Смертельна ДТП із Софійкою Чорнобай: нове про турка, який втік після аварії

Смертельна ДТП із Софійкою Чорнобай: нове про турка, який втік після аварії
  • Громадянина Туреччини Абдулазіза Токура обвинувачують в смертельній аварії. 
  • Вона сталася понад 2 роки тому. Весь цей час його розшукували.
  • Зараз чоловік вибачається і готовий платити компенсацію.
  • Але розгляд справи вже затягується. 
  • Чому так і що нового дізналися на засіданні в суді?

Понад два роки немає в живих Софії Чорнобай. Їй назавжди залишиться 11 років. Вона померла у жовтні 2019-го в лікарні. Там вона опинилася після ДТП на перехресті Старокостянтинівського шосе та Водопровідної. Того дня дівчинка стояла на тротуарі в очікуванні на зелений сигнал світлофора. Внаслідок зіткнення автомобіля “Mercedes” та мотоцикла “BMW” останній вилетів на Софію. 

Раніше суд визнав винним водія мотоцикла Сергія Владико. Йому дали 6 років позбавлення волі. Даний вирок поки не набрав законної сили. На нього подана апеляція, яка вже розглядається в суді. 

А поки у Хмельницькому міськрайонному провели перше підготовче засідання по обвинуваченню іншого учасника аварії - Токура Абдулазіза, який керував автомобілем “Mercedes” того трагічного дня. Розповідаємо головне із того, що звучало на засіданні, яке відбулося сьогодні, 27 січня, в Хмельницькому міськрайонному суді.
 

Відео дня

Хто такий Токур Абдулазіз

Народився Абдулазіз в турецькому селищі. Встиг здобути 5 класів освіти. Далі навчатися не зміг через сімейні обставини. Каже, що вже в 9 років втратив батьків. Тому далі більше думав як і за що прожити, ніж про школу.

Більшість свого життя провів в Туреччині. В 90-их переїхав до Хмельницького. Тут зайнявся торгівлею. На його ім’я зареєстровано українсько-турецьке товариство “ХАКАН”. Воно зареєстроване у селі Прибузьке, що недалеко від міста. Саме тут і проживає Абдулазіз у власному будинку.

Як повідомив чоловік на засіданні, він є громадянином Туреччини. Отримує там пенсію. Останній час проживав в Стамбулі. В честь цього міста назвав один із своїх магазинів. Він розташований на привокзальній площі.

Токур має молодшу від себе дружину - їй 67. Разом виховали трьох дітей. Усі вони вже мають власні сім’ї та виховують своїх дітей.

Чому втік після ДТП? Версія Токура

Аварія сталася в суботу, 19 жовтня, 2019 року. Це було о 13:25. Після того Абдулазиза, як він сам каже, забрали на перевірку стану сп’яніння. Коли процедури завершилися, то його відпустили.

Наступного дня, каже чоловік, він пішов до магазину. Йому стало погано. Тому звернувся до лікаря. Після обстеження вирішив поїхати на батьківщину. Каже, що хотів лікуватися саме в Туреччині.

Стверджує, що дізнався про свій статус підозрюваного в ДТП вже в Туреччині. Й заперечує той факт, що він тікав і переховувався.

На противагу цьому прокурор навела той факт, що Абдулазіз Токур мав у понеділок, через два дні після аварії, з’явитися в слідчого. Ніби то він підписав відповідний документ в присутності свого адвоката і в справі є відповідні докази.

За словами прокурора, до слідчого Токур так і не прийшов. А номер телефону в нього змінився й зв’язок із ним було втрачено. Тому 25 жовтня його було оголошено в міжнародний розшук.

У вересні 2020 турок отримав документи про те, що він підозрюваний. І більше. як через рік, його затримали в Болгарії. Як каже чоловік, він їхав автобусом в Україну. Говорячи це знову наголосив, що він не переховувався. 

24 грудня минулого року йому обрали міру запобіжного заходу - тримання під вартою до 30 січня 2022-го. Там обвинувачений в смертельні ДТП вибачався перед батьками Софії Чорнобай. Але свою вину заперечував. Казав, що винен мотоцикліст. який мчався 100-150 км/год.

Що було на засіданні суду

Сьогодні, 27 січня, відбулося підготовче засідання по справі Токура Абдулазіза. Воно мало розпочатися об 11:30. На визначений час обвинуваченого до Хмельницького міськрайонного суду на Героїв майдану не доставили. Привезли його на 14:30.

На засіданні був перекладач. Перед початком він сказав, що турок розуміє лише російську й то лише коли розмовляти не швидко. Тому він пояснював йому все основне. про що йшлося на засіданні. А сам Токур на початку засідання сидів замкнений у скляній камері. Потім йому дозволили сісти між адвокатами і перекладачем. Зробили це на прохання останнього, який сказав. що не через скло Абдулазіз і він погано чують один одного.

Разом засідання тривало понад 2 години. За цей час було сказано багато адвокатами та прокурором. Менше говорили обвинувачений та потерпілі - батьки Софії Чорнобай. Суддя Андрій Місінкевич задав чимало уточнюючих питань. Виділяємо для вас основне.

Також на засіданні йшлося про самі обставини аварії. Прокурор нагадала, що виправдання обвинувачення про те, що він не бачив мотоцикліста, є недоречними. І він мав його бачити й надати тому перевагу в русі. 

Адвокати Токура посилалися на рішенні по справі мотоцикліста Сергія Владико, в якому, на їхню думку, винним визнали саме його, а не їхнього підзахисного. Додали також, що, на їхню думку, не всі обставини ДТП були достатньо вивчені.

В заперечення прокурор сказала, що рішення по справі Владико стосується в першу чергу саме його, а не турка. Щодо останнього рішення має прийматися окремо. Й додала, що висновок автотранспортної експертизи говорить, що обидва водії порушували правила. Тому вважає, що покарання мають понести обоє.

За подальшим розглядом слідкуйте разом із “ВСІМ”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up