QR-коди на зупинках: навіщо та як ними користуватися

QR-коди на зупинках: навіщо та як ними користуватися
Фото з сайту "Суспільне Хмельницький"

Дізнавайтеся як правильно зчитувати QR-код та яку інформацію він видає.

В Хмельницькому продовжують покращувати транспортну систему. Для зручності пасажирів на зупинках громадського транспорту нещодавно розмістили QR-коди. В міській раді зазначають, що вони дозволяють відслідковувати потрібний транспортний засіб та визначати час його прибуття.

“Розумна зупинка” в телефоні

Перші QR-коди на міських зупинках встановили вже на цьому тижні. Про їх переваги повідомив заступник міського голови Микола Ваврищук. 

— Скануючи його на зупинці, система попросить Вас встановити додаток DozoR City. Після встановлення додатка ви зможете побачити час прибуття усіх автобусів, тролейбусів, маршруток, які проходитимуть через зупинку в найближчий час. Це — своєрідна "розумна зупинка" в телефоні, — пише Ваврищук.

Відео дня

Також в мерії просять хмельничан залишати свої відгуки на сервісах завантаження або на [email protected]. Щоправда, як дізнатися графіки тим, у кого немає телефону, мобільний старого зразка або ж сіла батареї, не зазначають. 

QR-код — прив’язка до конкретної зупинки

Заступниця директора з виробництва Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» Наталія Свистун розповіла «Суспільному», що завдяки QR-коду пасажир зможе бачити весь транспорт, який найближчим часом має проїхати повз конкретну зупинку. 

— Вже не перший рік містяни користуються мобільними додатками «Rozklad.in.ua» та «DozoR City». Раніше на «Rozklad.in.ua» були внесені розклади виключно тролейбусів. З серпня «підтягнулися» інші перевізники міста, тому на «Rozklad.in.ua» вже можна побачити весь транспорт, який курсує вулицями Хмельницького. Кілька місяців тому постало завдання зробити прив’язку до конкретної зупинки, щоб людина мала змогу побачити весь транспорт, який буде проходити через конкретну зупинку із прогнозуванням, — пояснила Наталія Свистун.

QR-коди були дешевшими

До слова, у сусідніх Вінниці та Тернополі теж є багато екранів на «розумних зупинках». Вони показують прогнозування наближення того чи іншого виду транспорту до конкретної зупинки. Однак, такі екрани, за словами Наталії Свистун, надто дороговартісні. 

Проект з встановленням QR-кодів був дешевшим, тому й вирішили втілити його у життя. Ми звернулися до наших партнерів з «DozoR City», які забезпечують нам GPS-моніторинг кожної машини, яка знаходиться на рейсі, і вони пообіцяли нам допомогти. Ми чекали, мабуть, два місяці, поки їм вдалося зробити те, що ми хочемо, бо на їхній платформі на той час неможливо було зробити власне прогнозування наближення транспорту в часі. Однак, вони доопрацювали програмне забезпечення, і наші мешканці можуть спостерігати QR-коди, які уже розміщені майже накожній зупинці, — розповідає Наталія Свистун.

Як користуватися QR-кодом?

Самі QR-коди виготовлені у форматі А4. Наталія Свистун додає, що їх добре видно на зупинках, а також зручно зчитувати за допомогою гаджетів.

— Раніше на «DozoR City» ми шукали потрібний нам маршрут і відслідковували, де знаходиться машина, яка їде тим маршрутом. Але давайте уявимо гостя Хмельницького, який знає, що є «DozoR City», яким він може скористатися, бо це все-таки по всій мирній Україні функціонує оцей GPS-моніторинг громадського транспорту, але він не знає маршрутів Хмельницького, — додає працівниця “Електротрансу”. 

Отож, на конкретній зупинці пасажир має відсканувати код. Після того система одразу попросить перейти його на додаток «DozoR City». Після сканування QR-коду програма «DozoR City» зрозуміє, яку зупинку шукати, і пасажир зможе побачити весь транспорт, який буде в найближчий час проходити через цю конкретну зупинку. 

— Це своєрідний помічник для пасажирів, як зорієнтуватися в нашому місті, як прокласти собі маршрут, — пояснює заступниця директора підприємства «Електротранс».

QR-коди уже згенеровані із відповідним посиланням і працівники «Електротрансу» розпочали їх монтаж. Крім того, на таких хмельницьких зупинках, як «Ощадбанк», «Либідь Плаза», «Філармонія» вже можна ними скористатися.

Загалом, зазначають в “Електротрансі”, по Хмельницькому є 300 зупинок громадського транспорту. Невдовзі QR-кодами планують забезпечити практично всі зупинки.

А ви вже спробували в дії QR-коди на громадських зупинках?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up