“Бомба уповільненої дії”: репортаж із хмельницького сміттєзвалища (ФОТО+ВІДЕО)

“Бомба уповільненої дії”: репортаж із хмельницького сміттєзвалища (ФОТО+ВІДЕО)
  • Гектари сміття, серед якого знаходили десятки тисяч гривень і золото.
  • Ми побували на міському сміттєзвалищі, яке з’явилося в місті понад 60 років тому.
  • Також поспілкувалися із фахівцями, які розповіли чимало цікавого.

Хмельницький полігон твердих побутових відходів розташований за адресою проспект Миру, 7. Багато хмельничан про нього чули. Та не всі бачили. Адже просто відвідати його заборонено - це об’єкт підвищеної небезпеки. Ми зробили для вас фото-, відеорепортаж про те, як “живе” сміттєзвалище з тисячами птахів й десятками собак. 

Як музей

На вході на територію - охорона. Пройти на сміттєзвалище не так і легко. Питають посвідчення журналіста. Після цього пояснюють, що це небезпечно. В першу чергу, через високу температуру повітря - сміття може загорітись у будь-який момент. Не можна й підходити близько до краю. Хоч, гора зі сміття щільно втрамбована грунтом, її “схили” можуть бути рихлими. 

На території, як у музеї, розставлені “знахідки” - старі дитячі іграшки, дерев’яні рами, дзеркало та кабіни оглядового колеса.

Відео дня

Гортайте галерею

Від низу до верху - широка, утрамбована землею, дорога. Це для того, аби могли вільно заїжджати вантажівки. За дві години було понад десяток машин, з заповненими причепами. Тут сміття, не сортують, це категорично заборонено. Відходи виділяють гази, якими шкідливо дихати. 

Ромів вивезли

Пандемія коронавірусу вплинула і на наш полігон - до березня 2020 року тут працювали роми. Їхня кількість була близько сотні. Вони сортували скло та ПЕТ-пляшку. Та через карантинні обмеження, їх тоді вивезли за місцем проживання. Координатор проєкту офіс “Розумне довкілля. Хмельницький” Іван Підопригора пояснює:

“Наша страна большая, нам хватит всем”

Полігон створили стихійно, ще в 1965 році. На цьому місці був глиняний кар’єр. Головний інженер офісу “Розумне довкілля. Хмельницький” каже, тоді жодного проєкту сміттєзвалища не робили, а просто на купу звозили сміття. 

Кожні два з половиною метри сміття засипають землею (до 30 см). Це зменшує виділення шкідливих газів. Крім того, грунт ущільнює і туди не потрапляє кисень. Землю привозять з усього міста, спеціальна техніка її утрамбовує. 

Коли тут ще працювали роми, вони не раз знаходили великі суми грошей, по 20 - 30 тисяч гривень, а також золоті речі - сережки та ланцюжки. Такі скарби залишали собі, а документи повертали власникам. 

Василь Каськов каже, мають у планах зробити майданчик біля полігону для сортування негабаритних твердих побутових відходів. Це шафи, тумбочки, дивани та інші меблі. Їх можна розібрати окремо на дошки та тканину й спресувати їх, аби зменшити в об’ємі. Чоловік і сам почав сортувати, каже, це найкраще, що могли б зробити хмельничани для сміттєзвалища.

Скільки сміття привозять і яке

На сміттєзвалищі чого тільки немає. Найбільше видніється поліетилен, пластмаса та текстиль. В тиждень сюди завозять близько 2 тисяч тонн сміття. За рік - близько 100 тисяч тонн відходів. З 2017 року по 2020 показник за рік збільшився на 14 тисяч тонн. Про це журналістці vsim.ua розповів Іван Підопригора. 

Сьогодні у Хмельницькому сортують скло та ПЕТ-пляшку. Відповідно, цих відходів на полігоні поменшало. 

Кількість відходів залежить від пори року. Спеціалісти офісу “Розумне довкілля” зафіксували два піки - навесні та восени. 

Вперше, з 1965 року, провели морфологічний аналіз відходів у 2017 році. Тоді виявили, що на полігоні найбільше органіки - це близько 43,65%, це рослинна, та не рослинна їжа. На другому місці скло та кераміка - 13,8% . ПЕТ-пляшка - 4,7%.

Органічні відходи - 43,65

Скло та кераміка - 13,8

Будівельні та ремонтні відходи - 11,93

Пластмаси - 10,04

Картон та папір - 9,34

Несортований залишок - 4,16

Великогабаритні відходи - 2,5

Резина та шкіра - 1,75

Небезпечні відходи - 1,31

Метали - 1,2

Відходи електронного та електричного обладнання - 0,31

Птахи на звалищі

Хоч якусь кількість органіки з’їдають птахи - це небезпечно і для них, і для людей. Вони можуть переносити хвороби. 

На полігоні в 2018 році встановили двигун, який переробляє звалищний газ на електроенергію. До цього було в рази більше пожеж, адже небезпечний газ накопичувався. Встановила обладнання приватна компанія. Вона платить КП “Спецкомунтранс” 13% від свого доходу. 

За словами Івана Підопригори, сьогодні майже усі відходи можна переробити. До прикладу, Швеція викидає на полігон близько 1% відходів, тобто люди переробляють майже все. Наразі ми викидаємо на полігон близько 97%. 

Ну а якщо вам доведеться побувати на сміттєзвалищі, запам’ятайте - там сморід такий, що звичайна маска не врятує. Але для такого місця це цілком природньо.

Читайте також: 

Гортайте галерею

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Читач33

    слава нашему мэру- пустослову. главное компании-консультатну 16 млн списать, на флаг 5млн..вполне неплохо. А ведь такие сделки, особенно как консультации, никто никак не перепроверит, ну была консультация, ну оценили ее во столько...часть потом в карманы лично заказчикам возвращается, отличная схема.  а быдло продолжает кричать,что  мэр лучший, мдаа
  • Генрих Мохорт

    Влада нічого не хоче робити, що не вигідно їй особисто.
    Тому досі та купа росте. Її давно можна було переробити і позбутися клопоту.
  • Наталі Наталі

    А де ж будується сміттєпереробний завод, який обіцяв Симчишин, і отримав на нього кредит?
  • Николай Филь

    Дочекаємось коли буде таке як у Львові
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up