У Хмельницькому почали наносити дорожню розмітку. Дізналися деталі

У Хмельницькому почали наносити дорожню розмітку. Дізналися деталі
  • Цього року розмітка обійдеться міському бюджету у майже 7 мільйонів гривень.

  • Постачальником фарби є фірма з Рівненщини, на яку скаржилися через неякісно виконані роботи та змову на тендері.

У Хмельницькому почався сезон нанесення дорожньої розмітки. Традиційно після зими її на вулицях практично не лишається. Тому з настанням сприятливої погоди комунальники починають розмічати проїжджі частини. Процес призупиняють тоді, коли погодні умови погіршуються. Про це журналісту vsim.ua розповів начальник відділу організації безпеки дорожнього руху департаменту інфраструктури міськради Павло Микитюк.

Хто і як робить розмітку

За словами чиновника, протягом найближчих двох тижнів розмітку нанесуть на центральних вулицях Хмельницького, а після цього перейдуть до інших мікрорайонів.

Нагадаємо, що розмітку у Хмельницькому наносять двома матеріалами — фарбою та холодним пластиком. Терміни гарантії на них складають шість місяців та три роки відповідно. Нанесенням розмітки фарбою займається комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг (КП БРЕД), а холодним — приватні підрядники.

Відео дня

Термін служби розмітки залежить від якості фарби та інтенсивності руху. Павло Микитюк розповів, що на нанесення розмітки цього року запланували витратити майже 7 мільйонів гривень.

У планах також є придбання спеціальної техніки для КП БРЕД, з допомогою якої можна буде наносити розмітку холодним пластиком:

— Зараз у комунальному підприємстві немає техніки, планується закупити, щоб наносити розмітку (холодним пластиком — прим. авт.) Зараз ми наносимо тільки фарбою. Плюс зараз воєнний стан і з постачальниками матеріалів трошки складно, і по фарбі також, але фарбу закупляємо, знайшли постачальника. Поки працюємо з фарбою, — розповів Павло Микитюк.

Що, де і за скільки закуплять

Журналіст vsim.ua проаналізував закупівлі фарби для розмітки, яку замовляло КП протягом останніх років.

2022 рік. Цього року підприємство хотіло придбати 35 010 кілограмів фарби, в тому числі 33 000 білої, 1 500 червоної та 500 жовтої. Серед зазначених технічних характеристик — час висихання за температури 18-22 градуси та вологості 60-70% до 30 хвилин.

Очікувана вартість закупівлі складала понад три мільйони гривень, або у середньому 87,5 гривні за кілограм. Її оголошували двічі, і в обох випадках невдало — з’являвся лише один постачальник. Це ТОВ «Хімія-Парк» з Рівненської області. Надалі закупівлю оголошуватимуть знову, але норма щодо кількості учасників діяти не буде. Найімовірніше, фарбу для Хмельницького таки придбають у «Хімія-Парк». Остаточно технічні характеристики фарби будуть відомі вже після підписання договору.

Тим часом вже придбали, щоправда, з третього разу, мікроскопічні скляні кульки для фарби. Вони призначені для створення світлоповертаючого ефекту в темну пору доби. Обсяг закупівлі — 10 тонн, вартість — понад 435 тисяч гривень, постачальник — консорціум «Інтелектуальні транспортні системи» зі Львова.

2021 рік. На початку року придбали 30 тонн фарби за понад 1,6 мільйона гривень. Це у середньому 55,92 гривні за кілограм. Постачальником було ТОВ «Колор С. І. М.» з Рівненщини. Скляні кульки обійшлися у майже 383 тисяч гривень за 10 тонн. Постачальник той же — «Інтелектуальні транспортні системи».

Що відомо про фарбу, яку придбали минулого року? Її марка — «Сигнакул», технічні характеристики вказані на сайті постачальника:

Що відомо про постачальників

ТОВ «Колор С. І. М.» та ТОВ «Хімія-Парк», які брали участь у закупівлях фарби у 2021 та 2022 роках відповідно, є пов’язаними між собою фірмами. «Хімія-Парк» є правонаступницею «Колор С. І. М.» Такі дані є сервісі YouControl.

Обидві фірми згадувалися у розслідування рівненського видання «Четверта влада». У серпні 2017 року міський голова Рівного Володимир Хомко скаржився, що з нанесенням розмітки у місті біда. ТОВ «Колор С. І. М.» виграло тендер ці послуги в серпні 2015 роки. Тоді ж у листопаді місцева влада заявляла про намір судитися з компанією через неякісно виконані роботи. Тоді повідомлялося, що розмітка «злізла за два тижні».

У травні 2016 року тендер на нанесення розмітки у Рівному знову виграло ТОВ «Колор С. І. М.» Антимонопольний комітет довів змову цієї фірми та ще одного учасника — підприємиці Лілії Герженівської. Компанію оштрафували та позбавили права брати участь у тендерах на три роки.

2017 року тендер на розмітку в Рівному виграла чернігівська фірма, але, за словами тодішнього міського голови, вона виявилася ще гіршою, аніж «Колор С. І. М.» 2018 року за розмітку взялася, по-суті, та ж фірма, тільки під іншою назвою — «Хімія-Парк». Навіть її працівники казали, що вони з «Колор С. І. М.» Керівники «Хімія-Парк» пояснювали це залученням її у якості субпідрядника.

Чи будуть нові смуги для громадського транспорту

Нагадаємо, що цього року в Хмельницькому планували додати нові смуги для громадського транспорту. Йдеться про ділянку від проспекту Миру до центру міста (права сторона). Втім, поки що розмітку наноситимуть за старими схемами.

— Ці нововведення поки не будемо впроваджувати. У місті приплив транспорту збільшився через воєнний стан і краще зараз такі зміни, вирішили поки відкласти, — пояснив Павло Микитюк у коментарі журналісту vsim.ua.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (52)
  • Таня Сонг

    А головне - саме час знайшли для цього.  Більше в нас проблем немає ?
  • Таня Сонг

    Це що за розмітка за ти гроші  ? Не можна фарбою обійтись ? Ще золотом посипайте зверху.
  • Микола Кушнір

    Розмітку як завжди буде робити фірма лопиздюка вони ніяк не можуть нажертися їм наплювати на війну їм головне красти і ще раз красти
  • Оксана Бабій Мамич

    Люди злість свою лишайте при собі

keyboard_arrow_up