Гроші на бізнес з міського бюджету Хмельницького: як і хто може отримати

Гроші на бізнес з міського бюджету Хмельницького: як і хто може отримати
Ілюстративне фото
  • Мешканці Хмельницького зможуть отримати гроші на свої бізнес-ідеї.

  • Потрібно розробити проект, який сподобається конкурсній комісії.

  • Кошти на реалізацію з міського бюджету виділятимуть протягом найближчих трьох років.

Хмельничани можуть отримати декілька сотень тисяч гривень на реалізацію власної бізнес-ідеї. Для цього не потрібно буде йти в банк, просити кредит і потім повертати все з відсотками. Гроші можна буде отримати з міського бюджету Хмельницького. Ми дізналися, що для цього потрібно зробити.

Спочатку коротко розповімо про саму програму. Називається вона «Положення про конкурсний відбір підприємницьких бізнес ініціатив (ідей), стартапів для реалізації у місті Хмельницькому». Прийняли її депутати міськради на сесії 9 жовтня цього року. Реалізувати програму хочуть до кінця 2021 року. Витратити на все планують не більше 5 мільйонів гривень.

Що потрібно зробити і кому можуть дати гроші

Аби отримати можливість «вхопити» гроші на свій стартап, потрібно спочатку розробити власний проект і кошторис. Тобто визначити ідею (наприклад, «Виготовлення туристичних сувенірів») та порахувати вартість запуску свого бізнесу (наприклад, 150 тисяч гривень).

Відео дня

Всю необхідну документацію потрібно віднести (надіслати) в міську раду. Там конкурсна комісія має визначити, чи давати вам гроші. Комісію ще не створили. Відомо, що до неї має увійти щонайменше 7 осіб. Це можуть бути представники управлінь та департаментів міської ради, депутати, представники бізнесу, експерти.

Можливість отримати гроші зросте, якщо ваш проект зможе позитивно вплинути на розвиток Хмельницького. Зокрема, в програмі вказали наступні пріоритетні теми (цитуємо те, що написали в положенні програми):

  • розвиток малого та середнього бізнесу

  • розвиток інноваційних технологій та науки

  • розвиток туризму

  • просторовий розвиток і привабливий зовнішній вигляд міста

  • розвиток пріоритетних сфер економіки

  • підвищення енергоефективності та впровадження альтернативних джерел енергії

  • модернізація комунальної інфраструктури міста

  • розвиток інфраструктури дозвілля та відпочинку

  • розвиток транспортної інфраструктури міста

І головна вимога — бізнес має бути зареєстрованим у Хмельницькому, а проект має реалізовуватися виключно на території міста.

Подати свій проект на конкурс зможуть не всі. Не допустять до нього тих, хто (цитуємо те, що написали в положенні програми):

  • визнаний банкрутом, перебуває у стадії припинення, має прострочену заборгованість із сплати податків і зборів (загальнообов’язкових платежів), виплати заробітної плати або щодо нього порушено справу про банкрутство

  • є кредитною організацією, страховою організацією, інвестиційним фондом, недержавним пенсійним фондом, професійним учасником ринку цінних паперів, ломбардом

  • є нерезидентом України (тобто особою, яка не живе постійно в Україні, або фірмою, яка зареєстрована поза межами України)

  • не виконує свої зобов’язання, що пов’язані з наданою йому державною підтримкою

  • не виконав рішення Антимонопольного комітету України про припинення або повернення незаконної державної допомоги, недопустимої для конкуренції

  • подав недостовірну інформацію про свій фінансовий стан

  • подав завідомо недостовірні відомості та документи на конкурс

  • одержує аналогічну за видами державну підтримку, строк надання якої не закінчився;

  • щодо якого виявлений факт незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів

  • здійснює виробництво зброї, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, обмін валюти, надання в оренду нерухомого майна та здійснює діяльність, яка суперечить законодавству

Скільки грошей можуть дати

Всього на програму, як ми вже писали, виділять до 5 мільйонів гривень. Скільки максимально можуть дати на один проект — не встановили. Про це нам розповіла головний спеціаліст головний спеціаліст відділу розвитку промисловості та підприємництва управління економіки міськради Юлія Ступарь. За словами чиновниці, все буде вирішувати комісія. Також каже, що залежитиме це і від того, скільки коштів зможуть виділити з міського бюджету.

І ще один важливий момент. Відразу всіх грошей на реалізацію проекту вам не дадуть. Пояснимо на прикладі.

Ваш проект на 200 тисяч гривень. Ви отримуєте спочатку 100 тисяч гривень (тобто 50%). Коли завершиться період реалізації вашого проекту (ви самі його визначаєте) — вам дають ще 100 тисяч гривень (ще 50%).

Просто взяти гроші і потім прийти за другою половиною не вийде. Впродовж реалізації проекту вам потрібно буде вести звітність, сплачувати податки і все це згодом підтвердити документально в міськраді. Лиш тоді ви зможете отримати другу половину.

А якщо в міськраді побачать, що ви використовували виділені кошти в інших цілях (не передбачених проектом), вам доведеться їх повернути в міський бюджет. Також комісія може вирішити дати меншу суму, ніж передбачає проект (до прикладу, 150 тисяч гривень замість 200).

Додамо, що переможець має займатися підприємницькою діяльністю щонайменше 2 роки. Тобто реалізувати проект за рік і закритися не вийде. Так прописали в положенні програми.

На завершення повідомимо, що початок реалізації програми можуть відкласти на 2020 рік. Про це нам сказала головний спеціаліст управління економіки:

— Цього року ми, напевно, вже не будемо цей конкурс реалізувати, тому що у нас була нестача фінансування, були кошти задіяні в інших проектах. Тому я не можу сказати, чи ми цього року будемо здатні профінансувати цей проект. Тим паче, що тільки затвердили положення і ще потрібно утворювати конкурсну комісію. А для цього потрібне розпорядження міського голови, і його також ще не було, — розповіла Юлія Ступарь.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up