1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу»

1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу»
Фото з архіву редакції
  • Сміттєпереробний завод, закриття сміттєзвалища та очистка фільтрату.

  • Деталі програми, яку підготували у міськраді.

У Хмельницькій міськраді підготували інвестиційну програму комунального підприємства «Спецкомунтранс». Вона містить чотири заходи, пов’язані зі сміттєзвалищем. Програма розрахована на 2024-2027 роки. Її реалізація загалом оцінюється у понад 1,4 мільярда гривень. У цьому матеріалі пояснюємо, про які саме заходи йдеться та звідки планують взяти гроші.

Що відомо про поводження зі сміттям хмельничан

Комунальне підприємство «Спецкомунтранс» фактично працює з 1949 року, сучасна юридична особа зареєстрована 2003 року. Основним видом діяльності підприємства є надання послуг з управління з побутовими відходами: їхнє збирання, перевезення та оброблення. Крім того, «Спецкомунтранс» обслуговує міські контейнерні майданчики, а також надає автотранспорт підприємствам, організаціям та населенню міста для вивезення ремонтних відходів та інші види послуг.

Сміття з Хмельницького вивозять на сміттєзвалище, яке виникло 1956 року на місці глиняного кар’єру. На той час туди вже звозили відходи міста. 1987 року полігон передали на баланс «Спецкомунтрансу». І лише 1996 року ділянку офіційно відвели під полігон побутових відходів. Щороку на сміттєзвалище вивозять приблизно 105 тисяч тонн сміття. Нині його накопичилося понад 5,4 мільйона тонн на площі у 8,8 гектара.

Відео дня

У зв’язку з тим, що сміттєзвалище близьке до заповнення, а сміття стає все більше, виникла потреба змінити підхід до поводження з відходами. Тому «Спецкомунтранс» розробив Проєкт модернізації інфраструктури твердих побутових відходів.

Що є в інвестиційній програмі

Запропонована інвестиційна програма включає такі заходи та орієнтовні суми витрат на них (з ПДВ):

Таким чином разом виходитиме понад 1,413 мільярда гривень.

Джерела фінансування при цьому передбачають такі:

Комплекс переробки відходів матиме потужність 120 тисяч тонн сміття на рік. Він включатиме такі об’єкти:

Як результат роботи сміттєпереробного комплексу очікують зменшення кількості сміття, яке потрапляє на звалище, а також зменшення викидів вуглекислого газу та метану.

Система очистки фільтрату призначення для очищення рідини, яка утворюється у полігоні внаслідок проходження крізь нього дощової та талої води. Фільтрат містить отруйні речовини, важкі метали, патогенні мікроорганізми та яйця гельмінтів. Все це може проникати в ґрунт, підземні та поверхневі води. В рамках проєкту планується встановлення станції очистки фільтрату потужністю 200 кубометрів за добу, яка працюватиме за принципом зворотного осмосу. Більше про це ви можете дізнатися за посиланням.

Реконструкція сміттєвого полігону включатиме його рекультивацію, зокрема:

Крім того, реконструкція сміттєвого полігону включатиме облаштування нових майданчиків для сміття і будівництво супутніх об’єктів та інфраструктури. Під останніми мають на увазі зведення зони прийому вантажівок, ваг, будівлі контрольно-пропускного пункту, мийки автомобілів, ангару для спецтехніки, адміністративної будівлі, складських приміщень, електропостачання та освітлення, огорожі, зрошення полігону.

Додамо, що згаданий вище бульдозер був придбаний раніше у кредит. Загальна його вартість складає понад 4 мільйони гривень з ПДВ, з яких залишається виплатити майже 1,6 мільйона.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій Яценко

    всетаки найшлись придурки які заплатили величезний хабар ?)))Раніше їх посилали коли ті завалили  хабарь за будівництво як пів заводу)))
  • Читач35

    Це прості американці мають давати гроші на хмельницький мусор. А не на оборону від кацапів. Так від них більше нічого не отримаємо. Скоріше кацапи будуть керувати цим сміттєзвалищем.
  • Віталій Українець

    Потужність заводу не достатня.потужність має бути такою щоб переробити всі 5.4 млн тон до 2035 рокуМає бути завод по видобутку газу.Завод по сортуванню принятого  в цей день сміття.Полігон не повинен накопичувати ,а повинен заробляти!

    Для цього потрібна концесія!

keyboard_arrow_up