Боротися з ожеледицею можна кавою. Чи будуть так робити у Хмельницькому

Боротися з ожеледицею можна кавою. Чи будуть так робити у Хмельницькому
  • Найбільший виробник солі в Україні не працює через війну.

  • Тепер її доводиться купувати за кордоном.

  • В інших містах випробовували альтернативу.

  • Запитали про це у влади.

Майбутня зима може виявитися для хмельничан складною не тільки через війну та кризу. Ще одна проблема, яка з’явилася через бойові дії — дефіцит солі. Донецьке підприємство «Артемсіль», яке виробляло майже всю сіль в Україні, зупинилося ще у квітні.

Якщо харчової солі, хоч і переважно закордонної, у магазинах зараз уже вдосталь, то з технічною складніше, оскільки для зимового періоду її потрібно значно більше. За словами заступника міського голови Василя Новачка, постачальника технічної солі намагалися знайти в Україні. Коли це не вдалося, почали шукати закордонних постачальників.

— Минулого року ми закупляли сіль за ціною 1,8 гривні за кілограм. Зараз є укладена угода по 9,3 гривні за кілограм. За цією угодою нам обіцяють привезти сіль з Польщі, але поки що її нам не привезли. Є укладені угоди, є виділені кошти, вартість у вісім разів більша, ніж минулого року, — розповів Василь Новачок у коментарі для «Першого Подільського».

Відео дня

За даними системи електронних закупівель «Prozorro», востаннє комунальне  підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг укладало договір на постачання технічної солі минулого місяця. З постачальником, акціонерним товариством «Ю Ар Ді», домовилися про постачання 2017 тонн за майже 18,8 мільйона гривень. Кінцевим власником цієї фірми є народний депутат Сергій Лабазюк. Ця ж компанія, до слова, виграла тендер на ремонт вулиці Шевченка за 17 мільйонів гривень.

Як розповів Василь Новачок, на зимовий період Хмельницькому потрібно 2000 тонн солі та 5000 тонн піску. На ці потреби з міського бюджету виділили 19 мільйонів гривень. Наразі постачання цих матеріалів очікується. Василь Новачок попередив — за таких умов дороги і в Хмельницькому, і в Україні можуть бути не в такому хорошому стані, як це було зазвичай.

А поки місцева влада намагається знайти та придбати сіль для посипання доріг, у Хмельницькому є безкоштовний ресурс для цього — кава. На початку 2022 року у Львові вперше використали кавову гущу для посипання тротуарів. Згодом цю практику вирішили перейняти Краків та Варшава. У січні цього року тротуари кавою посипали в Ірпені.

Як пишуть ЗМІ, кав’ярні віддають кавову гущу безкоштовно. Таких закладів, до слова, не бракує і в Хмельницькому. При цьому гущу не потрібно потім збирати, як пісок, і вона не шкодить довкіллю, як сіль.

Чи будуть таке впроваджувати у Хмельницькому? Про це журналіст vsim.ua запитав у начальника відділу благоустрою департаменту інфраструктури Хмельницького Тетяни Циб:

— Нам про таку технологію невідомо, тому поки що ми не розглядали таку можливість, — сказала чиновниця.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up