На Озерній бульдозером пошкодили асфальт. Запитали про це у влади та поліції (ФОТО)

На Озерній бульдозером пошкодили асфальт. Запитали про це у влади та поліції (ФОТО)
  • По дорозі на Лісогринівецькій проїхалася будівельна техніка.

  • На наслідки цього хмельничани поскаржилися у соцмережах.

На вулиці Лісогринівецькій, що у мікрорайоні Озерна, бульдозером пошкодили асфальт. Це сталося біля будівельного майданчика, де зводять житловий будинок, поряд зі Старокостянтинівським шосе. Фото асфальту зі слідами від гусениць виклав у Viber-спільноті «Озерна це Ми» хмельничанин Андрій.

Сьогодні, 31 травня, журналіст vsim.ua відвідав це місце. Там є сліди від гусениць бульдозера. Крім того, сам бульдозер видно на будівельному майданчику. До слова, зводять там житловий комплекс «Новобудова». Цим займається приватне ремонтно-будівельне підприємство «Комунбуд».

Фірма належить підприємцю Валентину Раушу. Він є керівником та засновником. Зареєстрований «Комунбуд» у січні 1995 року. Основним видом роботи є діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Відео дня

Є два варіанти, як саме можна притягнути забудовника до відповідальності. У будь-якому випадку йдеться про пошкодження автомобільних доріг. Патрульна поліція може скласти протокол за статтею 139 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Про це журналісту vsim.ua розповіла інспектор управління патрульної поліції у Хмельницькій області Вікторія Тимощук.

Після складання протоколу патрульні передають його на розгляд до суду. Останній і приймає рішення щодо притягнення до відповідальності. У разі визнання забудовника (або іншою юридичної чи фізичної особи) винним міська влада може вимагати відшкодування збитків.

Інший варіант — притягнення до відповідальності за порушення правил благоустрою. Вони затверджені Хмельницькою міською радою та діють на території громади. Цими правилами передбачено, зокрема, що самовільно пошкоджувати дороги заборонено.

Начальник управління екології та контролю за благоустроєм Олександр Луков розповів журналісту vsim.ua, що питанням пошкодження асфальту на Лісогринівецькій вже займається інспектор його відомства

— Інспектор пішов з самого ранку, працює з будівельниками. Складемо протокол (за статтею 152 КУпАП — прим. авт.), зафіксуємо факт порушення. Його адмінкомісія розгляне і прийме рішення по ньому, — розповів Олександр Луков.

У випадку, якщо забудовника визнають винним, з нього вимагатимуть відновлення дороги. Найімовірніше, це буде вже після закінчення будівництва.

Таким чином містяни, виявивши пошкодження доріг забудовниками або іншими особами, можуть звертатися до поліції (номер 102) або до міської ради (номер 0675551580).

До слова, в управлінні капітального будівництва міськради планують фактично збудувати вулицю Лісогринівецьку наново. Зараз вона у досить поганому стані. Покриття там щебенево-глинисте, місцями є залізобетонні плити, видно ями. У дощ все це розмиває і йти там незручно.

На будівництво вулиці минулого року замовили проєкт. Згідно з технічним завданням, опублікованим у системі електронних закупівель «Prozorro», характеристики вулиці мають бути такими:

На вулиці мають бути передбачені рух велосипедів та громадського транспорту, зовнішнє освітлення та каналізація.

Договір на проєктування уклали з приватним підприємством «Поділляпроектсервіс» на суму майже 1,2 мільйона гривень. Термін виконання замовлення неодноразово продовжували, зокрема й через воєнний стан. Востаннє — до 31 липня цього року.

Довідка. Стаття 139 КУпАП, частина 1.

Пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів, трамвайних колій, технічних засобів регулювання дорожнього руху, самовільне знімання, закриття чи встановлення технічних засобів регулювання дорожнього руху, створення перешкод для дорожнього руху, в тому числі забруднення дорожнього покриття, або невжиття необхідних заходів щодо їхнього усунення та попередження інших учасників руху про небезпеку, що виникла, або невжиття посадовими особами, відповідальними за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, утримання автомобільних доріг та вулиць, громадянами — суб'єктами господарської діяльності заходів щодо заборони руху підвідомчих технологічних транспортних засобів, сільськогосподарської техніки і машин на гусеничному ходу автомобільними дорогами і вулицями, покриття яких може бути пошкоджене, —

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень) або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, і накладення штрафу на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, утримання автомобільних доріг та вулиць, громадян — суб'єктів господарської діяльності — у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 гривень) або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

Правила благоустрою міста Хмельницького. Пункт 3.5. Громадянам, керівникам та відповідальним особам, призначеним керівниками, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, фізичним особам-підприємцям, у тому числі орендарям приміщень у сфері благоустрою території міста забороняється:

3.5.18. самовільно пошкоджувати об’єкти та елементи благоустрою, доріг та тротуарів.

Стаття 152 КУпАП. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів —

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 гривень) до вісімдесяти (1360 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від п'ятдесяти (850 гривень) до ста (1700 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наташа Кармалита

    Та це нічого в порівнянні з тим, що по Шевченка роблять ремонт на багато грошей...!? Кому війна, а кому мати рідна!!!
  • Василь Шевчук

    Чиї бульдозери, ті нехай кладуть новий асфальт!
  • Володимир Рудик

    Завтра з бюджету дадуть пару мільйонів і залатають
  • Владимир Шевченко

    Колзохники всегда думают что они в селе на прле катаются..

keyboard_arrow_up