субсидій. Це якраз та частина населення, яку можна умовно назвати середнім класом. Саме ці громадяни заплатять зі своїх кишень за некомпетентні рішення уряду, саме за рахунок середнього класу держава виплатить субсидії біднішим.

За минулий рік влада принизила субсидіями понад 17 мільйонів громадян, надавши їхнім сім’ям мізерні подачки для часткової компенсації витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Промовчавши, що це були гроші трохи заможніших громадян.

В партії «Основа» вважають: тарифна політика влади – це маніпуляції з електоратом. Адже даючи субсидії, уряд тримає мільйони виборців на короткому повідку, наче керовану і слухняну масу. Купуючи лояльність одержувачів субсидій, нинішня влада розраховується за зниження рейтингів через жовтневу «газову» постанову.

– Населення розраховується за некомпетентність влади. Дуже важливо, щоб на наступних виборах виборці добре зважували, за кого слід голосувати. Інакше може статися соціальний вибух, – заявляє Сергій Тарута. – Наша партія доб’ється незалежного об’єктивного розслідування підступних газово-кредитних схем влади і покарання всіх, хто ігнорував інтереси народу, набиваючи свої кишені на постачанні газу населенню.

ТАРИФИ ЖКГ – ПОЛІТИЧНЕ ПИТАННЯ

Ціноутворення на житлово-комунальні послуги населенню – питання політичне. Кабмін з «Нафтогазом» підмінюють поняття. Якщо говорять про ринок, то при чому тут субсидії? І якщо це питання політичне, то політики мусять відповідати за те, щоб витрати на оплату комунальних послуг не перевищували 20 відсотків бюджету середньої української сім’ї. Тим паче обсяги газовидобутку держкомпанією «Укргазвидобування» збігаються з обсягами споживання газу населенням (відповідно 15,3 і 15,8 мільярда кубів у 2017 році).

У торішньому газовому балансі України переважає газ вітчизняного видобутку: 60 відсотків з середньою собівартістю до 55 доларів за тисячу кубометрів, решта – імпортний газ, за яким встановлюють «ринкові» ціни, піднімаючи їх в два-три рази порівняно з газовими прайсами європейських хабів.

При тому з політичних дискусій між Києвом і Москвою необхідно виключити тему транзиту російського газу Україною. Полеміка навколо будівництва газопроводу «Північний потік-2» неконструктивна. Проект реалізують, бо європейські країни вже вклали в нього два мільярди доларів. Але Польщі, Словаччині, Угорщині, Румунії транзит російського газу через Україну більш вигідний, ніж через «Північний потік-2».

Тому в найближчі роки треба зберегти 50 – 60 мільярдів кубометрів річного транзиту через Україну. Партія «Основа» пропонує відновити газопостачання в Євросоюз із країн Середньої Азії. «Щоб допуск до «труби» отримали постачальники з Середньої Азії і приватні газовидобувні компанії з Росії, необхідно домогтися виконання Росією положення Третього енергетичного пакета», – заявив лідер партії Сергій Тарута на дискусійній панелі Основної групи Мюнхенської конференції з безпеки.

Відносно східноєвропейських країн, слід домовитися про створення енергетичного хабу – з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Болгарією і, можливо, за участі Італії. Необхідно забезпечити єдиний енергобаланс як по газу, так і по електроенергетиці.

 

на правах реклами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up