Пенсії 2024: коли, кому та як перерахують та хто отримає кількатисячну надбавку

Пенсії 2024: коли, кому та як перерахують та хто отримає кількатисячну надбавку
Ілюстративне фото
  • Підготували для вас огляд основних «пенсійних» змін цього року.

1 січня цього року в Україні зросли прожитковий мінімум та мінімальна зарплата. Відповідно, змінилися й прив’язані до них пенсії та надбавки. Розповідаємо вам про основні зміни.

Надбавка борцям за незалежність України

До борців за незалежність України у XX столітті належать, до прикладу, учасники УНР, ЗУНР, УПА, Карпатської України, ОУН, Української Гельсінської спілки та Народного Руху України (у випадку з останнім до 24 серпня 1991 року). Вони мають право на доплату до пенсії у 4200 гривень. Також це право мають реабілітовані після репресій за політичними чи релігійними мотивами, які  відбували покарання до 1991 року.

Аби мати доплату, потрібно спершу отримати відповідний статус. Його надає регіональна комісія з реабілітації у Хмельницькій області. Отримавши цей статус, потрібно звернутися з заявою до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду.

Відео дня

Збільшення мінімальної пенсії

Через зростання мінімальної заплати мінімальна пенсія зросте до 2840 гривень. Це стосується 65-річних пенсіонерів, які не працюють та мають необхідний стаж. Ті, хто вперше отримує пенсію з 1 січня, матимуть її вже з перерахунком, для решти зростання відбудеться з березня. Крім того, з того ж місяця відбудеться індексація пенсій, тобто її зростання на показник інфляції. Після цього, 1 квітня, мінімальна зарплата зросте знову. Тому мінімальна пенсія складатиме 3200 гривень.

Доплата донорам

1 січня в Україні набув чинності новий рівень прожиткового мінімуму — 2361 гривня (для непрацездатних громадян). У зв’язку з цим донорам крові до пенсії вже додали, з 1 січня, 292 гривні.

Перерахунок працюючим пенсіонерам

Пенсіонери, які офіційно працюють та оплачують страхові внески, кожні два роки отримують право на перерахунок пенсії. Це відбувається автоматично щороку з 1 квітня, але не раніше того, як роботодавець подасть звітність з перший квартал. Орієнтовно пенсіонери починають отримувати перераховану пенсію у червні.

Чергове збільшення необхідного стажу для виходу на пенсію

Тривалість страхового стажу, який необхідний для виходу на пенсію, зростає щороку на один рік. У 2024-му ці терміни такі:

Кому не буде пенсії

Додамо, що випадку відсутності необхідного стажу в 65 років пенсія не призначається, натомість щомісяця виплачується державна допомога. Вона складає 30% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тобто зараз це 708 гривень.

Нагадаємо, що раніше ми готували для вас матеріал про ситуацію в пенсійній системі України. Якщо коротко — може статися так, що у теперішньої молоді пенсії будуть мізерні. Все через те, що в теперішній системі пенсійні виплати тримаються на працюючих людях.

Станом на 2021 рік 10 офіційно оформлених громадян утримували 11 пенсіонерів. Пенсійний фонд тоді був дефіцитний, «діра» у ньому покривалася грошима з державного бюджету. Нині ж пенсії фактично платять грошима від закордонних партнерів. Більше про те, чому молоді потрібно вже думати про пенсію і як мати гроші у старості, дізнавайтеся за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лесовой К.

    І де тут про кількатисячну надбавку не ветеранам ЗУНР?

keyboard_arrow_up