Міськрада може впустити до Хмельницького «чужих» перевізників

Міськрада може впустити до Хмельницького «чужих» перевізників
Фото з архіву редакції
  • Від автобусних перевізників вимагають, аби вони мали власну базу в межах 20 кілометрів від місця формування маршруту.

  • Антимонопольники вбачають у цьому порушення конкуренції.

  • Невдовзі все може змінитися — виконком буде вирішувати, чи скасовувати норму відстані розташування бази.

Маршрутки та автобуси, якими щодня користуються хмельничани, не з’являються на вулицях міста просто так. Кожен підприємець, який хоче возити хмельничан та брати за це гроші, повинен виграти конкурс. Оголошують його у міській раді. На конкурсі визначають перевізника, який буде обслуговувати конкретний маршрут. Перевізник для маршруту призначається не назавжди, а на певний термін, зі збігом якого конкурс оголошується знову.

Аби взяти участь у конкурсі, перевізник має відповідати ряду вимог, і одна з них — наявність виробничо-технічної бази. Вона може бути власною або орендованою. Про це йдеться у типовому договорі про організацію перевезення пасажирів у Хмельницькому. Згідно з документом, на виробничо-технічній базі має проводитися медичний огляд водіїв, їхнє стажування, проведення інструктажів. Крім того, на базі мають зберігати автобуси та проводити їхній технічний огляд. База має бути розташована в межах 20 кілометрів від місця формування рейсу.

Хмельницьке відділення антимонопольного комітету рекомендувало міськраді змінити правила відбору перевізників, а саме скасувати норму щодо розташування бази в межах 20 кілометрів від місця формування рейсу. Про це йдеться у документі від 17 січня 2020 року. В рекомендаціях сказано, що норма про відстань є необґрунтованою та містить ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Відео дня

Зокрема, в документі сказано, що перевізники сусідніх із Хмельницьким районів не мають можливості позмагатися за автобусні маршрути міста. Антимонопольники навіть навели приклади таких перевізників (дані про них ми взяли із сервісу YouControl):

У рекомендаціях антимонопольників наведена відповідь виконкому міськради щодо норми розташування виробничо-технічної бази. Міські чиновники пояснили, що перевізники мають забезпечувати своєчасний вихід транспорту на лінію до 06:00. При цьому підприємці мають провести для своїх водіїв медичний огляд, для автобусів — технічний огляд, а потім доставити транспорт до місця початку маршруту. А після завершення робочого часу водії мають з транспортом безпечно повернутися на виробничо-технічну базу.

І все ж таки у міськраді вирішили виконати рекомендацію антимонопольників. Про це йдеться у проєкті рішення виконкому, оприлюдненому на сайті міськради. Ним пропонується виключити з типового договору вимогу щодо розташування виробничо-технічної бази на відстані не більше 20 кілометрів від місця формування рейсу. У разі прийняття рішення в конкурсі на автобусні маршрути Хмельницького зможуть брати участь не тільки перевізники з міста та найближчих населених пунктів, а й з усієї України.

Опитування

Як зміниться транспортна ситуація в Хмельницькому після допуску перевізників з віддалених населених пунктів (районів, областей)?

Читайте також: Дитячі садочки та потяг до Києва: чергове послаблення карантину на Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Yuri Havrysh

    уря! дяв'яності-дев'яності!!!
  • Михайл Блохин

    Броварський перевизник 😁
  • Сан Санич

    В Броварах, вже, впустили.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up