Повернувся з-за кордону, щоб воювати. Історія сержанта із Хмельниччини

Повернувся з-за кордону, щоб воювати. Історія сержанта із Хмельниччини
Фото зі сторінки 36-го ОСБ
  • Олег був водієм-міжнародником. 

  • Коли почалась війна, він із Люксембурга повернувся до України. 

  • Пройшов шлях водія, гранатометника, командира та сержанта роти.

Олег Баран родом із Хмельницької області. Та деякий час він не мешкав в Україні. Хоч за фахом він товарознавець, та жодного дня так і не працював за професією. Натомість став водієм. 

— Мене завжди вабила дорога, подорожі світом. До війни він попрацював трохи у Польщі різноробом, та згодом зрозумів, що то не його і влаштувався водієм-міжнародником на фуру. П'ять років трудився у Люксембургу, — розповів Олег. 

У 2022 році його розмірене життя змінилося. Історію Олега розповіли у 36-му окремому стрілецькому батальйоні. 

Відео дня

— 17 лютого 2022 року мій працедавець сказав, що у нашій країні розпочалася війна з росією. Я заперечив, що то неможливо, оскільки за день перед тим я розмовляв зі своєю родиною. І мені сказали, що все гаразд, це просто якісь навчання. Я зателефонував до своєї подруги-військової. Вона мені відповіла, що в госпіталь почали завозити кров, напевно буде вторгнення росіян, — згадує чоловік. 

Його керівник порадив забрати родину Олега до Люксембургу, пообіцявши допомогти.

— Я в нього запитав лише одне: "Ви любите свою країну?" Він усе зрозумів. Дав буса і ввечері я вже прямував до Польщі, — додає захисник. 

Із трьома пересадками потяга Олег потрапив до України. Ще до початку “повномасштабки”, 20 лютого, він вже був на рідній землі. Не дочекавшись повістки, 25 лютого, разом з дружиною поїхав до церкви, а потім - на обласний збірний пункт, оскільки до міського ТЦК того дня була велика черга. 

— Напередодні  дружина мене відмовляла, але потім мовила: "Хто, як не ти, маєш нас захищати?" — пригадує Олег. 

Чоловіка призначили у відділ комплектування. Був водієм. Він возив мобілізованих у навчальні центри. Та прагнув потрапити у бойову частину, бути корисним на фронті. І коли 7 квітня формувався 36-й батальйон, він написав рапорт на переведення. Наступні дні Олегу Барану запам’яталися добре, вони стали визначальними. 

— Довго мені рапорт не хотіли підписувати. Тоді я поїхав напряму до командира батальйону і попросив, щоб замовив за мене слово в ОТЦК, оскільки саме вони формували батальйон, — каже боєць. 

Вже 19 квітня о 07:00 ранку він стояв на ранковому шикуванні в батальйоні на посаді помічника гранатометника 3-ї роти. Потім був нелегкий час, коли втратив своїх бойових побратимів у Пісках під Донецьком. 

Будучи на Харківщині Олег став командиром відділення. А зараз він — сержант роти із матеріального забезпечення.

— Ніколи не бачив себе військовим. Але так склалася доля. Вірю в нашу Перемогу. І знаю, що Україна — це стійкість і незламність, — переконаний Олег Баран.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олександр Петрович

    Не сержанта, а полковника....
    Не обідайте Олєжку.
  • Олександр Петрович

    Альо, ще не весь Епіцентр підписався...
  • Антоніна Антоніна

    Ангела охоронця та щира подяка за захист
  • Vasya Gumenyk

    Герою слава!!!! Будь здоровий!!!!

keyboard_arrow_up