Правила користування електросамокатами: що вони передбачають

Правила користування електросамокатами: що вони передбачають
Ілюстративне фото
  • Використання особистого електротранспорту законом не врегульовано.

  • Хмельницькі чиновники хочуть встановити місцеві правила.

Особистий електротранспорт стає все більш популярним в Україні. Найчастіше люди надають перевагу електросамокатам, також на вулицях можна побачити сегвеї та гіроскутери. Не є виключенням і Хмельницький. Ті ж електросамокати містяни купують самостійно або ж орендують. У місті діють кілька сервісів оренди таких транспортних засобів.

 

Електросамокати та подібні їм пристрої не потребують прав на водіння, прості у використанні, не дорогі у порівнянні з авто та не споживають бензину. Останнє особливо актуально в умовах дефіциту пального та його високої вартості. Разом з тим від хмельничан можна почути нарікання на водії електротранспорту. Зокрема, скаржаться на те, що ті заважають руху та створюють аварійні ситуації.

Відео дня

 

Окремих правил для водіїв особистого електротранспорту в Україні немає — законодавчо це питання не врегульовано. Тому в Хмельницькій міській раді вирішили розробити власні правила, які діятимуть на території міста. Проєкт документа опублікований на сайті міськради. Зупинимося на кількох основних моментах.

 

Документом пропонується встановити такі вікові обмеження на використання електротранспорту:

 

 

Зазначимо, що максимальна швидкість більшості моделей електросамокатів більша за 20 кілометрів на годину. У Києві в червні 2021 року компанії, які надають послуги прокату, домовилися обмежити максимальну швидкість руху транспорту до зазначеної межі. Тобто користувач у такому випадку, орендувавши самокат, фізично не може перевищувати швидкість.

 

Якщо велодоріжка чи велосмуга перетинає дорогу поза перехрестям, водії електротранспорту зобов’язані дати дорогу іншим транспортним засобам. При перетині дороги по пішохідному переходу потрібно спішитися та вести електротранспорт поруч.

 

Електротранспорт повинен мати звуковий сигнал та світлоповертальні елементи, у темну пору доби потрібно вмикати ліхтар (фару), а водій повинен виділяти себе світлоповертальними елементами, закріпивши їх на одязі чи в інший спосіб.

 

Водії електротранспорту, які рухаються групою, повинні їхати один за одним. Також водіям заборонено їхати смугами для громадського транспорту, перевозити пасажирів, перебувати у стані сп’яніння, триматися за інші транспорті засоби та користуватися телефоном.

 

Паркування електротранспорту пропонується заборонити на пішохідних переходах, пандусах, зупинках, на велосипедних та пішохідних доріжках, на тротуарі шириною менше як 1,5 метра, перед входами до будівель, біля світлофорів та на газонах.

 

Повний текст правил, які хоче ухвалити міська рада, читайте нижче. Пропозиції пропонують надсилати, заповнивши анкету за посиланням.

 

 

Читайте також:

 

 

 

 

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач87

    А то що права смуга практично завжди запаркована,чи вся в люках та ямах нікого не хвилює,безпечніше то точно не буде
  • читач34

    А як бути з парками? Самокатчики по парку літають і по алеях ,і по тротуарах. Що стосовно парків, чому взагалі не ЗАБОРОНИТИ їзду в парках? Питання до кінця не вирішено, треба допрацювати.

    Читач 007. reply читач34

    А як Бути з дорогами по яких літають автомобілісти не притримуючись швидкісного режиму( 50 км), паркуються де попало і на тротуарах також, а як бути з мамочками які з колясками у смартафонах поприлипали.....
  • Алексей Никулишин

    Мені вот цікаво, скільки є можелей з показчиками повороту взагалі в продажу? В тих що здаються в оренду ні на жодній моделі.

    Не краще цей пункт відредагувати на наприклад як на велосипеді ПРИ ПОВОРОТІ В ТУ ЧИ ІНШУ СТОРОНУ ПОКАЗУВАТИ РУКОЮ?
  • Es fero

    ось мені на тротуарі позаду мене дзеленчали. а я просто іду і все. а вони дзеленчать. а я не хочу ходити про тротуару і обертатись кожні 5 хвилин. в принципі вони можуть помаленько мене об.їхати, або позаду мене їхати. а вони хотять летіти на всіх парах! і щоб всі пішоходи тротуару відскакували в траву, на дорогу, робили тройне сальто в повітря! - аби проїхали вже доречі групка самокатистів.

    ЧитачЧитачів reply Es fero

    Leoпёрда це ви?

    Es fero reply ЧитачЧитачів

    не можу зайти в свій профайл. повидаляла кукис. і "шо"тепер?

keyboard_arrow_up