В Україні перевірили бензин на АЗС. Де безпечно заправляти авто?

В Україні перевірили бензин на АЗС. Де безпечно заправляти авто?
Фото ілюстративне
  • Вперше з початку війни на заправках країни перевірили якість бензину А-95. 

  • Перевірку пройшла частина всеукраїнських мереж. 

  • Дізнавайтесь на яких АЗС бензин відповідної якості, а куди краще не заїжджати.

Інститут споживчих експертиз вперше з початку війни провів дослідження бензину А-95. Результати досліджень показують, що значний відсоток паливних ритейлерів не ризикує зв’язуватися з «бодягою», і постачає якісне пальне. Але є й ті, у кого репутації, за словами дослідників, не було ніколи. Тож вони відкрили «всі крани» і шахраюють більше, ніж раніше. Чи є такі в Хмельницькому та де безпечно заправлятися?

Як класифікували результати?

Експерти відібрали зразки бензину А-95 на 18 АЗС по Україні. Серед них у Хмельницькому розміщено 5 видів заправних станцій (БРСМ НАФТА, Avantage 7, OKKO, WOG, ANP)  та ще один вид (УКРПЕТРОЛЬ) є на території області.

Результати, отримані в лабораторії, розділили на 3 зони:

Відео дня

В Інституті споживчих експертиз кажуть, що заправка “сурогатом з червоної зони гарантовано призведе до знищення двигуна сучасного авто”.

Проби досліджували у сертифікованій лабораторії на відповідність до нормативів профільного ДСТУ 7687:2015 (бензин А-95-Євро5). Зразки перевіряли за основними параметрами – октанове число, вміст сірки та об’ємні частини ароматичних вуглеводнів та бензолу.

Яка якість бензину на хмельницьких заправках

Перевірку пройшла значна частина всеукраїнських мереж (WOG, ОККО, ANP, PRIME, MARSHALL, БРСМ НАФТА), а також деякі регіональні гравці (KLO, AVANTAGE 7, ZOG, BVS, NEFTEK, УКРПЕТРОЛЬ, RUR, ВЕСТА). З них на території області можна помітити лише 6 ритейлерів. 

Зелена зона

У зеленій зоні лідерів опинилися 7 мереж, однак лише 4 є в Хмельницькому – WOG, ОККО, AVANTAGE 7 та ANP. Насамперед було перевірено найголовніший для роботи двигуна параметр – октанове число. Норматив встановлено на рівні не нижче 95 одиниць. 

Синя зона

До синьої зони потрапили ритейлери BVS та NEFTEK. Проте, жоден з них не зустрічається на території Хмельницької області. 

Червона зона

У червоній зоні, кажуть в ІСЕ, — суцільна «радість» для любителів економії. Із 9 постачальників пального на території області можна помітили 2 — БРСМ НАФТА та УКРПЕТРОЛЬ. 

— Бензин А-95 у цих двох мереж – це машина часу. Часу, який відсилає автолюбителів у 90-ті та до епохи карбюраторів. Заправка бензином зі зниженим октаном як мінімум збільшить витрату палива та зменшить потужність двигуна, а як максимум може призвести до виходу з ладу паливної апаратури, — пишуть експерти. 

Детальну перевірку якості бензину А-95 на кожній АЗС переглядайте в таблиці:

Зображення з телеграм-каналу Труха

До слова, ситуацію на заправках Хмельницького після кількамісячної кризи можна вважати стабільною. Пальне вже є, й наливають його без обмежень. Втім, ціни вже далеко не «довоєнні» і, схоже, до попереднього рівня навряд чи колись повернуться. Скільки коштує пальне на АЗС Хмельницького перевіряв журналіст vsim.ua. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Богдан SS

    Все статьи против брсм, сера 277 де они ее столько взяли😃😃😜😜
  • Роман Нечиталюк

    Чому немає Укрнафти?
  • ЧитачЧитачів

    Скрита проплачена реклама основних монополістів та боротьба з мілкими конкурентами.

keyboard_arrow_up