Чи можуть скасувати підвищення цін на воду? (ОНОВЛЕНО)

Чи можуть скасувати підвищення цін на воду? (ОНОВЛЕНО)
Ілюстративне фото
  • Постанова НКРЕКП викликала критику президента та прем’єра.

  • Запитали у «Хмельницькводоканалі», яка зараз ситуація.

Наприкінці минулого місяця, 29 червня, Національна комісія з регулювання електроенергетики та комунальних послуг вирішили підняти тарифи на воду та каналізацію для міст України, зокрема й Хмельницького. Відповідне рішення опублікували днем пізніше, 30 червня.

Для комунального підприємства «Хмельницькводоканал» встановили такі тарифи (у дужках різниця зі старими):

  • Відео дня
    /li>

Тарифи набули чинності 1 липня, відповідно, рахунки з ними хмельничанам мали б виставляти від 1 серпня.

Втім, згодом з’явилися заяви вищого керівництва України. Зокрема, рішення НКРЕКП засудив президент Володимир Зеленський:

— Сьогодні з’явилося повідомлення від Нацкомісії щодо енергетики та комунальних послуг про підвищення тарифів на воду. М’яко кажучи, ганебне рішення, непрофесійне і не погоджене з урядом. Ми не можемо і не будемо сприймати спокійно такі рішення. Уряду доручено представити рішення у відповідь. Вони будуть, — сказав глава держави у вечірньому зверненні 1 липня.

Аналогічну позицію висловив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram:

— Рішення не прийнятні. Рішення не погоджені з Урядом. Під час війни ми маємо діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих сферах як енергетика та тарифоутворення. Сьогодні (1 липня — прим. авт.) дав доручення міністру енергетики і міністерству інфраструктури провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень, — написав очільник уряду.

Такі висловлювання критично оцінив заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок:

— Я все розумію, війна, і владу критикувати не можна. Я власне і не критикував 1,5 року. Але як можна бути такими лицемірами? Підняти плату за електроенергію вдвічі то все ок, а на 10% на воду, і тільки через те, що зросла електроенергія — не можна! Ні, я не за високі тарифи, я за справедливість! От для чого так брехати людям? — написав чиновник на своїй сторінці у Facebook.

Журналіст vsim.ua звернувся до «Хмельницькводоканалу», аби дізнатися, чого все ж таки очікувати хмельничанам. Прессекретар підприємства Анна Помаранська розповіла, що рішення про підвищення тарифі наразі не скасоване. Однак це питання вирішать протягом дня-двох і, найімовірніше, постанову НКРЕКП скасують.

Оновлення. Сьогодні, 3 липня, НКРЕКП на своєму сайті повідомила, що рішення про підняття тарифів скасували. Разом з тим натякнули, що тарифи все ж планують підвищити згодом:

— Регулятор (НКРЕКП — прим. авт.) розпочинає консультації з Кабінетом Міністрів України та всіма зацікавленими сторонами задля напрацювання справедливого соціального рішення, яке зможе забезпечити додаткові фінансові ресурси з державного бюджету або інші компенсаторні механізми для покриття витрат водоканалів, — йдеться у повідомленні.

Водночас у «Хмельницькводоканалі» все ж вважають, що тарифи потрібно підвищити. Зокрема, всі постачальники води закуповують реагенти для її знезараження за кордоном. Відповідно, їхня ціна зросла, а тариф залишився тим же.

— Безвідповідальне ставлення Кабінету міністрів України до цілої галузі вже призводить до жахливих наслідків. Вже почалися арешти рахунків водоканалів. Запорізький обласний водоканал, Уманський водоканал та інші на межі такого арешту. Ми попереджали, що ми не зможемо виконувати свою основну функцію. Ми будемо вимушені не сплачувати за електроенергію, що призведе до накопичення боргів перед постачальником і до відключень водоканалів від електроенергії, а це означатиме припинення їх роботи, а отже і припинення надання послуг споживачам, — повідомляє підприємство на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що востаннє тарифи на воду піднімали у грудні 2021 року. За розрахунками журналіста vsim.ua, навіть згадане вище підвищення, тобто на 3,27 та 3,71 гривні, не перекриє інфляцію за цей період.

Додамо також, що 1 червня набув чинності новий тариф на електроенергію для побутових споживачів — 2,64 гривні за кіловат. Рахунки з ним хмельничани вже почали отримувати. Цікаво, що це підвищення не зустріло такої реакції уряду та президента, як зростання тарифів на водопостачання та водовідведення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • шоколадные ванильные соленые муравьи в реальности без маски.
  • Галина Грицюк

    НА ВОДУ СКАСУВАЛИ.А НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ НЕ СКАСОВУЮТЬ ЧОМУСЬ.
  • Людмила Швец

    Если повысили тарифы на электроэнергию (значительно), то автоматически тарифы на воду должны возрасти. Поскольку насосы качают воду. Ну это очевидно. А вот почему резко повысили тарифы на электроэнергию, то это вопрос ..
  • Валентина Дудар

    А на електрику про підвищення тарифів Зеленський  та Шмигаль не чули ???

keyboard_arrow_up