У Хмельницькому змінять оператора е-квитка. Чого чекати хмельничанам

У Хмельницькому змінять оператора е-квитка. Чого чекати хмельничанам
  • Новим оператором системи буде молдовсько-турецька компанія.

  • Дізнавайтеся, що про неї відомо та які послуги вона має запустити.

Протягом останніх років оператором системи «Електронний квиток» у Хмельницькому була одеська фірма — ТОВ «Фінансова компанія „Герц“». Вона відповідала, зокрема, за встановлення та роботу валідаторів, випуск проїзних карток, роботу мобільних додатків.

Термін дії договору з «Герцом» закінчується на початку лютого наступного року. Тому у міськраді оголосили конкурс з визначення нового оператора. Засідання комісії провели в управлінні транспорту вчора, 6 листопада. В результаті переможцем визнали ТОВ «Сіті Кард Систем». Він отримуватиме комісію у 8% з кожної поїздки.

Що відомо про переможця конкурсу

Ця компанія зареєстрована у Луцьку в липні 2019 року. Основним її видом діяльності є оброблення даних, розміщення інформації на вебвузлах і пов'язана з ними діяльність. Статутний капітал фірми складає понад 103 тисячі гривень. Керівником є громадянин Туреччини Яхші Мустафа Садик, кінцевим власником — громадянка Молдови Ліліана Ерарслан. Засновниками компанії вказані дві закордонні фірми — молдовське ТОВ «Пейнет Сервісес» та турецьке акціонерне товариство «Кент Карт Еге Електронік».

Відео дня

За даними сайту ТОВ «Сіті Кард Систем», ця компанія вже працює у чотирьох містах — Луцьку, Володимирі та Нововолинську на Волині та у Костополі на Рівненщині. Минулого місяця, 30 жовтня, ТОВ «Сіті Кард Систем-Житомир» перемогла у тамтешньому конкурсі на визначення оператора «Електронного квитка». Як бачимо, житомирський оператор має подібну назву, а також пов’язаний з майбутнім хмельницьким оператором. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

Як відбуватиметься перехід до нового оператора

Після засідання конкурсного комітету його рішення має затвердити виконавчий комітет. Крім того, представники «Герцу» та «Сіті Кард Систем» мають зібратися на координаційну нараду, аби узгодити деталі, так би мовити, «передачі справ». Про це сьогодні, 7 листопада, журналісту vsim.ua розповів заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук.

Наприкінці січня — на початку лютого, коли закінчуватиметься договір з «Герцом», відбудеться перехід на нову систему. Зокрема, протягом кількох днів замінять валідатори у тролейбусах. Ймовірно, у період переходу певні послуги для пасажирів будуть недоступні. Які саме та як довго, мають визначити згодом. У будь-якому випадку хмельничан про це попередять. Однак Микола Ваврищук вважає, що непрацюючих функцій чи великих збоїв пасажири не помітять.

Що зміниться після переходу до нового оператора

Ключовою вимогою до нового оператора системи було приймання оплати за проїзд всіма основними способами на всіх валідаторах. З цим завданням не зміг впоратися «Герц», який також брав участь у конкурсі і не переміг перш за все з цієї причини. Нові валідатори, які повинен встановити «Сіті Кард Систем», прийматимуть до оплати одноразові квитки з QR-кодом, проїзні картки, а також пристрої з підтримкою технології NFC, тобто банківські картки з чіпом, смартфони, «розумні годинники» тощо.

Ще однією новацією повинен стати мобільний додаток. Окрім стандартних функцій діючого додатка «е-квиток» (поповнення картки, придбання місячного проїзного, перегляд історії поїздок), у новому мають з’явитися:

Чи буде у Хмельницькому й далі працювати ТОВ «Дозор Україна», питання наразі відкрите. У валідаторах «Сіті Кард Систем» вже є GPS-трекери, але чи будуть вони співпрацювати з «Дозор Україна», поки невідомо.

Протягом кількох місяців після початку роботи нового оператора у тролейбусах припинять приймати готівку. Така практика у Хмельницькому вже діяла раніше, але припинилася з початком повномасштабного вторгнення.

Всі проїзні карти, які були придбані раніше пасажирами та видані пільговикам, будуть працювати — міняти їх не треба. У «Сіті Кард Систем» вже показували чиновникам міськради, як теперішні картки працюють у їхній системі. Наразі працюють над тим, аби перенести баланси карток хмельничан у нову систему.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • ДІ-ЖАН

    хочеться від місцевої влади почути , побачити ті розрахунки з тих сум , що буде зароблятися на цьому і , що буде йти у ДЕРЖАВНУ КАЗНУ
  • Larysa Luchkova

    Не дозволили брукiвки,взялися за квитки..крутяться бiдолахи,як можуть..🤣
  • Anatolij Povar

    А куда іде податок ?
  • Роганська Людмила

    А зразу не можна було нормальні валідатори?
    А потім ще міняти будете, бо виявиться що ці внесення готівки не підтримують

keyboard_arrow_up