2 мільйони — приватним підприємцям: кому і навіщо їх дала Хмельницька міськрада

2 мільйони — приватним підприємцям: кому і навіщо їх дала Хмельницька міськрада
Ілюстративне фото
  • Гроші «подарували» вісьмом підприємствам.

  • А для трьох фірм їх ще мають виділити.

У міськраді виділяють гроші підприємствам на погашення відсотків за кредитами та участь у виставках. Для цього депутати прийняли дві програми. У них вказано, кому, за що і скільки грошей можна дати. Протягом січня—вересня 2019 року вже витратили на це понад 1,9 мільйона гривень. Виділити мають ще 133 тисячі гривень. Далі про все це розповімо докладніше.

Погашення відсотків за кредитами

Приватні підприємці Хмельницького отримали шанс зекономити гроші на кредитах. Таку можливість для них передбачає програма, яку прийняла міськрада. У ній прописано, що з бюджету міста підприємці можуть отримати компенсацію відсотків за кредитами.

Але просто взяти кредит на будь що і піти в міську раду за грошима для погашення відсотків не вийде. Для цього потрібно виконати ряд умов. Кредит потрібно взяти на інвестиційний проект, наприклад, на створення додаткових робочих місць. Відсоток за кредитом має бути не більшим за облікову ставку НБУ — 15,5%. Якщо більше, різницю підприємство має сплатити самостійно.

Відео дня

Грошей з міського бюджету не дадуть на сплату штрафів та пені за кредитами. Підприємство, яке хоче отримати компенсацію, має бути зареєстроване у Хмельницькому. Працювати фірма має не менше одного року, а також не мати боргів по зарплаті та податках. Реалізовані інвестиційні проекти мають відповідати одному або кільком із 13 напрямів. Наприклад, це може бути виробництво харчових продуктів, металургійне виробництво чи освіта.

Кому дати компенсацію за відсотками, визначають за вісьмома критеріями. Наприклад, враховують впровадження енергозберігаючих та екологічних технологій, а також інновацій і нових технологічних процесів.

Аби дізнатися, хто цього року отримав компенсацію відсотків за кредитами, ми подали запит до управління економіки міської ради. У відповідь нам надали перелік із восьми фірм.

Назва підприємства

Мета кредиту

Сума компенсації, грн.

ТОВ «Нейл»

Поповнення обігових коштів (фінансування витрат, що пов’язані із закупівлею сировини, комплектуючих виробів, матеріалів тощо)

300 000

ТОВ «Полларді Фешн Груп»

Поповнення обігових коштів, фінансування витрат, пов’язаних із поточною діяльністю підприємства

300 000

ТОВ «Фудекспрес»

Поповнення обігових коштів, фінансування витрат, пов’язаних із поточною діяльністю підприємства

300 000

ТОВ «Дует ЛТД»

Поповнення обігових коштів, фінансування витрат, пов’язаних із поточною діяльністю

300 000

ПП «Приватна друкарня»

Інвестиційна діяльність (у т.ч. витрати на купівлю обладнання)

300 000

ТОВ «Науково-виробниче підприємство «АртХім»

Інвестиційна діяльність (придбання основних засобів)

58 404,38

ТОВ «Інстал-Хаус»

Створення одного робочого місця та купівля власного офісного приміщення

45 150

ТОВ «Грасс»

Витрати, пов’язані з витратами на будівництво нової фабрики та/або фінансування раніше витрачених коштів на будівництво нової фабрики

300 000

Відшкодування витрат на участь у виставках та ярмарках

Хмельницькі підприємці можуть представити свої фірми на ярмарках та виставках. І отримати за це компенсацію з міського бюджету. Аби отримати гроші за участь у заході, підприємство має працювати у Хмельницькому. Також у нього не повинно бути боргів із зарплат чи сплати податків. Середня зарплата на підприємстві має бути не меншою за середню в Хмельницькому. Ярмарки чи виставки можуть бути українськими чи закордонними.

Отримати з бюджету можна не більше 300 тисяч гривень на рік. Відшкодовують витрати на організацію, технічне забезпечення та облаштування експозиції, внески за участь у заході. Кошти дають не більше ніж на половину цих витрат. Не виділяють гроші на проживання та харчування учасників, транспортні витрати.

Ми подали до управління економіки запит, аби дізнатися, кому відшкодовували витрати на участь та скільки грошей дали. Нам повідомили, що гроші ще нікому не перераховували, проте вже визначили, кому й скільки дадуть:

Як ви вважаєте, чи доцільно виділяти підприємствам гроші з міського бюджету? Діліться своїми думками у коментарях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sv

    Дайте!... ще мені!...
    Ох... гроші роздають.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА) 11:02 Деталі смертельної ДТП в Хмельницькому районі, в якій зіткнулися пікап і вантажівка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up