Три проблеми з паркуванням у Хмельницькому. Історія 74-річного водія з інвалідністю

Три проблеми з паркуванням у Хмельницькому. Історія 74-річного водія з інвалідністю
  • Мешканець Олешина приїхав до Хмельницького у справах.

  • Лишив авто на Соборній, а коли повернувся, виявив квитанцію зі штрафом.

  • Дізнавайтеся, чим цікавий цей випадок.

До редакції vsim.ua звернувся мешканець Олешина Степан Яремчук. Чоловіку 74 роки і він має інвалідність. Позаминулого тижня, 14 травня, Степан Яремчук потрапив у халепу з паркуванням у центрі Хмельницького. Тоді зранку він приїхав у місто у справах. Почав шукати місце для паркування свого авто — спершу на Прибузькій, далі на Кам’янецькій та Героїв Майдану.

Степан Яремчук розповідає — там, де були місця для людей з інвалідністю, вони вже були зайняті авто без відповідного знаку на склі. Зрештою чоловік поставив авто на Соборній навпроти магазину «Столичної ювелірної фабрики». Паркувати машини там заборонено, однак місця для людей з інвалідністю поряд були зайняті. Тому, за словами Степана Яремчука, вибору у нього не було.

Припаркувавши авто, чоловік пішов у справах. Коли повернувся, виявив на склі постанову про штраф за неправильне паркування. Журналісту vsim.ua Степан Яремчук розповів — визнає та готовий заплатити штраф. Хоча й зазначає, що його «загнали» в те порушення. Та разом з тим поскаржився, що не знає, як і кому має його платити. Квитанція надрукована дрібним шрифтом, який він не може прочитати.

Відео дня

Міському голові Степан Яремчук подав звернення (текст наявний у редакції vsim.ua), у якому просить доступно розповісти про сплату штрафу, надрукувавши роз’яснення великим шрифтом. Також Степан Яремчук звернув увагу на дві інші проблеми, пов’язані з паркуванням. Про це нижче.

Чи законне паркування ближче 10 метрів до пішохідного переходу

Перша проблема — це відстань між пішохідним переходом та виділеними місцями для паркування там, де він поставив своє авто. Згідно з правилами дорожнього руху, зупинка та стоянка заборонена менш ніж за 10 метрів від пішохідного переходу. У випадку з переходом на Соборній вона явно менша за цю відстань. Це журналіст vsim.ua перевірив особисто на місці події.

Втім, насправді паркування у такому випадку допускається. Про це журналісту vsim.ua розповіла інспектор управління патрульної поліції Вікторія Тимощук. Тобто ставити авто можна й ближче, ніж за 10 метрів до пішохідного переходу, але тільки у місці, визначеному розміткою та знаками як місце для паркування.

Але у реальності з цим все ж можуть виникати проблеми. Так, показовий випадок був у Вінниці. Про нього розповідало місцеве видання «20 хвилин». Мешканцю міста інспекторка з паркування виписала штраф, бо чоловік поставив авто менш ніж за метр від пішохідного переходу, оскільки там був встановлений знак «Зона стоянки».

Вінничанину вдалося скасувати штраф тільки в апеляційному суді. Там вирішили, що у випадку, коли є невідповідність між вимогами ПДР та дорожніх знаків, відповідальність за це несуть місцеві органи влади, а не водії.

Чому інспектори не штрафують за зайняття паркомісць для людей з інвалідністю

Друга проблема, на яку звернув увагу Степан Яремчук, — інспектори з паркування, підпорядковані управлінню транспорту міськради, не штрафують водіїв, які ставлять авто на місцях для людей з інвалідністю.

З цього питання чоловік звертався в управління транспорту. У відповіді (копія документа є у редакції vsim.ua) чиновники пояснили — притягувати до відповідальності за незаконне користування паркомісцями для людей з інвалідністю можуть лише поліцейські.

Відповідальність за це передбачена частиною 6 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з тим же КУпАП, а саме статтею 222, притягувати до відповідальності за цією частиною статті можуть тільки працівники органів Національної поліції

Інспекторка управління патрульної поліції Вікторія Тимощук у коментарі журналісту vsim.ua розповіла, що правоохоронці постійних рейдів та патрулювань з цього приводу не проводять. Однак громадяни можуть звертатися на лінію «102», якщо помітять таке порушення, і на це будуть реагувати.

Сьогодні, 25 травня, журналіст vsim.ua пройшовся центральними вулицями міста. Близько 11:30 — 12:00 більшість паркомісць для людей з інвалідністю у центрі міста були зайняті, при чому переважно машинами без відповідних позначок на склі. Це ви можете побачити на фото.

Разом з тим зазначимо, що люди з інвалідністю можуть користуватися паркомісцями й без наклейок на авто. Проте у будь-якому випадку на вимогу поліцейських вони зобов’язані пред’являти документи, що підтверджують інвалідність, якщо немає явних її ознак. Це передбачено законодавством.

Вже згадана частина 6 статті 122 КУпАП передбачає відповідальність за такі порушення:

Розмір штрафу за такі порушення — від 1020 до 1700 гривень.

Як повідомила Вікторія Тимощук, з початку року за цією частиною статті склали шість постанов — кожна на 1020 гривень штрафу.

Парковка біля «Либідь Плази». Авто біля нього без позначки «Водій з інвалідністю»
Парковка на Соборній. Перші три місця — для людей з інвалідністю. Тільки чорне авто має відповідну позначку

Чорне авто припарковане з порушенням. На цьому місці залишив авто Степан Яремчук та отримав за це штраф
Від позначеного паркомісця до пішохідного переходу — явно менш як 10 метрів
Авто без позначок на місцях для людей з інвалідністю
Авто без позначки на місці для людей з інвалідністю

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дуня Иванова

    Знайшли на кому роботу показати
  • Вова Вова

    Як це "загнали'' припаркувати з порушенням? А купити авто теж змусили?
  • Рита Титаренко

    Хай би ті, хто відповідає за ці парковки, подивилися що робиться по Проспекту Миру біля Сільпо, що на " кругу"! Скільки метрів повинно бути від припаркованої машини до зупинки тролейбуса? Вони, перевіряючи, що, тільки в центрі дивляться і штрафи виписують?
  • Діма Демчук

    А паркуватися треба правильно внас дуже багато порушників

keyboard_arrow_up