На хмельницькому сміттєзвалищі збудують станцію очистки за 97 мільйонів

На хмельницькому сміттєзвалищі збудують станцію очистки за 97 мільйонів
Фото з архіву редакції
  • Проходячи через товщу сміття, вода «збирає» шкідливі речовини, і таким чином утворюється фільтрат.

  • Він забруднює ґрунти та воду, зокрема, раніше ця рідина потрапляла в озеро на Озерній.

  • Як планують вирішити цю проблему?

На сміттєзвалищі Хмельницького, розташованому на проспекті Миру при виїзді з Олешина, збудуть станцію очистки фільтрату. На це витратять 2,5 мільйона євро, тобто близько 97 мільйонів гривень. Розповідаємо детальніше, навіщо це потрібно, як працюватиме та що ще планують зробити.

Проєкт будівництва станції очистки фільтрату Хмельницький реалізує у співпраці з європейськими партнерами. Аби знайти підрядника, який виконає роботи, 18 січня минулого року оголосили тендер через закупівельну платформу Європейського банку реконструкції та розвитку. Через російське вторгнення процедуру кілька разів переносили, і зрештою 28 квітня цього року визначили переможця. Про це сьогодні, 27 вересня, під час пресконференції розповів міський голова Олександр Симчишин.

Перемогу в тендері здобув консорціум двох європейських компаній — литовської «Arionex LT» та австрійської «Rotreat Abwasserreinigung». З об’єднанням підписали угоду, яка має бути виконана за один рік. Консорціум має спочатку спроєктувати станцію, а потім збудувати. З загальної вартості у 2,5 мільйона євро близько половини складає грант Інвестиційно платформи добросусідства ЄС, а ще близько половини — кредит Європейського банку реконструкції та розвитку. За словами міського голови, фактично роботи вже розпочаті.

Відео дня

Тепер детальніше про саму станцію очистки фільтрату. Фільтрат — це рідина, яка утворюється внаслідок проходження опадів через товщу сміття, яке лежить на полігоні. Вона є сильно забрудненою та шкодить довкіллю, потрапляючи у ґрунт, ґрунтові води та водойми. Вже були випадки, коли фільтрат з хмельницького сміттєзвалища потрапляв в озеро на Озерній.

В процесі будівництва станції на сміттєзвалищі встановлять трубу, яка відкачуватиме фільтрат та відділятиме воду від забруднень. Для цього використовуватимуть технологію зворотного осмосу. Фільтрат завдяки високому тиску (25-30 атмосфер) проходитиме через мембрани з надзвичайно малими отворами. В результаті на поверхню потраплятиме вода, а у трубі залишатимуться забруднення — концентрат. Таким чином цю технологію спрощено пояснив представник консорціуму Ірмантас Сідлаускас.

Він зазначив, що технологію зворотного осмосу використовують для отримання питної води на підводних човнах та у космічних кораблях. В останніх, до слова, питну воду отримують із поту, дихання та сечі екіпажу, адже постійно доставляти її з Землі досить дорого.

За словами Ірмантаса Сідлаускаса, отримана з фільтрату вода формально є технічною, однак за якістю вона відповідає питній. Після закінчення подібних проєктів керівники компаній традиційно випивають по склянці такої води. За кордоном отриману воду зазвичай скидають у найближчу річку, однак поряд із хмельницьким сміттєзвалищем їх немає. Тому її використовуватимуть для технічних потреб, як от поливання чи миття вулиць. Концентрат же будуть складати на нових територіях сміттєзвалища (про них трохи згодом).

У процесі будівництва станції облаштують два резервуари для очищеної води, два резервуари для концентрату, насосну станцію, точку видання води та систему пожежогасіння. Власне установка зворотного осмосу — це два контейнери, подібних до морських. Потужність системи складатиме 200 кубічних метрів на добу. Також збудують під’їзну дорогу до об'єкта. Ірмантас Сідлаускас сказав, що як субпідрядників хочуть залучити якнайбільше місцевих компаній.

— Литва почала ці реформи приблизно 15 років тому і ми знаємо й бачимо шлях, який ви намітили та яким ідете. Тому він нам чітко відомий і ми розуміємо, до чого ви хочете дійти, — сказав представник консорціуму.

Загалом станція очистки фільтрату є частиною великого проєкту сміттєпереробки, який включає також будівництво сміттєпереробного комплексу, закриття й рекультивацію наявного полігону та відкриття нового. Вартість реалізації складає майже 35 мільйонів євро або ж майже 1,35 мільярда гривень. Більша частина цієї суми — це кредит ЄБРР, також є грантові гроші та гроші з міського бюджету.

Олександр Симчишин розповів, що минулого року відбулася прекваліфікація компаній, які хотіли стати підрядниками будівництва сміттєпереробного комплексу. Процедура не була завершена, оскільки участь взяли тільки дві компанії, та й заявки їхні відхилили. Така ситуація склалася через те, що закордонні фірми не хотіли проводити в Україні будь-які роботи через війну.

Цього року прекваліфікацію оголосили знову. Проєктувати та будувати сміттєпереробний комплекс у Хмельницькому захотіли польська, грецько-турецька та американська компанії. Подані ними документи проаналізують та вирішать, чи допускати їх безпосередньо до тендеру. Якщо так, то згодом визначать переможця процедури.

Наразі також триває прекваліфікація компаній, які мають намір закрити та рекультивувати існуюче сміттєзвалище й облаштувати нове. Ця процедура завершиться 24 жовтня.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Vika Uni

    Не забудьте виділити 10 мільонів на проектний план , буде такий самий цирк як з сміттєзвалищем
  • Вадим Прокопивнюк

    До війни не робили очисних станцій ...нафіг треба....а тут різко треба ...так і напишіть не має де зпиздилинькати  грошей😠👎
  • Раїса Канюка

    Вже завод по переробці поставили?
    Де гроші ділися?
  • Андрей Рудюк

    Організуйте 100 відсотків переробку ,сортування, спалення і з районів незабутьте.

keyboard_arrow_up